Μενού
voynich
  • Α-
  • Α+

Ένα μυστήριο που κρατάει εδώ και αιώνες χωρίς κανείς να έχει φτάσει ούτε καν κοντά στην απάντησή του. Διάφοροι ειδικοί από τον χώρο της γλωσσολογίας, της φιλολογίας, της επιστήμης των υπολογιστών, κρυπτογράφοι, φυσικοί, αρχαιολόγοι και πολλοί ακόμη έχουν προσπαθήσει να βρουν τις απαντήσεις, χωρίς ποτέ να τα καταφέρνουν.

Αναφερόμαστε στην ύπαρξη ενός βιβλίου 272 σελίδων (μας έχουν διασωθεί οι 240) το οποίο όχι μόνο δεν μπορεί κανείς να διαβάσει αλλά δεν μπορεί καν να καταλάβει σε τι γλώσσα είναι γραμμένο. Το βιβλίο αυτό έχει γίνει γνωστό ως χειρόγραφο Voynich.

Το συγκεκριμένο όνομα προφανώς δεν τον πήρε επειδή μας διασώζεται έστω ο τίτλος του ούτε φυσικά το όνομα αυτού που το έγραψε. Εδώ με τα χίλια ζόρια μπορούμε να υποθέσουμε το πού γράφτηκε. Το πήρε από έναν Πολωνό έμπορο σπάνιων βιβλίων στου οποίου την κατοχή έφτασε στις αρχές του 20ού αιώνα.

Ας ξεκινήσουμε από όσα ξέρουμε για το βιβλίο αυτό ή έστω από όσα υποθέτουμε ότι ξέρουμε γι’αυτό. Εκτός του ότι γνωρίζουμε τον αριθμό των σελίδων, μπορούμε να υποθέσουμε μάλλον όχι με μεγάλη ασφάλεια ότι γράφτηκε κάπου στη βόρεια Ιταλία. Με κάπως μεγαλύτερη βεβαιότητα υποθέτουμε ότι γράφτηκε γύρω στον 15ο αιώνα μ.Χ.

Από εκεί και πέρα κενό.

voynich

Όπως αναφέραμε παραπάνω δεν ξέρουμε ούτε τον συγγραφέα του, ούτε τον σκοπό του ούτε τη γλώσσα στην οποία γράφτηκε. Δεν μπορούμε ούτε καν να πούμε με βεβαιότητα αν η γλώσσα αυτή είναι φυσική ή τεχνητή. Αν δηλαδή πρόκειται για κάποιον κώδικα μέσω του οποίου κρυπτογραφήθηκε το περιεχόμενο του βιβλίου.

Μόνο να πιθανολογήσουμε μπορούμε ότι μάλλον πρόκειται για φυσική κυρίως γιατί ακολουθεί κάποια μοτίβα που συναντώνται σε φυσικές γλώσσες. Και πάλι όμως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι καθώς υπάρχουν αρκετοί που μιλούν για κατασκευασμένη και τεχνητή γλώσσα.

Πλάι στο αγνώστου προέλευσης και σκοπού γραπτό κείμενο υπάρχουν χειρόγραφες εικονογραφήσεις (κατά τη συνήθεια της εποχής). Αυτές περιέχουν παράξενες ζωγραφιές από φυτά, αστρολογικά σύμβολα, πολύχρωμα σχήματα και γυμνές γυναίκες σε διάφορες ακόμα πιο παράξενες κοινωνικές περιστάσεις.

Τι αφορά τελικά αυτό το βιβλίο;

Οι πρώτες θεωρίες μιλούσαν για ένα βιβλίο φιλοσοφίας. Πλέον, η κυρίαρχη υπόθεση είναι ότι μιλάμε για ένα ιατρικό βιβλίο. Η θεωρία στηρίζεται κατά βάση στις εικονογραφήσεις οι οποίες πιθανόν αφορούν θεραπείες με βότανα σε διάφορα γυναικολογικά προβλήματα, πράγμα που θα εξηγούσε τις ζωγραφιές των φυτών και των γυμνών γυναικείων σωμάτων.

voynich

Η ανικανότητα να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα για το συγκεκριμένο βιβλίο έχει οδηγήσει πολλούς να θεωρήσουν ότι τελικά, από την αρχή, το κείμενο φτιάχτηκε για να μην έχει κανένα νόημα. Ήταν δηλαδή ένα hoax, κάτι σαν τρολιά της εποχής.

Με άλλα λόγια, δεν είναι καθόλου απίθανο να δημιουργήθηκε ένα κείμενο το οποίο απλά «εφηύρε» λέξεις οι οποίες δημιουργήθηκαν μέσω συγκεκριμένων προθημάτων, επιθημάτων, καταλήξεων και παράγωγων λέξεων. Βέβαια, ακόμα και έτσι, μοιάζει πραγματικά δύσκολο να έχει προσπαθήσει τόσο πολύ ένας άνθρωπος ή μία ομάδα ανθρώπων προκειμένου να τρολάρει.

Σήμερα το χειρόγραφο Voynich βρίσκεται στη βιβλιοθήκη Beinecke Rare Book Manuscript του Πανεπιστημίου Yale, όπου συνεχίζει να τραβάει το ενδιαφέρον του κοινού, προφανώς λόγω της αινιγματικής του υφής. Πολλοί πάντως μιλούν για ακαδημαϊκό δηλητήριο με την έννοια ότι οποιοσδήποτε ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ερευνητικά, το πιο πιθανό είναι να φτιάξει μία θεωρία που θα γρήγορα θα καταρριφθεί ως ανεπαρκής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA