Μενού
Κιρ Στάρμερ
Κιρ Στάρμερ | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο Κιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα στο BBC πως θέλει να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, αν κερδίσει την εξουσία στις επερχόμενες γενικές εκλογές που ανακοίνωσε από το πουθενά η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ.

Πέρα όμως από τον πρωθυπουργικό θώκο, ο ηγέτης της βρετανικής αντιπολίτευσης έθεσε και ακόμα μία προϋπόθεση για την αναγνώριση του de facto κράτους της Παλαιστίνης, την...κατάλληλη συγκυρία, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τη στιγμή που οι Ιρλανδία, Ισπανία και Νορβηγία ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα ότι στις 28 Μαΐου θα αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος, ο Κιρ Στάρμερ προέβη σε μία φαινομενικά βεβιασμένη δήλωση, καθώς η στάση του απέναντι στο παλαιστινιακό έχει απομακρύνει πολλούς αριστερούς και μουσουλμάνους ψηφοφόρους.

Το timing της δήλωσης Στάρμερ

Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι η Παλαιστίνη θα πρέπει να αποτελέσει κράτος, ο Στάρμερ δήλωσε στο BBC: «Ναι, το πιστεύω και νομίζω πως η αναγνώριση της Παλαιστίνης είναι εξαιρετικά σημαντική. Χρειαζόμαστε ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος δίπλα σε ένα ασφαλές Ισραήλ και η αναγνώριση πρέπει να αποτελέσει τμήμα αυτού».

Δήλωσε όμως πως μία τέτοια κίνηση πρέπει να γίνει την κατάλληλη στιγμή, στο πλαίσιο μίας ειρηνευτικής διαδικασίας. «Πιστεύω απολύτως σ' αυτή», πρόσθεσε εντούτοις, υποστηρίζοντας ότι μια λύση δύο κρατών είναι ουσιώδης για να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή.

Στο Εργατικό Κόμμα καταγράφεται αναβρασμός σχετικά με την πολιτική του γραμμή έναντι του πολέμου στη Γάζα, μετά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου από μαχητές της Χαμάς και πήρε ως απάντηση την εκστρατεία γενοκτονίας του Ισραήλ.

Ο Στάρμερ έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις από παραδοσιακούς ψηφοφόρους των Εργατικών επειδή αργοπορεί στην αλλαγή της πολιτικής του κόμματος προς την κατεύθυνση της υποστήριξης μιας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Η στάση του κόμματος οδήγησε 10 βουλευτές του να παραιτηθούν από τους ρόλους τους, και του αποδόθηκε η ευθύνη για κάποια απογοητευτικά αποτελέσματα στις τοπικές εκλογές αυτού του μήνα σε μερικές περιφέρειες με μεγάλους μουσουλμανικούς πληθυσμούς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA