Μενού
Φωτιά σε δάσος του Καναδά
Φωτιά σε δάσος του Καναδά | AP
  • Α-
  • Α+

Τη στιγμή που οι ανεξέλεγκτες φωτιές του Καναδά έχουν καλύψει τις γειτονικές Ηνωμένες Πολιτείες με ένα πέπλο καπνού και τέφρας, οι επιπτώσεις τους αρχίζουν να γίνονται αισθητές και στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρει ο Associated Press, ο καπνός από τις πυρκαγιές έφερε και σήμερα (4/6) άλλη μια ημέρα αποπνικτικού αέρα νότια των συνόρων προς τη Μεσοδυτική Αμερική, όπου οι συνθήκες στις Μινεσότα, Ουισκόνσιν και Μίσιγκαν χαρακτηρίστηκαν «πολύ ανθυγιεινές».

Οι πυρκαγιές έχουν αναγκάσει περισσότερους από 27.000 Καναδούς σε τρεις επαρχίες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, και ο καπνός έχει φτάσει ακόμη και στην Ευρώπη.

Φωτιές του Καναδά - «Μυρίζουν» στάχτη οι ΗΠΑ

Το Υπουργείο Φυσικών Πόρων της Αϊόβα προειδοποίησε ότι η ποιότητα του αέρα σε μια ζώνη από τη νοτιοδυτική γωνία της πολιτείας έως τα βορειοανατολικά θα μπορούσε να εμπίπτει στην ανθυγιεινή κατηγορία μέχρι το πρωί της Πέμπτης.

Ο οργανισμός συνέστησε στους ανθρώπους, ειδικά σε εκείνους με καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, να αποφεύγουν τις έντονες δραστηριότητες και να κάνουν επιπλέον διαλείμματα ενώ βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.

Τα κύματα καπνού που έχουν φτάσει περιοδικά στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες επεκτάθηκαν ανατολικά μέχρι το Μίσιγκαν την Τρίτη, δυτικά στις Ντακότα και τη Νεμπράσκα και νοτιοανατολικά μέχρι την Τζόρτζια.

Τα ξενοδοχεία του Γουίνιπεγκ στον Καναδά άνοιξαν τη Δευτέρα για τους εκτοπισμένους. Περισσότεροι από 17.000 κάτοικοι της Μανιτόμπα έχουν εκτοπιστεί από την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων 5.000 κατοίκων της κοινότητας Φλιν Φλον, σχεδόν 645 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Γουίνιπεγκ.

Στο γειτονικό Σασκάτσουαν, 2.500 κάτοικοι της πόλης Λα Ρόνγκ έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τη Δευτέρα, επιπλέον των περισσότερων από 8.000 στην επαρχία που είχαν εκκενωθεί νωρίτερα.

Ο καπνός από τον Καναδά φτάνει στην Ευρώπη

Οι πυρκαγιές στον Καναδά είναι τόσο ισχυρές και έντονες που ο καπνός φτάνει ακόμη και στην Ευρώπη, όπου μειώνει την ορατότητα στην ατμόσφαιρα, αλλά δεν αναμένεται να επηρεάσει την ποιότητα του επιφανειακού αέρα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία για το κλίμα Copernicus.

Το πρώτο νέφος από μεγάλο υψόμετρο έφτασε στην Ελλάδα και την ανατολική Μεσόγειο πριν από λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες, με ένα πολύ μεγαλύτερο νέφος να διασχίζει τον Ατλαντικό την περασμένη εβδομάδα και περισσότερα να αναμένονται τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Copernicus.

«Αυτός είναι πραγματικά ένας δείκτης του πόσο έντονες είναι αυτές οι πυρκαγιές, παράγοντας καπνό αρκετά υψηλό ώστε να μπορούν να μεταφερθούν τόσο μακριά με αεροχείμαρρους», δήλωσε ο Μαρκ Πάρινγκτον, ανώτερος επιστήμονας στην υπηρεσία.

Οι πυρκαγιές προκαλούν επίσης σημαντικά επίπεδα ρύπανσης από άνθρακα — περίπου 56 μεγατόνους μέχρι τη Δευτέρα, δεύτερη μεγαλύτερη μετά το 2023, σύμφωνα με το Copernicus.

ΤΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ ΤΩΡΑ

Google News

Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Φόρτωση BOLM...