Μενού
nekrotomeio-al-shifa-gaza
Το νεκροτομείο του νοσοκομείου Αλ Σίφα | AP
  • Α-
  • Α+

Άμαχοι από τα βόρεια της λωρίδας της Γάζας εκκενώνουν προς νότια με κάθε μέσο, μετά την προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού. Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ ζήτησαν στους πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες να μετακινηθούν νότια, ενώ στον ορίζοντα διαγράφεται η πιθανότητα μιας χερσαίας εισβολής. 

Στα βόρεια βρίσκεται και το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το Αλ Σίφα. Ο διευθυντής Muhammad Abu Salima, προειδοποιεί στο συγκλονιστικό ρεπορτάζ του AP με νεογέννητα σε θερμοκοιτίδες πως «αν σταματήσουν οι γεννήτριες αυτό το νοσοκομείο θα γίνει ομαδικός τάφος». 

nosokomeio

«Οι περισσότερες περιπτώσεις στη μονάδα εξαρτώνται από την ηλεκτρική ενέργεια και από τεχνητή αναπνοή. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, η καταστροφή θα συμβεί μέσα σε πέντε λεπτά», τόνισε. 

«Λύγισε» το συνεργείο του BBC στο Αλ Σίφα - Σοροί στον περίβολο

Ο δημοσιογράφος του BBC Arabic Adnan Elbursh μαζί με το συνεργείο, μετέβησαν στο νοσοκομείο για να κάνουν ρεπορτάζ, αντικρίζοντας γνωστούς και φίλους ανάμεσα στους νεκρούς και τους τραυματίες. 

«Οι τραυματίες ουρλιάζουν για βοήθεια, δεν μπορείς να ξεχάσεις ποτέ αυτόν τον ήχο», λέει ο δημοσιογράφος. Ενώ εργάζονταν, ο καμεραμάν αντίκρισε έναν φίλο του τραυματία, τον Μάλικ. Ο Μάλικ επέζησε αλλά όχι η οικογένειά του. 

«Αυτό είναι το τοπικό νοσοκομείο. Μέσα βρίσκονται οι φίλοι μου. Η γειτονιά μου. Αυτή είναι η κοινότητά μου», αναφέρει ο Adnan.

Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται ένα κοριτσάκι, που οι συγγενείς της σκοτώθηκαν και χρειάζεται βοήθεια. «Η κόρη μου έχει την ίδια ηλικία, προσπαθούμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει», λέει.

Μια μητέρα κάθεται δίπλα στα άψυχα σώματα των μελών της οικογένειάς της. Το σπίτι τους βομβαρδίστηκε, ενώ κοιμούνταν. Σύμφωνα με την μαρτυρία της, στο κτήριο που ισοπεδώθηκε κατοικούσαν πάνω από 100 πολίτες. 

«Δεν θέλαμε ποτέ να γίνουμε το θέμα, ούτε η πόλη μας. Νιώθω αβοήθητος. Στους νεκρούς δεν δόθηκε καμία αξιοπρέπεια και οι τραυματίες αφέθηκαν να πονούν», είπε κλαίγοντας. 

«Θανατική καταδίκη» η μετακίνηση από τη βόρεια Γάζα

Οι ιατρικές εγκαταστάσεις της Γάζας βρίσκονται σε κρίση αφού το Ισραήλ διέκοψε την ηλεκτροδότηση, τη διέλευση τροφίμων και καυσίμων στην περιοχή, με το νοσοκομείο Al-Shifa να παλεύει με συνεχείς διακοπές ρεύματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για τον κίνδυνο που ενέχει η μετακίνηση νοσοκομειακών ασθενών από τη βόρεια Γάζα. Ο ΠΟΥ υποστηρίζει πως το να μετακινηθούν ασθενείς των οποίων η κατάσταση είναι σοβαρή ισοδυναμεί με «θανατική καταδίκη».

«Υπάρχουν σοβαρά άρρωστοι άνθρωποι των οποίων οι τραυματισμοί σημαίνουν ότι οι μόνες πιθανότητες επιβίωσής τους είναι να βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη, όπως μηχανικοί αναπνευστήρες. Έτσι, η μετακίνηση αυτών των ανθρώπων είναι θανατική καταδίκη. Το να ζητάς από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να το κάνουν αυτό είναι κάτι παραπάνω από σκληρό» αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Τάρικ Γιασάρεβιτς για τα νοσοκομεία στη Γάζα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA