Μενού
Στρατιώτες των Χούθι
Στρατιώτες των Χούθι | AP Photos
  • Α-
  • Α+

Μετά την πυραυλική επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο από τους Χούθι, η κατάσταση σήμερα (17/01) στην Ερυθρά Θάλασσα δεν είναι διαφορετική καθώς, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν πληροφορίες για νέο περιστατικό.

Σύμφωνα με τον Guardian, ο οργανισμός United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) δήλωσε ότι έλαβε αναφορά για περιστατικό στην Ερυθρά Θάλασσα, 95 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του λιμανιού του Άντεν της Υεμένης.

Στο σχετικό σημείωμα, που διαθέτει το Reuters, το UKMTO δήλωσε ότι ο πλοίαρχος ανέφερε ότι «το πλοίο έχει χτυπηθεί στην αριστερή πλευρά από ένα μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα», προσθέτοντας: «Η φωτιά που προκλήθηκε, έσβησε γρήγορα».

Ερυθρά Θάλασσα: Πώς οι Χούθι επηρεάζουν την οικονομία σε όλο τον κόσμο

Οι επιθέσεις εναντίον εμπορικών και στρατιωτικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από τους αντάρτες Χούθι έχουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, οικονομικές συνέπειες οι οποίες παραμένουν περιορισμένες, με την προϋπόθεση ότι η κρίση δεν θα διαρκέσει.

Οι επιθέσεις εναντίον των εμπορικών πλοίων πολλαπλασιάσθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων ανάμεσα στην Αφρική και την Υεμένη. Περίπου το 12% του θαλάσσιου εμπορίου διέρχεται υπό κανονικές συνθήκες από τα στενά Μπαμπ αλ-Μαντέμπ, που ελέγχουν την πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά από τα μέσα Νοεμβρίου ο αριθμός των εμπορευματοκιβωτίων μειώθηκε κατά 70%, σύμφωνα με τους ειδικούς στη ναυτιλία.

Πολλοί εφοπλιστές προτίμησαν να διακόψουν την κυκλοφορία σ' αυτή τη ζώνη και να χρησιμοποιούν την εναλλακτική οδό γύρω από το νοτιοαφρικανικό ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, που είναι πιο μακρά και δαπανηρή.

Στις δυσχέρειες προστίθεται το γεγονός ότι πλήττεται άλλη μια περιφέρεια του κόσμου, αυτή τη φορά εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η ξηρασία που πλήττει τη διώρυγα του Παναμά έχει επιβραδύνει σε μεγάλο βαθμό τη διέλευση των πλοίων ανάμεσα στην Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ σε ομαλές συνθήκες γύρω στα 40 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χρησιμοποιούν κάθε ημέρα αυτό το θαλάσσιο δίαυλο, ο αριθμός αυτός μειώθηκε στα μέσα Ιανουαρίου σε 24 καθημερινές διελεύσεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA