Μενού
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ομιλία του προέδρου της Τουρκίας | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορεί πλέον, με βάση διάταγμα που υπέγραψε χθες τα μεσάνυχτα, να αποφασίζει σχετικά με την επιστράτευση, παίρνοντας τη σχετική αρμοδιότητα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Ερντογάν πλέον, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, θα μπορεί να κηρύττει μερική ή ολική επιστράτευση στην Τουρκία, ειδικότερα σε περιπτώσεις εξέγερσης και «ισχυρής ή ενεργής στάσης».

Βάσει των πραγμάτων που έχουν γίνει γνωστά, η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας θα δημοσιεύεται αμέσως στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων, παρακάμπτοντας στην ουσία την έγκριση στην Εθνοσυνέλευση.

Ερντογάν: Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός

Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό εντάσσονται στην εφεδρεία προς επίταξη και όσοι απολύθηκαν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, τη δημόσια διοίκηση ή την εργασία τους με νόμους ή διατάγματα κατά τη διάρκεια εφαρμογής στο παρελθόν διατάξεων στο πλαίσιο κατάστασης έκτακτης ανάγκης.  Αυτό σημαίνει ότι επίστρατοι θεωρούνται και όσοι απολύθηκαν από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.

Ο νέος 52σέλιδος κανονισμός «Περί Επιστράτευσης και Κατάστασης Πολέμου» καταργεί τον αντίστοιχο του 1990, αποτελείται από 103 άρθρα και περιέχει πολλές αλλαγές σε σχέση με τον παλαιό νόμο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, ο πρόεδρος της χώρας θα αποφασίζει για γενική ή μερική κήρυξη επιστράτευσης σε περίπτωση πολέμου ή «σε περίπτωση εξέγερσης, ή ισχυρής ή ενεργής στάσης κατά της πατρίδας ή της Δημοκρατίας ή εμφάνισης συμπεριφορών που θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητα της χώρας και του έθνους στο εσωτερικό ή/και το εξωτερικό».

Ερντογάν: Ο ρόλος της Εθνοσυνέλευσης

Από τη στιγμή που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προσδιορίζεται η ημερομηνία και η ώρα έναρξης ισχύος της απόφασης Ερντογάν, και στη συνέχεια υποβάλλεται προς έγκριση στην Εθνοσυνέλευση.

Εάν η Εθνοσυνέλευση δεν συνεδριάζει, συγκαλείται αμέσως σε συνεδρίαση.

Με την ανακοίνωση της επιστράτευσης ή της κήρυξης κατάστασης πολέμου, οι νομάρχες, οι δήμοι και οι κοινοτάρχες θα χρησιμοποιούν όλα τα μέσα επικοινωνίας για να ανακοινώσουν την κήρυξη επιστράτευσης σε όλα τα χωριά, τις γειτονιές μέχρι και τους μικρότερους οικισμούς.

Στο ίδιο πλαίσιο, συμβολαιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το υπουργείο Άμυνας και τη γενική γραμματεία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας τις πληροφορίες και τις μεταβολές για όλα τα οχήματα, πλην όσων δεν διαθέτουν εξοπλισμό για κίνηση εκτός δρόμου, των τρακτέρ και των μηχανοκίνητων ποδηλάτων.

Αντίστοιχα τα οχήματα στον κατάλογο των δημόσιων ιδρυμάτων και οργανισμών θα κοινοποιούνται στο υπουργείο Άμυνας τον Ιανουάριο κάθε έτους. Με την κήρυξη της επιστράτευσης οι ιδιοκτήτες των οχημάτων υποχρεούνται να τα παραδώσουν στην αρμόδια επιτροπή εθνικής άμυνας εντός έξι ωρών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA