Μενού
erdogan.jpg
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. | ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιμένει να συνδέει το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με ανταλλάγματα προς της χώρα του. Στην προκειμένη, έκανε γνωστό πως ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, του ζήτησε το «ναι» της Τουρκίας για το ζήτημα, ώστε να πάρει η χώρα του τα F-16.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής του από τη Βουδαπέστη, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι, κατά την τηλεφωνική συνομιλία τους, ο Τζο Μπάιντεν του ζήτησε να ψηφιστεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση η προσχώρηση της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και οι ΗΠΑ θα περάσουν την απόφαση για την πώληση των F-16 στην Τουρκία «με τον ίδιο τρόπο».

«Ας αφήσουμε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και τον υπουργό Εξωτερικών μας, Χακάν Φιντάν, να διεξάγουν ταυτόχρονα αυτή τη διαδικασία. Αν διεξάγουμε αυτή τη διαδικασία ταυτόχρονα, θα έχουμε και εμείς την ευκαιρία να το περάσουμε από το Κοινοβούλιο πολύ πιο εύκολα» απάντησε, κατά δήλωσή του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ένα νέο στοιχείο. Όπως είπε, «ένα άλλο ζήτημα που περιπλέκει την κοινοβουλευτική διαδικασία είναι η αρνητική στάση του Καναδά και ορισμένων συμμάχων στις αμυντικές προμήθειες (...). Όλα αυτά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους».
 
«Πιστεύω ότι οι θετικές εξελίξεις που αναμένουμε τόσο στο θέμα των F-16 από τις ΗΠΑ, όσο και στην τήρηση των υποσχέσεων του Καναδά θα ενισχύσουν τη θετική άποψη του Κοινοβουλίου μας για το θέμα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι υποσχέσεις που μας έδωσε η Σουηδία στο Βίλνιους. Αναμένουμε ότι αυτές θα τηρηθούν και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις» κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA