Μενού
Διαδηλωτής στη Γάζα
Διαδηλωτής εν μέσω φωτιάς στη Γάζα | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Εν μέσω του πολυαίμακτου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ευρωπαϊκές χώρες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν σήμερα Τετάρτη (22/5) πρωτοβουλία με σκοπό την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, σχέδιο που έχει καταδικάσει εκ των προτέρων η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Η Ιρλανδία αναμένεται να ανακοινώσει εντός ωρών την αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης, μετέδωσαν τη νύχτα ιρλανδικά ΜΜΕ, διευκρινίζοντας πως θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου από τον πρωθυπουργό Σάιμον Χάρις και άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη στις 10:00 (ώρα Ελλάδας).

Ταυτόχρονα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται να απευθυνθεί στο ισπανικό κοινοβούλιο, προκειμένου να αναγγείλει την ημερομηνία για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους από τη Μαδρίτη.

Τον Μάρτιο, ο κ. Σάντσεθ είχε δώσει στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες κοινή ανακοίνωση με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας, με την οποία εξέφραζαν την βούλησή τους να αναγνωρίσουν κράτος της Παλαιστίνης.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών απευθυνόμενο στο Δουβλίνο για το προειδοποιήσει πως αναγνωρίζοντας παλαιστινιακό κράτος θα μετατραπεί «σε πιόνι στα χέρια του Ιράν» και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ερίζει η αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης χωρίς να έχουν προηγηθεί διαπραγματεύσεις θα αποτελούσε «ανταμοιβή της τρομοκρατίας» της Χαμάς, παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος υποστηριζόμενου από την Τεχεράνη, που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου άνευ προηγουμένου έφοδο με ορμητήριο της Λωρίδας της Γάζας εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας.

Σε αντίποινα για την επίθεση αυτή, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα, η κυβέρνηση Νετανιάχου ορκίστηκε να «αφανίσει» τη Χαμάς κι άρχισε ευρείας κλίμακας βομβαρδισμούς και από τα τέλη του ίδιου μήνα χερσαίες επιχειρήσεις.

Από την 7η Οκτωβρίου, τουλάχιστον 35.647 Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των ασταμάτητων βομβαρδισμών και των χερσαίων επιχειρήσεων, που προκάλεσαν επίσης ανθρωπιστική καταστροφή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εντάλματα από τη Χάγη 

Με φόντο τον πόλεμο και την απειλή γενικευμένου λιμού, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Καρίμ Χαν ανακοίνωσε προχθές Δευτέρα πως ζήτησε να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ για εγκλήματα όπως η «εσκεμμένη πρόκληση λιμού αμάχων», «ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως» και «εξόντωση ή/και δολοφονία».

Ηγέτες της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων του Ισμαήλ Χανίγια και του Γιαχία Σινουάρ, του επικεφαλής της στη Γάζα, βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο του αιτήματος να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για «εξόντωση», «βιασμούς και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας» και «απαγωγές ομήρων», πράξεις που αποτελούν «εγκλήματα πολέμου».

Ο κ. Νετανιάχου «απορρίπτει με αηδία τη σύγκριση από τον εισαγγελέα της Χάγης μεταξύ του Ισραήλ» και της Χαμάς, ενώ ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησής του Γιοάβ Γκάλαντ κατήγγειλε επίσης την «επονείδιστη» κίνηση. Από την πλευρά της η Χαμάς καταδίκασε την «απόπειρα του εισαγγελέα (...) να εξισώσει το θύμα με τον δήμιο του».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε το βράδυ της Δευτέρας το «εξωφρενικό» αίτημα του εισαγγελέα του ΔΠΔ να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης σε βάρος ισραηλινών ηγετών και εξέφρασε για ακόμη μια φορά την ακλόνητη υποστήριξή του στο Ισραήλ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA