Μενού
benjamin netaniahou
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου | Abir Sultan/Pool Photo via AP
  • Α-
  • Α+

Αίσθηση έχει προκαλέσει το σημερινό (20/05) αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για τον ηγέτη της ΧαμάςΓιαχία Σινουάρ, και τον πρωθυπουργό του ΙσραήλΜπενιαμίν Νετανιάχου, με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και τον πόλεμο που μαίνεται στη Γάζα.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά επίσης εντάλματα για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς - τον Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ Μάσρι, ηγέτη των Ταξιαρχιών Αλ Κάσεμ, και γνωστότερο ως Μοχάμεντ Ντέιφ, και τον Ισμαήλ Χανίγια, τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς.

Για την πρακτική σημασία αυτής της εξέλιξης, μίλησε στο ΕΡΤΝews o καθηγητής και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Χρήστος Ροζάκης και ο διεθνολόγος ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, κ. Ευάγγελος Βενέτης.

Ο συμβολισμός και το πρακτικό αποτέλεσμα

«Πιστεύω ότι έχει συμβολισμό και μάλιστα σοβαρό» τόνισε ο κ. Ροζάκης και πρόσθεσε:

«Στη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ υπήρξαν πολλά στάδια που η διεθνής κοινότητα είχε παρέμβει. Λόγου χάρη, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είχε παρέμβει μετά από αίτημα του της Νότιας Αφρικής. Τώρα παρεμβαίνει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο εκδίδει ένταλμα.

Η σημασία του εντάλματος είναι για να εκτελεστεί. Ωστόσο, το πρακτικό αποτέλεσμα δυστυχώς δεν υπάρχει, διότι θα έπρεπε ένας από τους δύο ή και οι δύο να βρίσκονται σε χώρες οι οποίες έχουν συμμετάσχει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, μέσα από την επικύρωση της σύμβασης που δημιουργεί αυτό. Αυτό δεν υπάρχει, δηλαδή κανένας από τους δύο ηγέτες δεν βρίσκονται σε χώρες οι οποίες πρόκειται να τους συλλάβουν ή έχουν τη διάθεση να τους συλλάβουν.

Ως εκ τούτου, η μόνη λύση που υπάρχει είναι η συμβολική. Έχει μεγάλη βαρύτητα αυτό το δεδομένο, με την έννοια ότι θα επηρεάσει και την κρίση των συμμάχων των δύο αυτών μερών και επιτέλους θα δούμε να υπάρχει μια κινητικότητα στην κατεύθυνση αυτή».

Ο κ. Ροζάκης διευκρίνισε: «Τα κράτη που μετέχουν στο δικαστήριο αυτό που έχουν υπογράψει και επικυρώσει τη σύμβαση η οποία δημιουργεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, είναι σχετικά λίγα. [Αυτοί για τους οποίους έχει εκδοθεί] ένταλμα πρέπει να πάνε στις χώρες εκείνες οι οποίες έχουν επικυρώσει τη συμφωνία για να τους παραδώσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Αλλά αυτό είναι απίθανο, διότι κανένας δεν θα πάει μόνος του σε μια χώρα που ξέρει ότι θα τον παραδώσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».

«Είναι μήνυμα για ανακωχή»

Ο κ. Βενέτης επισήμανε ότι «πρακτικά από νομικής άποψης είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί το εν λόγω ένταλμα. Υπάρχει όμως μια άλλη πρακτική διάσταση και θεωρητική, η οποία είναι πολύ σημαντική, σημειολογικά. Η θεωρητική έχει ηθικό χαρακτήρα. Είναι ένα μήνυμα προς την ισραηλινή ηγεσία, προς το Μπενιαμίν Νετανιάχου και την κυβέρνησή του, ότι ηθικά μειώνεται και στο πλαίσιο της ισραηλινής κοινής γνώμης αλλά και της διεθνούς κοινότητας. Είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται ένταλμα σύλληψης κατά Ισραηλινού αξιωματούχου, από ιδρύσεως του δικαστηρίου».

«Στο Ισραήλ, το ένταλμα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί. Το ίδιο δύσκολο είναι να εφαρμοστεί και στην περίπτωση των ηγετών της Χαμάς» υπογράμμισε ο διεθνολόγος.

«Πέρα από το συμβολικό, έχει μια πρακτική διάσταση που είναι πολύ σημαντική και είναι μάλιστα πολιτική. Είναι μοχλός πίεσης που ουσιαστικά αντανακλά τις θέσεις του Τζο Μπάιντεν, της Ουάσινγκτον, της Δύσης εν γένει, αλλά και της διεθνούς κοινότητας. Ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση Νετανιάχου και τη Χαμάς δευτερευόντως, αλλά κυρίως προς την κυβέρνηση Νετανιάχου, ότι θα πρέπει οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών και να συνάψουν ανακωχή. Είναι μήνυμα για ανακωχή.

Αυτό το ένταλμα λοιπόν, σε συνδυασμό με το τελεσίγραφο που Μπένι Γκαντζ, του υπουργού του Νετανιάχου, ότι μέχρι τις 8 Ιουνίου έχει χρόνο να υλοποιήσει αυτά που του έχει θέσει ως όρους, είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον Νετανιάχου ότι οι μέρες του είναι μετρημένες στην ηγεσία του Ισραήλ».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA