Μενού
Τρικάκι της AfD στη Γερμανία
Τρικάκι της AfD σε δρόμο της Γερμανίας | AP Photos / Michael Probst
  • Α-
  • Α+

Γεγονός αποτελεί η εκλογή του πρώτου ακροδεξιού δημάρχου στη Γερμανία, με τον υποψήφιο της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD) στη Σαξονία να κερδίζει στις χθεσινές, δημοτικές εκλογές.

Πρόκειται, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, για κάτι αρκετά αντιφατικό καθώς ο Τιμ Λόχνερ δεν αποτελεί μέλος του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος ούτε θα γίνει, όπως είπε, αλλά κατάφερε να εκλεγεί.

Το AfD στήριξε την υποψηφιότητά του για τις εκλογές στη Γερμανία, ενώ προβληματισμό προκαλεί το προφίλ του καθώς συμμετείχε σε διαδηλώσεις εναντίον της πολιτικής οτυ κορονοϊού και εναντίον της μετανάστευσης.

Γερμανία: Το χρονικό της εκλογής

Όπως αναφέρεται, ο Λόχνερ εξελέγη στην πόλη Πίρνα της «σαξονικής Ελβετίας», η οποία αριθμεί 38.000 κατοίκους. Έλαβε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, το ποσοστό της τάξης του 38,54%, επικρατώντας της υποψήφιας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

Μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, στις 26 Νοεμβρίου, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), οι Πράσινοι, η Αριστερά και ακόμη ένας ανεξάρτητος υποψήφιος αποσύρθηκαν, ζητώντας από τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν την υποψήφια του CDU Κάτριν Ντόλινγκερ-Κνουτ, η οποία ωστόσο κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο 31,9%.

Στη Σαξονία δεν ισχύει το σύστημα του β' γύρου με τους δύο πρώτους να αναμετρώνται μεταξύ τους, αλλά διεξάγονται επαναληπτικές εκλογές και αρκεί η απλή πλειοψηφία για την εκλογή του νέου δημάρχου, ο οποίος έχει επταετή θητεία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA