Μενού
Mareterra
Εικόνα από τη μαγευτική Μareterra | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Γνωστό ως φορολογικός παράδεισος και παιδική χαρά για τους πλούσιους, το Μονακό φιλοξενεί μια ομάδα 39.000 κατοίκων, από τους οποίους σχεδόν 7 στους 10 είναι εκατομμυριούχοι, σύμφωνα με την εταιρεία ακινήτων Knight Frank. 

Χτισμένη σε γη που έχει ανακτηθεί από τη Μεσόγειο Θάλασσα, η νέα συνοικία Mareterra έχει μεταμορφώσει μια μεγάλη έκταση της ακτής του Μονακό. 

Η νέα αυτή «οικολογική συνοικία» όπως χαρακτηρίζεται από τους κατασκευαστές της, έχει χτιστεί στη Μεσόγειο Θάλασσα, επεκτείνοντας το μικροκράτος κατά σχεδόν 15 στρέμματα.

Η πολυτελής κατασκευή αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,1 δισεκατομμύρια δολάρια), που εγκαινιάστηκε από τον Πρίγκιπα Αλβέρτο Β' του Μονακό πριν λίγες μέρες, διαθέτει μαρίνα, παραθαλάσσιο χώρο περιπάτου και εκτεταμένες νέες πολυτελείς κατοικίες.

Mareterra Μονακό
Ο Ιταλός αρχιτέκτονας Renzo Piano, γνωστός για τη συν-σχεδίαση του Centre Pompidou, δάνεισε το όνομά του στο κτίριο οικιστικής ανάπτυξης που σχεδίασε η εταιρεία του στην τοποθεσία, Le Renzo. | Shutterstock

Περίπου το ήμισυ της νέας τεχνητής γης θα είναι προσβάσιμο στο κοινό, με ανέσεις όπως πάρκο, ποδηλατόδρομους, μαρίνα και εμπορικές εγκαταστάσεις. Οι διάφοροι χώροι πρασίνου της περιοχής έχουν φυτευτεί με 1.000 δέντρα που εισάγονται από την Τοσκάνη της Ιταλίας.

Αν και οι τιμές των κατοικιών δεν έχουν αποκαλυφθεί, ο Knight Frank εκτιμά ότι τα ακίνητα στην περιοχή θα φτάσουν περίπου 100.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (ή περισσότερα από 9.750 δολάρια ανά τετραγωνικό πόδι, σχεδόν διπλάσια από τον μέσο όρο του Μονακό).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNN, αν και το έργο χρηματοδοτήθηκε ιδιωτικά, η κυβέρνηση του Μονακό θα επωφεληθεί από φόρο 20% σε όλες τις πωλήσεις ακινήτων

Mareterra Μονακό
Mareterra | Shutterstock

Η γη είναι εμφανώς σπάνια στο Μονακό, το οποίο έχει μακρά ιστορία οικοδόμησης στη θάλασσα. Η ανακτημένη γη αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από το ένα τέταρτο της επικράτειας του πριγκιπάτου. Τα πιο σημαντικά έργα αποκατάστασης πραγματοποιήθηκαν τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, όταν οι περιοχές Larvotto και Fontvieille επεκτάθηκαν στη Μεσόγειο.

Η αποκατάσταση γης στο Μονακό υπόκειται πλέον σε αυστηρές ρυθμίσεις και οι προγραμματιστές της Mareterra είπαν ότι έλαβαν διάφορα μέτρα για να «ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο στο φυσικό οικοσύστημα όσο το δυνατόν περισσότερο».

Ο ιστότοπος του έργου αναφέρει ότι οι σχεδιαστές συμβουλεύτηκαν ειδικούς και δημιούργησαν νέους βιότοπους για ψάρια, συμπεριλαμβανομένων τεχνητών βυθών. Οι προγραμματιστές ισχυρίζονται επίσης ότι το 80% της θέρμανσης και ψύξης στην περιοχή θα λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας που παράγεται από περισσότερα από 1,2 στρέμματα ηλιακών συλλεκτών.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA