Μενού
Φωτογραφία από στρατιωτική άσκηση της Βόρειας Κορέας, σε απόρρητη τοποθεσία
Φωτογραφία από στρατιωτική άσκηση της Βόρειας Κορέας, σε απόρρητη τοποθεσία | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Η Νότια Κορέα διέταξε σήμερα την εσπευσμένη εκκένωση δύο νησιών της χώρας, των Γιονπγιόνγκ και Μπανγκγιόνγκ, κοντά στη Βόρεια Κορέα, αφού ο στρατός της Πιονγκγιάνγκ άνοιξε πυρ 200 φορές με πυροβόλα προς τα ανοικτά των δυτικών ακτών, στην Κίτρινη Θάλασσα, πολύ κοντά στα διαφιλονικούμενα θαλάσσια σύνορα των δυο κρατών.

«Ο στρατός της Βόρειας Κορέας προχώρησε σε πάνω από 200 βολές από τις 09:00 ως τις 11:00 (τοπική ώρα) στις ζώνες της Τζανγκσάν-γκοτ στα βόρεια του νησιού Μπανγκγιόνγκ και στα βόρεια του νησιού Γιονπγιόνγκ», ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας από τη Σεούλ, σύμφωνα με το BBC.

Κινδυνεύουν οι κάτοικοι

Στους κατοίκους των δυο νησιών κοντά στα σύνορα στην Κίτρινη Θάλασσα απευθύνθηκε σύσταση να απομακρυνθούν εσπευσμένα, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι αρχές του Γιονπγιόνγκ ανέφεραν πως η εντολή εκκένωσης στάλθηκε «προληπτικά», ενώ αυτές στο νησί Μπανγκγιόνγκ ανέφεραν πως επρόκειτο να γίνουν ναυτικά γυμνάσια σύντομα.

Αργότερα, η Σεούλ ανακοίνωσε πως προχώρησε σε ασκήσεις βολής με πραγματικά πυρά. Τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών έχουν μετατραπεί πολλές φορές σε πεδία μάχης, καθώς η Βόρεια Κορέα δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη «βόρεια γραμμή διαχωρισμού», τα θαλάσσια σύνορα που ορίστηκαν μονομερώς από τον ΟΗΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποτροπής συγκρούσεων μετά τον πόλεμο της Κορέας.

Η απάντηση της Σεούλ

Προς απάντηση στις ομοβροντίες του πυροβολικού της Πιονγκγιάνγκ, η Σεούλ κατήγγειλε την «προκλητική ενέργεια» και απαίτησε να διακοπεί αμέσως, προειδοποιώντας πως θα ανταποδώσει λαμβάνοντας «ανάλογα» μέτρα.

«Προειδοποιούμε αυστηρά τη Βόρεια Κορέα ότι θα φέρει την πλήρη ευθύνη για αυτή την κλιμάκωση της κρίσης και απαιτούμε να σταματήσει αμέσως αυτές τις ενέργειες», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας. «Ο στρατός μας παρακολουθεί και επιτηρεί από κοντά την κατάσταση σε στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ».

Πρόκειται για το πιο θερμό επεισόδιο από το 2010, όταν η Πιονγκγιάνγκ είχε πλήξει με 170 οβίδες το νησί Γιονπγιόνγκ, εκείνη τη φορά σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους, ανάμεσά τους δυο αμάχους, στην πρώτη τους επίθεση εναντίον Νοτιοκορεατών πολιτών μετά τον πόλεμο της Κορέας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA