Μενού
Μετανάστες
Μετανάστες περπατούν στο Καρά Τεπέ | AP Photos / Panagiotis Balaskas
  • Α-
  • Α+

Την ετήσια έκθεσή του για την «άσκηση» των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε χώρες ανά τον κόσμο, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η έκθεση είναι περί των 46 σελίδων και στην αρχή αναφέρεται πως «δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους».

Διευκρινίζοντας περί έκθεσης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπογραμμίζει πως συμπεριλαμβάνονται αναφορές για «σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση, συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές, η διαχείριση του μεταναστευτικού και εγκλήματα σχετικά με το φύλο και τη σεξουαλική ταυτότητα».

«Η κυβέρνηση λάμβανε τακτικά μέτρα για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την τιμωρία αξιωματούχων που παραβίαζαν ανθρώπινα δικαιώματα, είτε στις δυνάμεις ασφαλείας είτε αλλού στην κυβέρνηση. Υπήρχαν, ωστόσο, καταγγελίες από ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς σχετικά με την αποτυχία της να διερευνήσει αποτελεσματικά τις καταγγελίες για αναγκαστικές επιστροφές αιτούντων άσυλο και να θέσει τους υπεύθυνους προ των ευθυνών τους» σημειώνει, μεταξύ άλλων η έκθεση.

state department
ΥΠΕΞ ΗΠΑ | Shutterstock

«Αναφορές για κακομεταχείριση και κακοποίηση από την αστυνομία και το λιμενικό»

Μία από τις υποενότητες του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ συσχετίζεται με βασανισμούς και λοιπές «εξευτελιστικές, απάνθρωπες πράξεις ή τιμωρίες και κατάχρηση εξουσίας».

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τονίζει πως «Το Σύνταγμα και ο νόμος απαγόρευαν τέτοιες πρακτικές. Υπήρχαν, ωστόσο, αναφορές για κακομεταχείριση και κακοποίηση από την αστυνομία και το λιμενικό, μεταξύ άλλων εναντίον μελών φυλετικών και εθνοτικών μειονοτικών ομάδων, μεταναστών χωρίς χαρτιά, αιτούντων άσυλο, διαδηλωτών και Ρομά».

«Στις 11 Μαρτίου, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέφερε τη σύλληψη τεσσάρων αστυνομικών με την κατηγορία των "βασανιστηρίων και άλλων προσβολών της ανθρώπινης αξιοπρέπειας", αφού φέρεται να χτύπησαν έναν κρατούμενο κατά τη διάρκεια μεταγωγής του σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα» συνεχίζει το ΥΠΕΞ ΗΠΑ.

«Τοπικές ΜΚΟ και ΜΜΕ περιέγραψαν περιπτώσεις, όπου οι αστυνομικές Αρχές φέρεται να κακομεταχειρίστηκαν μετανάστες χωρίς χαρτιά και αιτούντες άσυλο κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων push backs στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, καθώς και σε κέντρα κράτησης» προσθέτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

State Department
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ | Shutterstock

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η αναφορά στις υποκλοπές και στο ναυάγιο της Πύλου

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έκανε ειδική αναφορά σε υποθέσεις που απασχόλησαν τον πολιτικό και μη κόσμο στην Ελλάδα, όπως οι υπόκλοπες και το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.

«Μια έκθεση του Μαΐου από την Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη χρήση του Pegasus και του ισοδύναμου κατασκοπευτικού λογισμικού παρακολούθησης (PEGA) διαπίστωσε ότι η χώρα δεν χρησιμοποιεί κατασκοπευτικό λογισμικό "ως μέρος μιας ολοκληρωμένης αυταρχικής στρατηγικής", αλλά εφαρμόζει κατασκοπευτικό λογισμικό εναντίον "δημοσιογράφων, πολιτικών και επιχειρηματιών" και εξάγει κατασκοπευτικό λογισμικό σε χώρες με κακό ιστορικό ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κατά τη διάρκεια του έτους, δεν υπήρξαν νέες αναφορές για περιπτώσεις χρήσης spyware» λέει, μεταξύ άλλων, η ίδια έκθεση.

Στην υποκατηγορία περί κακοποίηση προσφύγων και αιτούντων ασύλου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει πως «Υπήρξαν αναφορές για σωματική κακοποίηση και βία από μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος εναντίον μεταναστών και αιτούντων άσυλο κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων απώθησης».

«Ορισμένες τοπικές και διεθνείς οργανώσεις ισχυρίστηκαν, με βάση μαρτυρίες επιζώντων, ότι η βύθιση του υπερπλήρους αλιευτικού σκάφους Adriana στις 14 Ιουνίου ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών του Λιμενικού, να βγάλει το σκάφος από τα χωρικά ύδατα της χώρας» γράφει για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.

«Οι δικαστικές Αρχές ξεκίνησαν έρευνα για το ναυάγιο, κατά το οποίο εκτιμάται ότι 600 μετανάστες και αιτούντες άσυλο έχασαν τη ζωή τους αφού εγκληματίες διακινητές τους επιβίβασαν με ανασφαλή τρόπο στο σκάφος» συμπληρώνει η έκθεση.

«Η κυβέρνηση ανέφερε ότι το σκάφος βρισκόταν σε διεθνή ύδατα τη στιγμή του συμβάντος. Στις 26 Ιουλίου, ο διαμεσολαβητής της ΕΕ ξεκίνησε έρευνα και ζήτησε πρόσβαση στα αρχεία του FRONTEX (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα) σχετικά με το ναυάγιο της Adriana» παρουσιάζει σχετικά με την κυβερνητική γραμμή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA