Οι γέφυρες αποτελούν σημαντικό κομμάτι της Πράγας, μίας από τις ωραιότερες πόλεις της Ευρώπης. Η πιο γνωστή είναι αναμφίβολα η μεσαιωνική Γέφυρα του Καρόλου, με τα δεκάδες αγάλματα.
Ένα από αυτά είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη Νέπομουκ, ο οποίος θεωρήθηκε προδότης και με εντολή του Βασιλιά Βλαδισλάβου του 4ου βασανίστηκε και ρίχτηκε από τη γέφυρα στον ποταμό Μολδάβα.
Στην Πράγα υπάρχει όμως και μία γέφυρα που είναι μεν αδιάφορη αρχιτεκτονικά αλλά κρύβει πίσω της εκατοντάδες τραγικές ιστορίες. Το όνομά της είναι η Γέφυρα Νουσελσκί, όμως όλοι στην Τσεχία αναφέρονται σε αυτήν ως «η Γέφυρα των Αυτοκτονιών».
Η κατασκευή της άρχισε το 1967 και δόθηκε στην κυκλοφορία το Φεβρουάριο του 1973. Το μήκος της φθάνει τα 485 μέτρα και το πλάτος τα 26,5 μέτρα. Το χαρακτηριστικό όμως που της έδωσε το μακάβριο όνομα είναι η μεγάλη απόσταση από το έδαφος (42,5 μέτρα) και το γεγονός ότι δεν περνά πάνω από ποταμό.
Από τους πρώτους μήνες λειτουργίας της, η γέφυρα έγινε... μαγνήτης για όσους ήθελαν να αυτοκτονήσουν. Το μεγάλο ύψος από το έδαφος και τα χαμηλά κάγκελα ενός μόλις μέτρου καθιστούσαν εύκολο το έργο όσων ήθελαν να αφαιρέσουν τη ζωή τους.
Οι τοπικές αρχές τοποθετούσαν όλο και ψηλότερα κάγκελα στις δύο πλευρές της γέφυρας, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Σταδιακά τα κάγκελα έφθασαν κοντά στα 3 μέτρα, με καμπύλη προς τα μέσα και εύκαμπτη επιφάνεια, ώστε να γίνεται δύσκολη η αναρρίχηση σε αυτά.
Εκτιμάται ότι από το 1973 έως και τα τέλη της δεκαετίας του 2000, βρήκαν το θάνατο πέφτοντας από τη γέφυρα μεταξύ 250 και 300 ανθρώπων. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ανδρών. Οι αιτίες πολλές: καταπίεση από το καθεστώς, οικονομικά προβλήματα, κατάθλιψη, ερωτική απογοήτευση. Ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν υπάρχει, καθώς οι αρχές επί κομμουνισμού δεν τηρούσαν τα σχετικά αρχεία.
Κάτω από τη «Γέφυρα των Αυτοκτονιών», ο καλλιτέχνης Κριστόφ Κιντέρα έχει δημιουργήσει ένα μνημείο, με το όνομα «Με δική τους βούληση»: μία λάμπα δρόμου που όμως φωτίζει προς τα πάνω: προς τα εκεί από όπου 300 άνθρωποι έκαναν τη μοιραία βουτιά.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.