Μενού
protoxronia-germania
Πρωτοχρονιά | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Με την Πρωτοχρονιά να κοντοζυγώνει, όλοι μας ετοιμαζόμαστε για να υποδεχτούμε το νέο έτος. Οι εορτασμοί και η αντίστροφη μέτρηση στην τηλεόραση μας κάνουν, σε μία σπάνια περίπτωση, να νιώθουμε λες και όλο το ανθρώπινο γένος συντονίζεται για αυτή τη μία γιορτή.

Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι, αφού κάθε χώρα εισέρχεται στο 2024 σύμφωνα με την ώρα, και αυτό σημαίνει ότι λόγω της διαφοράς ώρας στα πολλά μήκη και πλάτη του πλανήτη, κάποια κράτη υποδέχονται πιο νωρίς τον νέο χρόνο από άλλα, σύμφωνα με το World Population Review.

Ποια χώρα γιορτάζει πρώτη το νέο έτος

Η πρώτη χώρα που γιορτάζει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς κάθε χρόνο είναι η νησιωτική χώρα του Κιριμπάτι, το οποίο ανήκει στην Ωκεάνια Μικρονησία, καταμεσής του Ειρηνικού Ωκεανού.

Αποτελείται από περισσότερα από 30 νησιά που εκτείνονται σε εκατοντάδες μίλια, ενώ είναι επίσης η μόνη χώρα της οποίας το έδαφος αγγίζει και τα τέσσερα ημισφαίρια.

Νησιώτικος σχηματισμός στο Κιριμπάτι
Νησιώτικος σχηματισμός στο Κιριμπάτι | Shutterstock

Οι πόλεις και οι χώρες των Νήσων Chatham, η Νέα Ζηλανδία, τα Πετροπαβλόσκ και Καμτσάτσκι της Ρωσίας και το Σίδνεϊ της Αυστραλίας γιορτάζουν το νέο έτος λίγο μετά το Κιριμπάτι.

Αυστραλία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική

Όταν το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα (UTC+14) και ξεκινά την Πρωτοχρονιά στο Κιριμπάτι, είναι 9 μμ στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Στο Λονδίνο της Αγγλίας, στις 31 Δεκεμβρίου είναι μόλις 10 πμ, αν και οι περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ελαφρώς μπροστά. Για παράδειγμα, είναι 11:00 πμ σε Παρίσι, Βερολίνο  και Ρώμη.

Όσον αφορά τις χώρες της Βόρειας Αμερικής, στις ΗΠΑ  είναι 5 πμ στη Νέα Υόρκη, 4 πμ στο Σικάγο, μόνο 2 πμ στο Λος Άντζελες και 12 πμ, την αρχή της 31ης Δεκεμβρίου στη Χονολουλού της Χαβάης.

Η καναδική πόλη της Οτάβα του Οντάριο μοιράζεται μια ζώνη ώρας με την πόλη της Νέας Υόρκης , επομένως η τοπική της ώρα θα είναι μόλις 5 πμ στις 31 Δεκεμβρίου, όταν το Κιριμπάτι φτάσει τα μεσάνυχτα της 1ης Ιανουαρίου. 

Η Mexico City στο Μεξικό γιορτάζει την ίδια ώρα με την Μπελίζ Σίτι, την Μπελίζ στη Νότια Αμερική και το Σικάγο στις ΗΠΑ, επομένως η τοπική ώρα θα είναι 4 πμ

Η τελευταία χώρα που γιορτάζει το νέο έτος

Οι τελευταίες χώρες στον κόσμο που γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά είναι τα νησιωτικά έθνη Howland Island και Baker Islands, που βρίσκονται στη ζώνη του Ισημερινού στον Ειρηνικό ωκεανό. Αν και είναι ακατοίκητα, ανήκουν στην επικράτεια των ΗΠΑ, και λειτουργούν ως καταφύγια άγριας ζωής ενώ το νέο έτος το υποδέχονται σχεδόν μία μέρα μετά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA