Μενού
karekla
Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Η Μαρίνα Σάττι στο βιντεοκλίπ του «Ζάρι» προσπάθησε να παρωδήσει με επιτυχία την σύγχρονη ελληνική ταυτότητα. Μερικούς μήνες πριν, σε άλλο βιντεοκλίπ, για το κομμάτι «Σπίρτο», έφτιαξε ένα ολόκληρο πανηγύρι, με χορούς, γουρουνοπούλες, κάγκουρες να μαρσάρουν μηχανές και όλη την «χωριατίλα» που ξέρουμε και εμπιστευόμαστε. Φυσικά, σε όλα αυτά, υπάρχει ένας πρωταγωνιστής, η πλαστική καρέκλα, γνωστή και ως «μονομπλόκ» λόγω της «μονοκόμματης» κατασκευής της. 

Ποιος την κατασκεύασε;

Θρυλείται πως αυτός που σκέφτηκε το σχέδιο της πρώτος και το πραγματοποίησε, ήταν ο κατασκευαστής Ντόναλντ Σίμπσον, το 1946, ενώ η πρώτη μαζική παραγωγή έγινε το 1970, από την Grosfillex Group. Υπάρχει και η εκδοχή πως η καρέκλα δημιουργήθηκε από τον Ανρί Μασονέ, σε ένα χωριό της Βόρειας Γαλλίας το 1972, αλλά εδώ δεν υπάρχει κάποια πατέντα που να το αποδεικνύει επίσημα αυτό.

Η απαγόρευση της καρέκλας μονομπλόκ

Σαδεντρέπονται! Η πόλη της Βασιλείας, στην Ελβετία, είχε διατάξει την πλήρη απαγόρευση της πλαστικής καρέκλας από το 2008 ως το 2017, για λόγους περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Αμφιλεγόμενη;

Κάποιοι την θεωρούν μαγική και υπέροχη, άλλοι την αποστρέφονται. Η πλαστική καρέκλα σύμφωνα με τον κοινωνικό ανθρωπολόγο Ίθαν Ζούκερμαν είναι ένα από τα ελάχιστα αντικείμενα στο σύγχρονο κόσμο από το οποιό δεν μπορούμε να εξάγουμε κάποια συμφραζόμενα, κάποιο νόημα. Εδώ και πέντε δεκαετίες, βρίσκεται παντού, ως ένα σήμα κατατεθέν του σύγχρονου, παγκοσμιοποιημένου κόσμου που μας περιβάλλει. Έχουν υπάρξει όμως και κάποιοι πολέμιοι της, όπως ο Γερμανός συγγραφέας Ίνγκο Νόϊμαν, ο οποίος σε σχετικό δοκίμιο του, έχει γράψει πως: «οι λευκές πλαστικές καρέκλες είναι το κακό πρόσωπο της παγκοσμιιοποίησης», τονίζοντας την έλλειψη χαρακτήρα της.

Δεν ξέρω, οι κύριοι στην παρακάτω φωτό που παρακολουθούν τα γυρίσματα του «Σπίρτου» μια χαρά φαίνεται να τα περνάνε.Μα έλεος, πόσες φορές αυτοί οι Ευρωπαίοι θα απαξιώσουν τα μεταμοντέρνα σκηνικά του πολιτισμού μας που λειτουργούν υποσυνείδητα, μέσα από την καρέκλα monobloc;

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA