Μενού
Η Ντάο από το Βιετνάμ.
Screenshot
  • Α-
  • Α+

Πάνω από 200 μαυροφορεμένοι φασίστες με κουκούλες κινήθηκαν συντεταγμένα φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των μεταναστών. Κατά την πορεία που έκαναν στο κέντρο της Λεμεσού, οι «ομάδες κρούσης» άρχισαν να χτυπούν όποιον τύχαινε να περνάει από μπροστά τους και μπορεί να έμοιαζε με μετανάστη.

Από την οργή τους δεν ξέφυγαν ούτε οι περιουσίες και τα μαγαζιά των μεταναστών. Μία εκ των θυμάτων ήταν και η Ντάο, μετανάστρια από το Βιετνάμ, η οποία διατηρούσε ένα πολύ μικρό παντοπωλείο στη Λεμεσό. Μητέρα σε μονογονεϊκή οικογένεια, μέσω του παντοπωλείου αυτού έβγαζε τα προς το ζην για την οικογένειά της.

Το βίντεο με το γοερό της κλάμα κυκλοφόρησε σε όλο το διαδίκτυο. Τα θύματα των ρατσιστικών πογκρόμ απέκτησαν μέσω αυτής ένα πρόσωπο, μία ιστορία ζωής. Δεν ήταν απλά αριθμοί.

«Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν τα 4 μωρά μου»

Αρχικά τη ρώτησα από το τηλέφωνο αν είναι καλά. Μου ζήτησε ευγενικά να μιλάω λίγο πιο αργά για να με καταλαβαίνει. «Όχι, δεν είμαι καλά, φοβάμαι», μου απάντησε όταν κατάλαβε τι την ρωτούσα. Ηλίθια ερώτηση, πώς θα μπορούσε να είναι καλά;

Η επίθεση που δέχτηκε το παντοπωλείο της συνέβη το βράδυ της 1ης Σεπτεμβρίου και οι υλικές ζημιές πολύ μεγάλες, όχι μόνο για την ίδια αλλά και για γειτονικά μαγαζιά μεταναστών

«Είμαι στην Κύπρο εδώ και 8 χρόνια, τα τελευταία 3 έχω ανοίξει το μαγαζί». Πριν φτάσει στην Κύπρο είχε εγκαταλείψει το Βιετνάμ για να πάει στην Κίνα. Από εκεί ήρθε στην Ευρώπη με την ελπίδα να βρει ένα καλύτερο επίπεδο ζωής για την ίδια και για τα 4 παιδιά της. Με το μαγαζί μπορούσε να τα βγάζει πέρα μέχρι που ήρθε το πρώτο βράδυ του Σεπτεμβρίου. Τι ακριβώς συνέβη;

«Κλείσαμε το μαγαζί στις 6 και πήγα σπίτι. Στις 9 πήγαινα προς το σπίτι όταν η κόρη μου με πήρε τηλέφωνο και με ενημέρωσε ότι η διαδήλωση πήγαινε προς το μαγαζί μου. Ανησύχησα και έτρεξα προς τα εκεί». Είχε καταλάβει ότι κάτι κακό θα συνέβαινε. «Όταν έφτασα είδα το απόλυτο χάος, δεν είχε μείνει τίποτα. Αυτό δεν συνέβη μόνο σε εμένα αλλά και στο γειτονικό μαγαζί, το Habibi»

«Όλα έγιναν πάρα πολύ γρήγορα. Ήταν τόσο σοκαριστικό, ακόμα είμαι σοκαρισμένη! Όταν αντίκρισα την καταστροφή, ένιωσα πολύ λυπημένη και θλιμμένη, σαν να έχει χαθεί ο κόσμος κάτω από τα πόδια μου». Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δράστες της έσπασαν την ταμειακή μηχανή και πήραν ό,τι χρήματα υπήρχαν μέσα σε αυτό. 

Αποφάσισε όμως ότι δεν θα τα παρατήσει: «Αμέσως μετά από όλα αυτά τα συναισθήματα σκέφτηκα τα παιδιά μου, οπότε πήγα σε κάποιους φίλους και αυτοί με ακολούθησαν προς το μαγαζί. Πήγαμε να καθαρίσουμε και μετά αρχίσαμε να σκεφτόμαστε πώς θα το ξαναφτιάχναμε. Θέλει ακόμα πολλή δουλειά αλλά ελπίζω ότι σύντομα όλα θα γίνουν ξανά όπως ήταν».

Η συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου

Η κοινοποίηση της ιστορίας της αλλά και το συγκλονιστικό βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα οδήγησε άμεσα στη διενέργεια ενός crowdfunding. Στόχος ήταν η συγκέντρωση ενός χρηματικού ποσού ικανού να βοηθήσει την Ντάο να πατήσει ξανά στα πόδια της και να φτιάξει από την αρχή όσα έχασε. 

Η ανταπόκριση ήταν συγκλονιστική καθώς μέσα σε ελάχιστες ώρες συγκεντρώθηκε το ποσό των 16.000 ευρώ που ήταν και ο αρχικός στόχος. Φαίνεται ότι με το πόσο αυτό η Ντάο θα βρει μία καλή βάση για να πατήσει ξανά στα πόδια της και να στήσει το μαγαζί όπως περίπου ήταν.

Περισσότερο όμως από το ίδιο το ποσό σημασία είχε η πρώτη κινητοποίηση. Άμεση και γρήγορη, σαν μία μικρή απάντηση προς έναν κόσμο που είναι σαν να τον βλέπουμε ζαλισμένοι να βαδίζει με γοργά βήματα προς το χειρότερο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA