Μενού
piravlos
John Hamilton/U.S. Army via AP, File
  • Α-
  • Α+

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα (3/10) ότι χρησιμοποίησε πυραύλους ATACMS για να χτυπήσει έναν ρωσικό σταθμό ραντάρ προκειμένου να μειώσει την ικανότητα της Μόσχας «να ανιχνεύει, να παρακολουθεί και να αναχαιτίζει αεροδυναμικούς και βαλλιστικούς στόχους».

Ο ουκρανικός στρατός δεν διευκρίνισε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram πότε έγινε το χτύπημα ούτε τον τόπο όπου καταστράφηκε σταθμός ραντάρ τύπου Nebo-M.

«Η καταστροφή του ραντάρ Nebo-M θα δημιουργήσει έναν ευνοϊκό εναέριο διάδρομο για την αποτελεσματική χρήση των πυραύλων κρουζ Storm Shadow και SCALP-EG», ανέφεραν οι Ουκρανοί.

Ο ουκρανικός στρατός δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία διαθέτει 10 τέτοια επιχειρησιακά συστήματα, το καθένα από τα οποία εκτιμάται ότι αξίζει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS στην Ουκρανία την άνοιξη και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι το Κίεβο είχε δεσμευτεί εκείνη τη στιγμή να χρησιμοποιεί τα όπλα μόνο εντός της επικράτειάς της.

Οι ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν σήμερα περίπου το 18% του εδάφους της Ουκρανίας.

Ουκρανία: Επιμονή για τους δυτικούς πυραύλους

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνει έκκληση στους συμμάχους εδώ και μήνες να επιτρέψουν στην Ουκρανία να εκτοξεύσει δυτικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών ATACMS μεγάλου βεληνεκούς και του βρετανικού Storm Shadow, βαθιά στη Ρωσία.

Μετά από συζητήσεις με συμμάχους τον περασμένο μήνα και την επίσκεψη του Ζελένσκι στις ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον δεν ανέφερε καμία αλλαγή στη θέση της σχετικά με τη χρήση των όπλων μεγάλης εμβέλειας από το Κίεβο σε ρωσικό έδαφος.

Η κόκκινη γραμμή του Πούτιν

Από τη μεριά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε μια σαφή προειδοποίηση στη Δύση στις αρχές Σεπτεμβρίου: «Μην επιτρέψετε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους σας, μεγάλου βεληνεκούς, για να χτυπήσει εδάφη μας».

Η Μόσχα, είπε, θα το θεωρήσει ως «άμεση συμμετοχή» των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία και ουσιαστικά έκανε λόγο για «κόκκινη γραμμή».

«Θα άλλαζε ουσιαστικά την ίδια τη φύση της σύγκρουσης», είχε πει ο Πούτιν.

«Αυτό θα σημαίνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά κράτη, πολεμούν με τη Ρωσία», σημείωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος σε πιθανή χρήση δυτικών πυραύλων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA