Μενού
Ρουκέτα πολεμικού όπλου
Ρουκέτα πολεμικού όπλου | AP
  • Α-
  • Α+

Παγκόσμια ανησυχία καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως ξεκινούν –με εντολή του προέδρου της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν– το πρώτο στάδιο ασκήσεων που περιλαμβάνουν «πρακτική εκπαίδευση στην προετοιμασία και τη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων».

Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε σήμερα (21/5) το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι η έναρξη των ασκήσεων με τακτικά πυρηνικά όπλα αποτέλεσε εντολή του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος το είχε ανακοινώσει λίγες ημέρες μετά την εκλογή του στον προεδρικό θώκο.

Η Μόσχα, στο πρώτο της σχόλιο για την έναρξη των ασκήσεων των τακτικών πυρηνικών όπλων, έκανε λόγο πως ως αφορμή αποτέλεσαν οι «μαχητικές δηλώσεις δυτικών αξιωματούχων, οι οποίες απειλούν την ασφάλεια της Ρωσίας».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, συγκεκριμένα, επικαλέστηκε σχόλια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έθεσε το ενδεχόμενο να σταλούν ευρωπαϊκά στρατεύματα για να πολεμήσουν τη Ρωσία στην Ουκρανία, και του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, που με τη σειρά του δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όπλα του Λονδίνου, για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας.

Ρωσία: Τι έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής

Αναλυτές ασφαλείας, μιλώντας στο Reuters, σημειώνουν πως με τις ασκήσεις, η Ρωσία και ο Πούτιν θέλουν να στείλουν προειδοποιητικό μήνυμα, για να αποτρέψουν τη Δύση από το να εμπλακεί βαθύτερα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι το πρώτο στάδιο της άσκησης αφορούσε πυραύλους Ισκαντέρ και Κινζάλ.

Σκοπός της, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι να διασφαλιστεί ότι οι μονάδες και ο εξοπλισμός, είναι έτοιμα για «την πολεμική χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων και για την άνευ όρων διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας του ρωσικού κράτους ως απάντηση σε προκλητικές δηλώσεις και απειλές μεμονωμένων δυτικών αξιωματούχων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Στις ασκήσεις συμμετέχουν πυραυλικές δυνάμεις στη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας, η οποία γειτνιάζει με την Ουκρανία και περιλαμβάνει επίσης τμήματα του Κιέβου, που ελέγχει πλέον το Κρεμλίνο.

Η Λευκορωσία, όπου η Ρωσία δήλωσε πέρυσι ότι αναπτύσσει τακτικά πυρηνικά όπλα, θα συμμετάσχει επίσης στις ασκήσεις, όπως δήλωσαν οι δύο χώρες.

Τα τακτικά ή μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα είναι λιγότερο ισχυρά από τα στρατηγικά όπλα που έχουν σχεδιαστεί για να εξαφανίζουν ολόκληρες εχθρικές πόλεις, αλλά έχουν ωστόσο τεράστιο καταστροφικό δυναμικό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA