Μενού
Πανό κατά της μαφίας στην Ιταλία
Άτομο περνάει μπροστά από πανό κατά της μαφίας στην Ιταλία | AP Photos
  • Α-
  • Α+

Αγωνία επικρατεί στις οικογένειες των θυμάτων που σκοτώθηκαν από τη σικελική μαφία, στην Ιταλία, μετά την απελευθέρωση –τους τελευταίους τρεις μήνες– περισσοτέρων από 20 ανώτερων μαφιόζων του Παλέρμο.

Οι συγγενείς των θυμάτων της «Κόζα Νόστρα», όπως μεταδίδει σχετικά ο Guardian, φοβούνται πως οι νονοί της νύχτας μπορεί τώρα να επιστρέψουν στις γειτονιές που κάποτε έλεγχαν.

Η πλειονότητα αυτών των μαφιόζων, ορισμένοι εκ των οποίων κατείχαν ηγετικούς ρόλους στις κυριότερες οικογένειες της μαφίας της πρωτεύουσας της Σικελίας, του Παλέρμο, δεν αποκήρυξαν ποτέ την Κόζα Νόστρα, τη σικελική μαφία, και αρνούνταν πάντα να συνεργαστούν με τις δικαστικές αρχές. Έχουν αφεθεί ελεύθεροι με άδεια ή λόγω καλής συμπεριφοράς.

Μαφιόζος στην Ιταλία
Μαφιόζος στην Ιταλία | AP Photos

Ο Σαλβατόρε Μπορσελίνο, αδελφός του θρυλικού δικαστή κατά της μαφίας Πάολο Μπορσελίνο, ο οποίος δολοφονήθηκε από την εγκληματική οργάνωση Κόζα Νόστρα το 1992, δήλωσε: «Η αποφυλάκιση μαφιόζων που ανέκαθεν αρνούνταν να συνεργαστούν με τη δικαιοσύνη είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Είναι ένα μοιραίο πλήγμα για τον αγώνα κατά της μαφίας».

Ο Νίνο Μοράνα Αγκοστίνο, ανιψιός του αστυνομικού Νίνο Αγκοστίνο, ο οποίος πυροβολήθηκε μέρα μεσημέρι το 1989 μαζί με τη σύζυγό του, Ίντα, η οποία ήταν πέντε μηνών έγκυος, δήλωσε στην εφημερίδα la Repubblica: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μειώσουμε την επιφυλακή μας στον αγώνα κατά της μαφίας ή να την υποτιμήσουμε».

«Οι μαφιόζοι που είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και οι οποίοι τώρα επιστρέφουν στην ελευθερία με αναστολή εξακολουθούν να κρατούν βαριά μυστικά για ανεξιχνίαστες μαφιόζικες δολοφονίες που αρνήθηκαν να ομολογήσουν. Γι' αυτό και η απελευθέρωσή τους στέλνει ένα κακό μήνυμα».
 

Google News

Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Φόρτωση BOLM...