Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε σήμερα ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε άλλο βήμα «πολύ σύντομα» εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι «θα σταματήσουμε να συμμετάσχουμε» στις προσπάθειες διευθέτησης του πολέμου στην Ουκρανία, εάν είτε η Ρωσία είτε η Ουκρανία καθιστούν πολύ δύσκολο το τέλος της σύγκρουσης.
Ωστόσο, είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν θέλει να πει ότι αποχωρεί από τις συνομιλίες. Τόνισε ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως υπάρχει μια καλή ευκαιρία για να μπει τέλος στη σύγκρουση.
«Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ημερών, αλλά θέλουμε να το ρυθμίσουμε γρήγορα», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο.
Οι δηλώσεις του πραγματοποιούνται μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος απείλησε νωρίτερα σήμερα ότι η Ουάσινγκτον «θα προχωρήσει σε άλλο βήμα» εάν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ειρήνη «δεν είναι δυνατή».
Ο Ρούμπιο δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ενώ οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν να τελειώσει ο πόλεμος, εάν δεν φανεί σύντομα ένας σαφής δρόμος προς την ειρήνη, τότε θα αποχωρήσουν από τις προσπάθειες διαμεσολάβησης για την ειρήνη, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ρούμπιο: «Προχωράμε αν δεν υπάρξει εκεχειρία»
«Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια για εβδομάδες και μήνες», δήλωσε ο Ρούμπιο, σύμφωνα με το BBC, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν «άλλες προτεραιότητες στις οποίες πρέπει να επικεντρωθούν».
Παρά την αρχική πεποίθηση της κυβέρνησης Τραμπ ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει γρήγορα μια συμφωνία, οι προσπάθειες για την επίτευξη πλήρους κατάπαυσης του πυρός δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, με την Ουάσινγκτον να κατηγορεί και τις δύο πλευρές.
Ρούμπιο: «Προχωράμε αν δεν υπάρξει εκεχειρία»
Μετά από συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Παρίσι για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός την Πέμπτη, ο Ρούμπιο δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή:
«Πρέπει να καθορίσουμε πολύ γρήγορα τώρα - και μιλάω για θέμα ημερών - αν αυτό είναι εφικτό ή όχι». «Αν δεν πρόκειται να συμβεί, τότε θα προχωρήσουμε», είπε σχετικά με τις συνομιλίες για εκεχειρία.
Είπε ότι είναι σαφές ότι μια ειρηνευτική συμφωνία θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αλλά πρέπει να υπάρξουν ενδείξεις ότι μπορεί να γίνει σύντομα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε δηλώσει πριν από την επανέναρξη της θητείας του ότι θα σταματούσε τις μάχες τις πρώτες 24 ώρες της προεδρίας του.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν του ζητήθηκε να απαντήσει στη δήλωση του Τραμπ ότι αναμένει απάντηση από τη Ρωσία σχετικά με την κατάπαυση του πυρός, είπε ότι «οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται είναι αρκετά δύσκολες».
«Η ρωσική πλευρά προσπαθεί να επιτύχει μια ειρηνευτική διευθέτηση σε αυτή τη σύγκρουση, να διασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα και είναι ανοικτή στο διάλογο», είπε.
Τα σχόλια έρχονται την ώρα που συνεχίζονται τα ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία. Την Παρασκευή, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ότι η Ρωσία εξαπέλυσε ομοβροντία πυραυλικών επιθέσεων από τις οποίες σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι στη Ρώμη την Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς δήλωσε «αισιόδοξος» για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
«Θέλω να ενημερώσω τον πρωθυπουργό για κάποιες από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας, αλλά και για κάποια πράγματα που συνέβησαν ακόμη και τις τελευταίες 24 ώρες», είπε.
«Δεν θα τα προκαταλάβω, αλλά αισθανόμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε ελπίζω να φέρουμε αυτόν τον πόλεμο - αυτόν τον πολύ βίαιο πόλεμο - στο τέλος του».
Η προειδοποίηση του Ρούμπιο ακολουθεί ξεχωριστή είδηση ότι η Ουκρανία και οι ΗΠΑ έκαναν το πρώτο βήμα προς την επίτευξη συμφωνίας για τα ορυκτά, αφού μια αρχική συμφωνία εκτροχιάστηκε όταν μια συνάντηση του Φεβρουαρίου μεταξύ του Τραμπ και του Ζελένσκι ξέσπασε σε δημόσιο καυγά.
Μνημόνιο προθέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ουκρανίας
Την Πέμπτη, οι δύο χώρες υπέγραψαν μνημόνιο προθέσεων που αναφέρει ότι σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα επενδυτικό ταμείο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο πλαίσιο μιας συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης.
Στόχος είναι να οριστικοποιηθεί η συμφωνία έως τις 26 Απριλίου, αναφέρει το μνημόνιο που δημοσίευσε η ουκρανική κυβέρνηση.
Οι λεπτομέρειες της όποιας συμφωνίας παραμένουν ασαφείς. Προηγούμενες διαρροές έχουν υποδείξει ότι η συμφωνία έχει επεκταθεί πέρα από τα ορυκτά και στον έλεγχο των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, καθώς και του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της.
Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές προσπάθησαν να αντισταθούν στις απαιτήσεις του Τραμπ ότι ένα κοινό επενδυτικό ταμείο θα ξεπληρώσει τις ΗΠΑ για την προηγούμενη στρατιωτική βοήθεια, αλλά φαίνεται ότι αποδέχθηκαν τον ισχυρισμό του ότι θα βοηθήσει τη χώρα να ανακάμψει μετά το τέλος του πολέμου.
Το υπόμνημα ανέφερε ότι «ο αμερικανικός λαός επιθυμεί να επενδύσει μαζί με τον ουκρανικό λαό σε μια ελεύθερη, κυρίαρχη και ασφαλή Ουκρανία».
Ο Ζελένσκι ήλπιζε να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία για να εξασφαλίσει μια αμερικανική εγγύηση ασφαλείας σε περίπτωση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, λέγοντας στους Ευρωπαίους ηγέτες τον περασμένο μήνα ότι «μια κατάπαυση του πυρός χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας είναι επικίνδυνη για την Ουκρανία».
Οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής αντισταθεί στην παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στο Κίεβο. Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι η απλή παρουσία αμερικανικών επιχειρήσεων θα αποτρέψει τη Ρωσία από περαιτέρω επιθετικότητα, αλλά αυτό δεν λειτούργησε ακριβώς όταν εισέβαλαν το 2022.
Η υπουργός Οικονομίας, Γιούλια Σβιρύντενκο, ανακοίνωσε την υπογραφή του μνημονίου στο Χ, με φωτογραφίες της Σβιρύντενκο και του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ να υπογράφουν ξεχωριστά το έγγραφο μέσω διαδικτυακής κλήσης.
«Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά ο τρέχων ρυθμός και η σημαντική πρόοδος δίνουν λόγο να αναμένουμε ότι το έγγραφο θα είναι πολύ επωφελές και για τις δύο χώρες», έγραψε η Svyrydenko.
Ο Bessent δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες ακόμη επεξεργάζονται, αλλά η συμφωνία είναι «ουσιαστικά αυτό που είχαμε συμφωνήσει προηγουμένως».
Υπόμνημα ενώ λήγει το μορατόριουμ για τα πλήγματα στις ενεργειακές υποδομές
Ο Τραμπ υπαινίχθηκε τη συμφωνία κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό ηγέτη Τζόρτζια Μελόνι, λέγοντας ότι «έχουμε μια συμφωνία για τα ορυκτά, η οποία υποθέτω ότι θα υπογραφεί την (επόμενη) Πέμπτη... Και υποθέτω ότι θα τηρήσουν τη συμφωνία. Οπότε θα το δούμε. Αλλά έχουμε μια συμφωνία σχετικά με αυτό».
Η Ivanna Klympush-Tsintsadze, βουλευτής και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Ουκρανίας για την ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε στο BBC ότι το ουκρανικό κοινοβούλιο θα έχει «τον τελευταίο λόγο» στη συμφωνία.
Και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι θα υπάρχει αρκετή λογική για να διασφαλιστεί ότι ό,τι και αν υπογραφεί, και αν πρόκειται να επικυρωθεί, θα είναι προς το συμφέρον της χώρας μας και του λαού μας.
Η δημοσιοποίηση του υπομνήματος έρχεται την ώρα που λήγει το μορατόριουμ 30 ημερών για τα πλήγματα στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν δεν έχει ακόμη εκδώσει νέες εντολές σχετικά με την προσωρινή κατάπαυση του πυρός.
Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντρίι Σίμπιχα συναντήθηκε με τον Ρούμπιο και τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ Στιβ Γουίτκοφ στο Παρίσι για να συζητήσουν πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος.
Ο Sybiha δήλωσε ότι «συζήτησαν τους δρόμους για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους κατάπαυσης του πυρός, πολυεθνικού αποσπάσματος και εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.