Μενού
victor_jara_barrientos
Ο Βίκτορ Χάρα (αριστερά) και η στιγμή της σύλληψης του Μπαριέντος (δεξιά) | YouTube
  • Α-
  • Α+

Απόστρατος αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων της Χιλής, ο οποίος φέρεται να ενέχεται στα βασανιστήρια και τη δολοφονία του εμβληματικού τραγουδοποιού, κιθαριστή και ερμηνευτή Βίκτορ Χάρα πριν από πενήντα χρόνια, αμέσως μετά την επιβολή της δικτατορίας του Αουγούστο Πινοσέτ, συνελήφθη στις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη οι αμερικανικές αρχές. Ο Πέδρο Πάμπλο Μπαριέντος τελεί υπό κράτηση από τις αμερικανικές υπηρεσίες μετανάστευσης έπειτα από τη σύλληψή του τη 5η Οκτωβρίου στην Ντελτόνα (Φλόριντα) και αναμένεται να εκδοθεί στη Χιλή, όπου τον καταζητεί η δικαιοσύνη από το 2013.

«Θα κληθεί πλέον να λογοδοτήσει για την εμπλοκή του σε βασανιστήρια και εξωδικαστικές εκτελέσεις πολιτών της Χιλής», συνόψισε ο Τζον Κόντον, ειδικός πράκτορας της υπηρεσίας μετανάστευσης (ICE), η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

Ο άλλοτε στρατιωτικός, που ζούσε στις ΗΠΑ από το 1989, απώλεσε την αμερικανική υπηκοότητα τον Ιούλιο, όταν δικαστήριο αποφάνθηκε πως απέκρυψε πληροφορίες για την υπηρεσία του στον στρατό όταν είχε υποβάλει την αίτηση για την αποκτήσει. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως ο συγκεκριμένος είχε εμφανιστεί και στο ντοκιμαντέρ του Netflix σχετικά με την υπόθεση δολοφονία του Χάρα και είχε δηλώσει αθώος.

Ήδη το 2016, ομοσπονδιακό δικαστήριο της Φλόριντας τον είχε κρίνει ένοχο για τον βασανισμό και τον φόνο του Βίκτορ Χάρα, έπειτα από δίωξη που του ασκήθηκε με πρωτοβουλία της οικογένειας του θύματος. Η δικαιοσύνη της Χιλής άρχισε το 1998 να βαθαίνει τις έρευνές της για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επί των ημερών της στρατιωτικής χούντας του Αουγούστο Πινοσέτ (1973-1990).

Έκτοτε, κάπου 250 άνθρωποι του καθεστώτος έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα, συμπεριλαμβανομένων, στα τέλη του Αυγούστου, άλλων επτά απόστρατων που ενέχονταν στον βασανισμό και στη δολοφονία του Βίκτορ Χάρα.

Ο τραγουδιστής, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής και φλογερός υποστηρικτής του προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε, τον οποίο ανέτρεψε ο Πινοσέτ, ήταν ανάμεσα στους περίπου 5.000 πολιτικούς κρατούμενους που μετήχθησαν, ανακρίθηκαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν σε στάδιο της πρωτεύουσας, το οποίο σήμερα φέρει το όνομά του. Το πτώμα του βρέθηκε μερικές ημέρες αργότερα, με τραύματα από 44 σφαίρες. Ήταν 40 ετών.

Στρατηγός εν αποστρατεία, ο Ερνάν Τσακόν, 85 ετών, ο οποίος καταδικάστηκε μαζί με άλλους πρώην αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων για τη δολοφονία του Βίκτορ Χάρα, αυτοκτόνησε τον Αύγουστο, προτού οδηγηθεί στη φυλακή, στρέφοντας το όπλο του στον εαυτό του αφού η αστυνομία έφθασε στο σπίτι του για να τον συλλάβει.

Ο δικτάτορας Αουγούστο Πινοσέτ, που κυβέρνησε τη Χιλή με σιδηρά πυγμή ως το 1990, πέθανε το 2006 χωρίς να λογοδοτήσει ποτέ για τα εγκλήματα του καθεστώτος του, το οποίο σκότωσε τουλάχιστον 3.200 αγωνιστές της αριστεράς και άλλους φερόμενους ως αντιπάλους του, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA