Τις τελευταίες ώρες το Ιράν πρωτοστατεί στην επικαιρότητα για μία ακόμα αυταρχική παρεμβολή στην ελευθερία των γυναικών, με τη σύλληψη φοιτήτριας που διαμαρτυρήθηκε για τον Ισλαμικό νόμο.
Η νεαρή προέβη σε συμβολική διαμαρτυρία κατά των ηθικών επιταγών του δόγματος, κυκλοφορώντας μόνο με εσώρουχα σε εξωτερικό χώρο, προτού συλληφθεί και απομακρυνθεί βίαια από προσωπικό ασφαλείας.
Στα social media αναπαράγονται τις τελευταίες ώρες στιγμιότυπα από τη σύλληψή της, αλλά και ένα «κύμα» συμπαράστασης για την κοπέλα που μπήκε στη μακρά «μαύρη λίστα» των αντιφρονούντων.
Ιράν: Κατακραυγή στα social κατά του καθεστώτος
Ατελείωτα είναι τα post χρηστών στο Twitter που εξαίρουν την κίνηση της νεαρής κατά του μισογυνικού καθεστώτος, μιλώντας υπέρ του προοδευτισμού στην ιρανική κοινωνία.
«Το κουράγιο της είναι σιωπηλός βρυχηθμός, και ταράζει συθέμελα το καταπιεστικό Ισλαμικό καθεστώς»
«Το όνομά σου αντηχεί σε όλο τον κόσμο και κάνει τους μουλάδες (δάσκαλοι του Ισλάμ) να τρέμουν».
«Η κουλτούρα της κοινωνίας μας προοδεύει με μεγάλη ταχύτητα, και αυτό σημαίνει ότι με παιδεία, θα φτάσουμε γρήγορα τα ανεπτυγμένα κράτη».
«Γίνετε η φωνή αυτού του κοριτσιού, μην τους αφήσετε να τη βλάψουν», καλούν άλλοι χρήστες.
Τα θύματα του καθεστώτος
Η πρόσφατη περίπτωση αυτής της φοιτήτριας, της οποίας η μοίρα ακόμα αγνοείται, έρχεται να προστεθεί σε αναρίθμητα παραδείγματα γυναικών, που έμειναν με την υστεροφημία ότι εναντιώθηκαν στο φονταμενταλιστικό οικοδόμημα.
Ένα από τα πλέον γνωστά, η Μάχσα Αμίνι, είχε ξεψυχήσει σε νοσοκομείο της Τεχεράνης στις 16 Σεπτεμβρίου του 2022, αφού είχε προσαχθεί από τις Αρχές υπό ύποπτες συνθήκες.
Η αστυνομία θρησκευτικής ηθικής είχε συλλάβει την 22χρονη επειδή φέρεται να μην φορούσε τη χιτζάμπ της, κατά τον κώδικα υποχρεωτικής ενδυμασίας για τις γυναίκες, και την οδήγησαν στο κρατητήριο.
Εκεί, η κοπέλα φέρεται να μετήλθε «μαθημάτων επανεκπαίδευσης», με τον αδελφό της να αναφέρει ότι λίγο αφού αφέθηκε ελεύθερη, υπέστη καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Για δύο ημέρες, βρισκόταν σε κώμα στο νοσοκομείο Kasra στην Τεχεράνη. Στις 16 Σεπτεμβρίου, η δημοσιογράφος Niloofar Hamedi που αργότερα συνελήφθη επίσης για την κάλυψη του θέματος, μετέφερε τα τραγικά νέα του θανάτου της.
Τον Οκτώβριο του 2023, μια ακόμα νεαρή, η 16χρονη Armita Geravand, σύρθηκε κυριολεκτικά έξω από συρμό του μετρό, από την Αστυνομία Ηθικής επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ και πέθανε στα χέρια τους. Στην κηδεία της, αρκετές γυναίκες εμφανίστηκαν χωρίς χιτζάμπ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Στο Ιράν, πάνω από 40 χρόνια μετά την Ισλαμική Επανάσταση, η βία κατά των γυναικών συνεχίζεται, όχι μόνο στη σωματική της μορφή, αλλά συνυφασμένη στο κοινωνικό και νομικό υφαντό.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.