Μενού
xristos ispania1.jpg
Instagram/salustiano.co
  • Α-
  • Α+

Έντονες αντιδράσεις σε συντηρητικούς κύκλους της Ισπανίας έχει προκαλέσει μια αφίσα του Χριστού για την προώθηση της εβδομάδας του Πάσχα στη Σεβίλλη της Ισπανίας.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όσοι καταγγέλλουν την συγκεκριμένη αφίσα στην ιβηρική χώρα, κάνουν λόγο για «θηλυκή αναπαράσταση του Χριστού» και προσβλητική απεικόνιση για τους Ρωμαιοκαθολικούς πιστούς.

Η αφίσα έχει σχεδιαστεί από τον Ανδαλουσιανό καλλιτέχνη, Σαλουστιάνο Γκαρσία και δείχνει τον Χριστό, μετά την ανάστασή του, να στέκεται ημίγυμνος μπροστά σε ένα κόκκινο φόντο, με το κάτω μέρος του σώματός του να καλύπτεται από ένα λευκό πανί.

«Δείχνει τη λαμπερή πλευρά της Μεγάλης Εβδομάδας με το αγνό ύφος του συγκεκριμένου διάσημου ζωγράφου», τόνισε το Συμβούλιο Αδελφοτήτων και Συντεχνιών που διοργανώνει τις εκδηλώσεις για την εβδομάδα του Πάσχα στη νότια Σεβίλλη.

«Είναι ντροπή και παρέκκλιση», έγραψε το υπερσυντηρητικό καθολικό ινστιτούτο IPSE, το οποίο, μεταξύ άλλων, προάγει στην Ισπανία τον «σεβασμό για τα χριστιανικά σύμβολα» και πραγματοποιεί καμπάνιες κατά των αμβώσεων.

Η IPSE τόνισε ότι η αφίσα απεικόνιζε τον Χριστό ως «θηλυκό» και απαίτησε δημόσια «συγγνώμη» από τον καλλιτέχνη για «ένα έργο που δεν ήταν στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας».

Ισπανία: Οι αντιδράσεις

Ο Χαβιέρ Ναβάρο του ακροδεξιού κόμματος Vox στην Ισπανία είπε από τη μεριά του ότι η αφίσα «προσπάθησε να προκαλέσει» και δεν προωθούσε τον στόχο «να ενθαρρύνει τους πιστούς να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για τη Μεγάλη Εβδομάδα στη Σεβίλλη».

Ο καλλιτέχνης είπε στη συντηρητική εφημερίδα ABC ότι η απεικόνιση του Χριστού, η οποία βασίστηκε σε μια εικόνα του γιου του, ήταν «ευγενική, κομψή και όμορφη» και δημιουργήθηκε με «βαθύ σεβασμό».

«Για να δεις τη σεξουαλικότητα στην εικόνα μου για τον Χριστό, πρέπει να είσαι τρελός», είπε χαρακτηριστικά.

Ισπανία: Υπερασπίστηκε το έργο

Ο Χουάν Εσπάντας, ηγέτης του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας στην περιοχή της νότιας Ανδαλουσίας, υπερασπίστηκε το έργο τέχνης.

Μάλιστα, κατήγγειλε τις «εκφράσεις ομοφοβίας και μίσους» και είπε για την αφίσα ότι συνδύαζε την «παράδοση και τον νεωτερισμό» της περιοχής.

Οι εορτασμοί της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι άκρως συμβολικοί και ιεροί για τους καθολικούς στην Ισπανία, ιδίως στη Σεβίλλη, η οποία θεωρείται το κέντρο των εκδηλώσεων.

Η Ισπανία αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία το 1978, τρία χρόνια μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο και είναι μια από τις πιο ανοιχτές χώρες στον κόσμο όσον αφορά τα δικαιώματα LGBTQ.

Εκτός από τους γάμους, στην Ισπανία έχει θεσμοθετηθεί από το 20025 και η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA