Μενού
Φωτογραφία από τους ομήρους του Ισραήλ
Φωτογραφία από τους ομήρους του Ισραήλ, που κρατάει η Χαμάς | Kin Cheung / Associated Press
  • Α-
  • Α+

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα συμφωνία η οποία προβλέπει την απελευθέρωση 50 ομήρων της Χαμάς σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές και την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

«Η κυβέρνηση ενέκρινε σε αδρές γραμμές (...) συμφωνία με βάση την οποία τουλάχιστον 50 πρόσωπα που απήχθησαν – γυναίκες και παιδιά – θα απελευθερωθούν σε τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει παύση των μαχών», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει:

«Η απελευθέρωση κάθε επιπλέον δέκα ομήρων θα έχει ως αποτέλεσμα μία επιπλέον ημέρα στην παύση. Η κυβέρνηση του Ισραήλ, ο ισραηλινός στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας θα συνεχίσουν τον πόλεμο για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους όλους τους ομήρους, να ολοκληρώσουν την εξάλειψη της Χαμάς και να διασφαλίσουν ότι δε θα υπάρξει νέα απειλή για το κράτος του Ισραήλ από τη Γάζα».

Σύμφωνα με το Al Jazeera εκτιμά πως υπάρχει δρόμος μέχρι να εφαρμοσθεί η εκεχειρία , πράγμα που σημαίνει ότι είναι απίθανο να τερματιστεί άμεσα ο ισραηλινός βομβαρδισμός της Γάζας.

Μια επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να σταλεί στο Κατάρ που θα ενημερώνει για την υπερψήφιση της συμφωνίας εκεχειρίας από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας στο Κατάρ.

Αυτή η ανακοίνωση θα σημάνει πως μέσα σε 24 ώρες οποιοσδήποτε Ισραηλινός είναι αντίθετος στη συμφωνία εκεχειρίας μπορεί να υποβάλει έφεση κατά της απόφασης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ούτε οι αιχμάλωτοι στη Γάζα ούτε οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές θα απελευθερωθούν.

Αφού παρέλθει αυτή η περίοδος προσφυγής, είναι πιθανό η πρώτη ανταλλαγή αιχμαλώτων και αιχμαλώτων να γίνει είτε την Πέμπτη είτε την Παρασκευή.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα πολιτικές πηγές στο Ισραήλ τόνιζαν πως κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, οι Παλαιστίνιοι της Γάζας που εκτοπίστηκαν από τις μάχες δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα του κατεστραμμένου από τον πόλεμο θύλακα.

Την ίδια ώρα, η ισραηλινή κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρη ότι, αν και θα υπάρξει παύση στις μάχες για ορισμένες ημέρες που ορίζονται στη συμφωνία, την οποία δεν έχουμε ακόμη επίσημα, δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει τέλος στις μάχες.

Το Ισραήλ έχει πολεμικούς στόχους που ελπίζει να επιτύχει με σημαντικότερους την επιστροφή όλων των αιχμαλώτων – όχι μόνο ενός μέρους – και την πλήρη εξάρθρωση των στρατιωτικών και πολιτικών δυνατοτήτων της Χαμάς εντός της Λωρίδας της Γάζας.

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς επιβεβαίωσε ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός και από τις δύο πλευρές θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Σε μια δήλωση που κοινοποιήθηκε στο Telegram, η Χαμάς είπε ότι αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου:

  1. Το Ισραήλ θα σταματήσει τις στρατιωτικές ενέργειες σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης στρατιωτικών οχημάτων
  2. Εκατοντάδες φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών και καυσίμων, θα επιτραπούν να εισέλθουν στη Γάζα
  3. Τα drones στη νότια Γάζα θα σταματήσουν για τέσσερις ημέρες. Επιπλέον, θα κάνουν παύση στο Βορρά για έξι ώρες την ημέρα, μεταξύ 10 π.μ.- 4 μ.μ. τοπική ώρα
  4. Κατά τη διάρκεια της περιόδου εκεχειρίας, το Ισραήλ «δεσμεύεται να μην επιτεθεί ή να συλλάβει κανέναν σε όλες τις περιοχές της Λωρίδας της Γάζας»
  5. Η ελεύθερη κυκλοφορία θα είναι εγγυημένη κατά μήκος της οδού Salah al-Deen.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA