Μενού
sudan chad prosfyges.jpg
Πρόσφυγες από το Σουδάν στο Τσαντ. | AP Photo
  • Α-
  • Α+

Μόλις το 5% των 48 εκατομμυρίων κατοίκων του Σουδάν έχει τη δυνατότητα να καταναλώνει ένα πλήρες γεύμα την ημέρα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο Έντι Ρόου, ο διευθυντής του τοπικού παρατήματος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM).

Ο πόλεμος στο Σουδάν άρχισε στις 15 Απριλίου μεταξύ του επικεφαλής του στρατού, στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και του πρώην αναπληρωτή του, στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, του αρχηγού των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (FSR).

Η σύρραξη είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν χιλιάδες άνθρωποι και να εκτοπιστούν τουλάχιστον έξι εκατομμύρια, εκτός των τριών εκατομμυρίων που είχαν εκτοπιστεί σε προηγούμενες συγκρούσεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σουδάν: Κόλαση επί γης

Αυτές οι μετακινήσεις πληθυσμών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η καλλιεργητική περίοδος διακόπηκε ή δεν ξεκίνησε ποτέ, αλλά και με την καμένη γη που άφησαν πίσω τους οι εμπόλεμοι, οδηγούν στον λιμό τη χώρα, μια από τις φτωχότερες του κόσμου.

«Είναι ένα θανατηφόρο μίγμα που μπορεί να βυθίσει εκατομμύρια ανθρώπους σε ανθρωπιστική καταστροφή», προειδοποίησε ο Ρόου.

Σε όλο το Σουδάν, 18 εκατομμύρια άνθρωποι βιώνουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και μετά βίας μπορούν να στηριχθούν από ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν εμπόδια στις μετακινήσεις τους και, επιπλέον, δεν διαθέτουν επαρκή χρηματοδότηση.

«Περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι είναι στο χείλος της καταστροφής», στο τελευταίο στάδιο πριν από τον λιμό», τόνισε ο Ρόου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA