Μενού
Trevone quarry
Trevone quarry | Youtube
  • Α-
  • Α+

Οι κάτοικοι αυτού του χωριού στη Βρετανία έχουν χτίσει μία κοινότητα που θυμίζει τις «μετα-αποκαλυπτικές» παραγκουπόλεις των ταινιών Mad Max. Κατά μέρος οικισμός και κατά μέρος εικαστική δήλωση, η κοινότητα γύρω από τη λίμνη του λατομείου Trevonne στην Κορνουάλη χρησιμοποιεί ως κύριο δομικό υλικό τα παλιοσίδερα.

Όπως γράφει η Sun, η κρυφή κοινότητα καλλιτεχνών και χτιστών στο Penryn της Κορνουάλης μόλις κέρδισε μια μάχη «Δαυίδ και Γολιάθ» που κράτησε επτάμισι χρόνια, ενάντια στο δημοτικό συμβούλιο της περιοχής, που προσπαθούσε να τους εκδιώξει.

Μπορεί να έχουν διάσκορπα γλυπτά και σπίτια από σκουριασμένο μέταλλο, αλλά η κοινότητα κάθε άλλο παρά πρωτόγονη είναι. Οι κάτοικοι διατηρούν έναν κοινοτικό κήπο με οπωρώνες μηλιάς, ξηρών καρπών, λαχανικών, τροφοπαραγωγικά δάση και μελίσσια. 

«Καταφύγιο» για καλλιτέχνες και τεχνίτες

Ο μηχανικός και γλύπτης Rob Higgs, ο οποίος αγόρασε και ξεκίνησε τη διαμόρφωση της περιοχής το 2009, είπε ότι η «μοναδική» και «ευημερούσα» κοινότητα θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αλλά το δημοτικό συμβούλιο της Κορνουάλης έκρινε το χωριό «αισθητικά ακατάλληλο», θεωρώντας πως βλάπτει και παρεμβάλλεται στη φυσική ομορφιά του τοπίου. Μετά από μακροχρόνια μάχη, ο Rob είπε ότι τα 13 κτίσματα στο παλιό λατομείο εξασφάλισαν το δικαίωμα να παραμείνουν αφού κέρδισαν έφεση ενάντια στην Αρχή.

Η κοινότητα έχει σχεδιαστεί για να δίνει σε καλλιτέχνες και τεχνίτες όπως λιθοξόους και σιδηρουργούς την ευκαιρία να ασκήσουν τη δουλειά τους σε σύγχρονα και ανακαινισμένα εργαστήρια. 

Το λατομείο λειτουργούσε από το 1877 έως το 1992, πριν αγοραστεί από τον Rob πριν από 15 χρόνια. Μαζί με τη Sophie Miller, μια καλλιτέχνιδα και περιβαλλοντολόγο, το ζευγάρι προσπάθησε να δημιουργήσει έναν χώρο έμπνευσης για διάφορους βιοτέχνες.

Κύριος στόχος ήταν η παροχή επαγγελματικών χώρων εκτός πολεοδομικού σχεδίου, όπου κανένας κτηματίας ή μεσίτης δεν θα μπορεί να τους χρεώσει εξευτελιστικά ενοίκια, ενώ έχει το πλεονέκτημα της εγγύτητας στη φύση.

Οι 13 χώροι του εκκεντρικού χωριού στεγάζουν αυτή την στιγμή τον παγκοσμίου φήμης γλύπτη Tim Shaw, έναν σιδερά, το αποστακτήριο της επιχείρησης Fal River, τον καλλιτέχνη Bex Bourne, την εταιρία παραγωγής 99p Films, την Falmouth Food Co-Op και τον λιθοξόο Joe Taylor.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA