Μενού
waco-siege
Το μακελειό στο Γουέικο του Τέξας | AP Photos
  • Α-
  • Α+

Στην ιστορία των εγκλημάτων, εκείνα που σχετίζονται με θρησκευτικές αιρέσεις και παραθρησκευτικές ομάδες, κατέχουν μια ξεχωριστή θέση. Και όσα έγιναν στο Γουέικο του Τέξας πριν από τρεις δεκαετίες θα αποτελούν για πάντα μια «μαύρη σελίδα».

Γιατί μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί ο θάνατος 76 ανθρώπων -κατά άλλους ήταν 81- απόρροια μιας πολιορκίας που κράτησε πάνω από 50 μέρες και για να λήξει χρειάστηκε να συνδράμει το FBI και ο Αμερικανικός στρατός.

Μέλη της αίρεσης Branch Davidians βρίσκονταν σε οικήματα στον λόφο Carmel στο Τέξας. Υπήρξαν πληροφορίες και μαρτυρίες πως είχαν στην κατοχή τους παράνομα όπλα και γι αυτό το λόγο εκδόθηκε ένταλμα για να γίνει έρευνα και να συλληφθούν συγκεκριμένα μέλη. Εκείνοι είχαν ταμπουρωθεί εκεί καθώς - όπως αποκαλύπτεται και στο ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο Netflix, πριν από έναν χρόνο - «πίστευαν ότι θα ερχόταν το τέλος του κόσμου σύντομα και θα χρειαζόταν να παλέψουν ενάντια στην ομοσπονδιακή αστυνομία».

Το ATF, το γραφείο κατά των όπλων στις ΗΠΑ, ανέλαβε την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου την υπόθεση, δίχως ωστόσο να καταφέρει να εισέλθει στον χώρο. Σταδιακά οι δυνάμεις «πολιορκίας» ενισχύθηκαν από την Εθνική Φρουρά, τον στρατό, τους rangers του Τέξας και εν τέλει άνδρες από το FBI.

Η πολιορκία την Άνοιξη του 1993, κράτησε 51 μέρες με τα μέλη της αίρεσης καθοδηγούμενα από τον Ντέιβιντ Κορές να μην παραδίδονται.

Στις 19 Απριλίου, το FBI θα επιχειρούσε μία ακόμα προσπάθεια να βγάλει έξω τους ταμπουρωμένους. Ο τρόπος που επέλεξε αποδείχθηκε μοιραίος.

Αφού πήραν την άδεια της πρόσφατα διορισμένης γενικής εισαγγελέως των ΗΠΑ, Τζάνετ Ρένο, καθώς υπήρχαν πληροφορίες και για παιδική κακοποίηση, το FBI επιχείρησε να εκκενώσει τον χώρο με τη χρήση δακρυγόνων.

Το σχέδιο τουλάχιστον, ήθελε τα μέλη να βγουν έξω λόγω της βαριάς ατμόσφαιρας.

Τίποτα όμως δεν πήγε με βάση αυτό το σχέδιο. Τα δακρυγόνα και όλα όσα πέταξαν οι άνδρες του FBI προκάλεσαν πυρκαγιά στον χώρο που γενικεύτηκε γρήγορα και παγίδευσε μέσα σχεδόν όλα τα μέλη της αίρεσης.

Ο απολογισμός, στο Γουέικο, τραγικός. Συνολικά 76 άνθρωποι νεκροί και ανάμεσά τους 20 παιδιά που δεν πρόλαβαν να βγουν από τις φλόγες.

Να σημειωθεί πως τις μέρες που προηγήθηκαν είχαν απελευθερωθεί 21 παιδιά και 14 ενήλικες μετά από διαπραγματεύσεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA