Η αστυνομία της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα (05/12) πως πλέον έχει αρχίσει να διενεργεί έρευνα για «ανταρσία» σε βάρος του προέδρου της χώρας, του Γιουν Σοκ-γελ, μετά την αποτυχημένη απόπειρά του να προχωρήσει στην επιβολή στρατιωτικού νόμου στο κράτος της Ασίας.
«Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη», σημείωσε ο Γου Κονγκ-σου,αξιωματικός της αστυνομίας, απευθυνόμενος σε μέλη του κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας.
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρχηγός του Κόμματος της Λαϊκής Εξουσίας, του οποίου είναι μέλος ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, έκανε γνωστό πως ζήτησε από τον αρχηγό του κράτους να αποχωρήσει από τις τάξεις του, υποσχόμενος ταυτόχρονα πως θα καταψηφιστεί η πρόταση της αντιπολίτευσης να αποπεμφθεί, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια επιβολής στρατιωτικού νόμου προχθές.
Ο Χαν Ντονγκ-χουν εξήγησε σε δημοσιογράφους ότι «ζητήθηκε από τον πρόεδρο να εγκαταλείψει το κόμμα».
Πρόσθεσε ότι η παράταξή του δεν έχει καμιά πρόθεση να «υπερασπιστεί τον στρατιωτικό νόμο που κήρυξε αντισυνταγματικά ο πρόεδρος».
Το Σάββατο η ψηφοφορία για αποπομπή του προέδρου
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας έχουν σκοπό να τεθεί το Σάββατο (07/12) σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο η πρόταση να αποπεμφθεί ο αρχηγός του κράτους Γιουν Σοκ-γελ, σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Το Δημοκρατικό Κόμμα (αξιωματική αντιπολίτευση) «ζητεί να διεξαχθεί ψηφοφορία το Σάββατο για την αποπομπή του Γιουν», σημείωσε το πρακτορείο. Το κυβερνών κόμμα, από την πλευρά του, ανέφερε πως θα εναντιωθεί στην πρόταση.
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ υποσχέθηκε σήμερα πως όλα τα μέλη της θα απορρίψουν ενωμένα σχέδιο ψηφίσματος που καταρτίστηκε από την αντιπολίτευση και προβλέπει να παυθεί ο αρχηγός του κράτους, διότι κήρυξε στρατιωτικό νόμο στη χώρα της Ασίας, μέτρο που αναγκάστηκε να ανακαλέσει μερικές ώρες αργότερα.
«Οι 108 βουλευτές του Κόμματος της Λαϊκής Εξουσίας θα παραμείνουν ενωμένοι και θα απορρίψουν την παύση του προέδρου», διαβεβαίωσε ο Τσου Κιουνγκ-χο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας που αναμεταδόθηκε απευθείας.
Η αντιπολίτευση θα χρειαστεί να συνταχθούν μαζί της τουλάχιστον οκτώ βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ώστε το σχέδιο απόφασης του κοινοβουλίου να υιοθετηθεί.
Νότια Κορέα: Η πλειοψηφία στηρίζει την καθαίρεση Γιουν
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες (04/12), από την εταιρεία ερευνών Realmeter, πάνω από επτά Νοτιοκορεάτες στους δέκα (73,6%) υποστηρίζουν το αίτημα καθαίρεσης, έναντι 24% που είναι αντίθετοι και 2,4% που δεν έχουν γνώμη.
Η αντιπολίτευση διαθέτει συνολικά 192 έδρες από τις 300 του κοινοβουλίου, ενώ τις 108 άλλες κατέχουν βουλευτές που ανήκουν στο συντηρητικό Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας του Γιουν.
Καθώς η πρόταση καθαίρεσης θα πρέπει να υιοθετηθεί με πλειοψηφία δύο τρίτων για να τεθεί σε ισχύ, η αποστασία τουλάχιστον οκτώ βουλευτών του προεδρικού κόμματος θα είναι συνεπώς απαραίτητη για να επέλθει η πτώση του Γιουν.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.