Μενού
O Amancio Ortega σε εκδήλωση στην A Coruna, την πόλη όπου ξεκίνησε την πορεία του
O Amancio Ortega σε εκδήλωση στην A Coruna, την πόλη όπου ξεκίνησε την πορεία του | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Έχει στεφθεί 3 φορές ο πλουσιότερος άνθρωπος τους κόσμου, και αυτές τις μέρες φέρει τον τίτλο του τρίτου πλουσιότερου άνδρα στην Ευρώπη. Πρόεδρος μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ρουχισμού, ο Amancio Ortega, γνωστός και ως «Mister Zara», αποτελεί ιδιαίτερο δείγμα πλουσίου.

Ο πανίσχυρος και ταπεινός Ortega, ο «ντροπαλός» Ισπανός συνιδρυτής του ομίλου Inditex, γνωστός για τη διεθνή αλυσίδα των Zara, περνά τον ελεύθερο χρόνο του «τσουγκρίζοντας» με τους εργάτες του και αρέσκεται στην κτηνοτροφία, όπως γράφει ο Independent.

Ταπεινές καταβολές

Ο νεότερος από τέσσερα παιδιά, γεννήθηκε στο Busdongo de Arbas της Ισπανίας, με πατέρα τον Antonio Ortega Rodríguez και μητέρα τη Josefa Gaona Hernández. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην περιοχή της Tolosa, αλλά αναγκάστηκε να φύγει μαζί με την οικογένειά του λίγο αργότερα.

Άφησε το σχολείο και μετακόμισε στην A Coruña σε ηλικία 14 ετών, λόγω της εργασίας του πατέρα του, που ήταν υπάλληλος σιδηροδρόμων. Λίγο αργότερα, βρήκε δουλειά σε ένα ραφείο πουκάμισων που ονομάζεται Gala, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται στην ίδια γωνία στο κέντρο της A Coruña, και εκεί ήταν που ο μικρός Ortega ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τη βιομηχανία.

Η πορεία προς την κορυφή

Ξεκίνησε την εμπορική του πορεία το 1963, αφού ίδρυσε την Confecciones Goa για να πουλάει καπιτονέ μπουρνούζια. Το 1975 άνοιξε το πρώτο του κατάστημα Zara με τη σύζυγό του, Rosalía Mera.

Το 2009, η Zara έγινε μέλος του ομίλου Inditex (Industrias de Diseño Textil Sociedad Anónima), στον οποίο ο Ortega κατέχει σχεδόν το 60% των μετοχών, και περιλαμβάνει τα brands Zara, Massimo Dutti, Oysho, Zara Home, Kiddy's Class, Stradivarius, Pull and Bear και Bershka, με πάνω από 6.000 καταστήματα και περισσότερους από 92.000 υπαλλήλους. 

Ένας ντροπαλός κροίσος

Σύμφωνα με το Forbes, ο Ortega έχει υπάρξει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο τρεις φορές, αλλά πάντα παρέδιδε τη θέση Νο. 1 μέσα σε μια μέρα. 

Παρά τον αμύθητο πλούτο του, πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ακούσει ποτέ για αυτόν. Είναι εξαιρετικά διακριτικός και απόμερος στη δημόσια σφαίρα, σπάνια εμφανίζεται στο κοινό και έχει δώσει μόνο μια χούφτα συνεντεύξεις σε όλη την απίστευτα επιτυχημένη καριέρα του.

Ο Ortega είναι γνωστός για την αγάπη που τρέφει για τα ζώα
Ο Ortega είναι γνωστός για την αγάπη που τρέφει για τα ζώα | Associated Press

Ο Ortega είναι γνωστός για την αποχή του από τη δημοσιότητα. Μέχρι το 2012, είχε παραχωρήσει συνεντεύξεις μόνο σε τρεις δημοσιογράφους.​ Έχει όμως και ταπεινές συνήθειες. Σύμφωνα με τον Independent, ντύνεται πολύ σεμνά, συνήθως με έναν απλό συνδυασμό πουκάμισου και βαμβακερού παντελονιού, ενώ πηγαίνει στο ίδιο καφενείο κάθε μέρα και τρώει μεσημεριανό με τους υπαλλήλους του στο κυλικείο της εταιρείας, σαν κοινός θνητός.

Τα χόμπι του περιλαμβάνουν την ιππασία, την εκτροφή αλόγων, καθώς και πιο αγροτικές δραστηριότητες, αφού κατέχει και εκτρέφει κατσίκες και κοτόπουλα στο εξοχικό του σπίτι στην ισπανική επαρχία της Γαλικίας.

Βέβαια η περιουσία του προβάλλει στην υπόλοιπη ζωή του, αφού κυκλοφορεί με ένα σεντάν Audi A8 και είναι κάτοχος ενός ιδιωτικού τζετ, ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στο Μαϊάμι, καθώς και του ουρανοξύστη Torre Picasso στη Μαδρίτη, ενός από τους ψηλότερους στη Μαδρίτη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA