Μενού
jose mujica
Associated Press
  • Α-
  • Α+

Το πλήρες όνομα του είναι Χοσέ Αλμπέρτο «Πέπε» Μουχίκα Κορντάνο και το Πόθεν Έσχες του είναι το λιγότερο εντυπωσιακό κομμάτι της ιστορίας της ζωής του. Έχει γεννηθεί το 1935 και σήμερα, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, εμφανίζεται στην τηλεόραση και μιλάει για την εποχή που μαχόταν τη δικτατορία, ως οργανωμένος αντάρτης με το Κίνημα Εθνικής Απελευθέρωσης της Ουρουγουάης, γνωστοί και ως Τουπαμάρος, από το 1973 ως το 1985.

Με τους Τουπαμάρος δέχθηκε έξι σφαίρες, καθώς και φριχτά βασανιστήρια στη φυλακή. Παρέμεινε αλληλέγγυος στον αγώνα των συντρόφων του για ελευθερία. 

Από τη δεκαετία του `80 εμφανίστηκε και στην πολιτική σκηνή, σεμνός και με σαφή φιλολαϊκά «πιστεύω». Συμπορεύτηκε με την Αριστερά της Ουρουγουάης. Ο Μουχίκα έμεινε στην ιστορία ως ο «πρόεδρος - φιλόσοφος», ο πιο ολιγαρκής πολιτικός της νεότερης ιστορίας. Ας μάθουμε περισσότερα γι' αυτόν.

Ο Μουχίκα εξελέγη πρόεδρος της Ουρουγουάης τον Μάιο του 2010 και η θητεία του κράτησε πέντε χρόνια. Προηγουμένως, είχε υπηρετήσει το Συνασπισμό της Κεντροαριστεράς της χώρας του και από τη θέση του υπουργού Γεωργίας, ενώ πέρασε και από τη γερουσία, εκεί όπου κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού, με τα media να τον περιγράφουν ως «αντί-πολιτικό» και «άνθρωπο που μιλάει τη γλώσσα του λαού».

Τo ΒΒC σε σχετικό άρθρο του, έκανε μια πολύ όμορφη περιγραφή της προεδρικής του κατοικίας. 

«Το πλυντήριο είναι έξω από το σπίτι. Το νερό έρχεται από ένα πηγάδι σε μια αυλή, σκεπασμένη από χόρτα. Τον προσέχουν μόλις δύο αστυνομικοί και η Μανουέλα, ένα σκυλί με τρία πόδια. 

Αυτή είναι η κατοικία του Χοσέ Μουχίκα, του πρόεδρου της Ουρουγουάης, του οποίου ο τρόπος ζωής διαφέρει ριζικά σε σχέση με τους υπόλοιπους ηγέτες του κόσμου. 

Ο πρόεδρος της χώρας έχει απαρνηθεί το πολυτελές σπίτι που προσφέρει η πολιτεία σε κάθε πρόεδρο και αντ' αυτού, έχει επιλέξει να μείνει στην αγροτική κατοικία της γυναίκας του, σε ένα χωματόδρομο έξω από το Μοντεβίδεο.

Πόσα χρήματα έβγαζε ως πρόεδρος;

Περίπου 12.000 δολάρια ήταν το μηνιάτικο που του δινόταν από την πολιτεία, όμως ο Μουχίκα επέλεγε να κρατάει μόλις το 10% από αυτό το ποσό, και το υπόλοιπο να το αποδίδει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Ο ίδιος επέμενε πως είχε μάθει να ζει με αυτά τα χρήματα (ο μέσος μισθός ενός Ουρουγουανού είναι περίπου 800 δολάρια) και δεν χρειαζόταν περισσότερα.

Στο Πόθεν Έσχες που δήλωσε το 2010, η περιουσία του ανερχόταν στα 1.800 δολάρια, το ισάξιο ενός αυτοκινήτου τύπου Volkswagen Beetle του 1987. Δύο χρόνια μετά, δήλωσε και τα περιουσιακά στοιχεία της γυναίκας του, δηλαδή ένα τρακτέρ και ένα χωράφι. Το ποσό ανέβηκε στα 215.000 δολάρια. Τα μηνιάτικά του, έμειναν αμετάβλητα, ακόμα και στη συνέχεια της ζωής του, όταν η γυναίκα του, Λουθία Τοπολάνσκι, εξελέγη αντιπρόεδρος της χώρας (2017-2020). 

Νιώθει φτωχός;

«Με φωνάζουν «ο πιο φτωχός πρόεδρος». Αλλά δε νιώθω φτωχός. Φτωχοί είναι όσοι δουλεύουν, με μοναδικό σκοπό να διατηρήσουν ένα ακριβό τρόπο ζωής και πάντα θέλουν κι άλλα, κι άλλα. Αυτό είναι ένα ζήτημα ελευθέριας για μένα. Αν δεν έχεις πολλά υπάρχοντα, τότε δεν χρειάζεται να δουλεύεις όλη σου τη ζωή σαν σκλάβος για να τα συντηρείς. Και κάπως έτσι, αποκτάς περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σου» λέει σήμερα ο Μουχίκα. 

Και συμπληρώνει: «Μπορεί να σας φαίνομαι εκκεντρικός, όμως αυτό είναι απλά, ο τρόπος που επέλεξα να ζήσω». 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA