Μενού
bomba
Έκρηξη βόμβας | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

«Καζάνι που βράζει» είναι η Μέση Ανατολή με την παγκόσμια κοινότητα να παρακολουθεί με «κομμένη» την ανάσα εν αναμονή της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Η ενδεχόμενη εμπλοκή του Ιράν τρομάζει αφού δεν αποκλείεται στη συνέχεια η παρέμβαση των ΗΠΑ που θα προκαλέσει αρχικά διπλωματική «έκρηξη» και στη συνέχεια μια πιθανή παγκόσμια σύρραξη. 

Κατά πάσα πιθανότητα, ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος θα ξεκινήσει με την εισβολή μίας χώρας σε μια άλλη και την εμπλοκή των συμμάχων προς υποστήριξη. Έπειτα θα υπάρξει εμπλοκή και άλλων χωρών μέχρι που η κατάσταση θα εκτροχιαστεί. 

Βάσει του γεωπολιτικού κλίματος αυτή τη στιγμή, το πιθανότερο σενάριο είναι πως οι δύο πλευρές θα χωρίζονται σε ΗΠΑ-ΕΕ-Χώρες ΝΑΤΟ και η άλλη Ρωσία-Κίνα-Βόρεια Κορέα και τους συμμάχους τους. 

Κανείς δεν ξέρει το μέλλον αλλά βέβαιο θεωρείται πως σε περίπτωση που γίνει γενικευμένη σύρραξη, στον τρίτο παγκόσμιο θα εμπλακούν πάρα πολλές χώρες και στην πλειοψηφία τους οι πολίτες των χωρών δεν θα μπορούν να διαφύγουν των συγκρούσεων. 

Σε αντίθεση με τους δύο προηγούμενους παγκόσμιους πολέμους, πλέον τα κράτη έχουν τη δυνατότητα να επιτίθενται σε χώρες αρκετά μακριά λόγω της εξέλιξης στα πολεμικά αεροσκάφη και τη διαστημική τεχνολογία. 

Λίγα μέρη του πλανήτη δεν θα επηρεαστούν σε περίπτωση Γ' Παγκοσμίου, ωστόσο υπάρχουν κάποια που θεωρούνται πιο ασφαλή. Πρόκειται για τα εξής:

Νησιά Φίτζι: Ζέστη και αμμώδεις παραλίες

Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, αλλά το καλό με τα νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι ότι βρίσκονται αρκετά μακριά το ένα από το άλλο καθώς επίσης και από τα ηπειρωτικά σημεία. 

Ο Ειρηνικός Ωκεανός είναι... απέραντος και αν δεν ενοχλείσαι από το ζεστό κλίμα και τη διατροφή που βασίζεται στα ψάρια και τις παραλίες, τότε τα Φίτζι είναι μια καλή και ασφαλής επιλογή για προστασία. 

Η κοντινότερη ήπειρος στα Φίτζι είναι η Αυστραλία που απέχει 2.735 χιλιόμετρα, ενώ η Αυστραλία θεωρείται ως χώρα που θα εμπλεκόταν από ελάχιστα έως καθόλου σε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Ακόμα και αν ο πόλεμος έφτανε στην Αυστραλία, τα Φίτζι είναι μακριά.

Όσο για τα ίδια τα νησιά, έχουν στρατό 6.000 ατόμων, δεν έχουν εμπλακεί σε συγκρούσεις και δεν θα θεωρηθούν απειλή με τόσο μικρό δυναμικό.

Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι πως τα Φίτζι δεν έχουν φυσικούς πόρους, όπως πετρέλαιο, για να τα θελήσουν επιτιθέμενοι. Οι παραλίες και τα ψάρια δεν είναι αυτό που... ζητούν μεγάλες δυνάμεις στους πολέμους, οπότε δεν τα ««κυνηγάνε». Αυτό σημαίνει πως τα Φίτζι πιθανότατα δεν θα είναι στόχος σε περίπτωση παγκοσμίου πολέμου. 

Τα Φίτζι δεν έχουν στρατηγική σημασία αλλά έχουν μεγάλα αποθέματα φαγητού και εκτάσεις για καλλιέργειες. Είναι ένα σύμπλεγμα 300 νησιών. Οπότε αν τσακώνεσαι με τους γείτονες, είναι αρκετά εύκολο να μετακομίσεις με... βάρκα. 

Το αρνητικό είναι πως σε περίπτωση παγκόσμιας σύγκρουσης, θα υπάρξει κατάρρευση των τηλεπικοινωνιών και δορυφόροι θα συντριβούν από αντίπαλα πυρά με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τρόπος επικοινωνίας εκτός Φίτζι. Η ενημέρωση θα γίνεται όπως παλιά, αφού όλοι θα περιμένουν να μεταβεί στα Φίτζι κάποιος που βρέθηκε στο μέτωπο. 

Αν τα Φίτζι δεν μοιάζουν ιδανικά, υπάρχει ακόμα ένα νησί που θεωρείται ασφαλές. Ο λόγος για το Τουβαλού που βρίσκεται 1.050 χιλιόμετρα βορείως των Φίτζι και είναι ένα από τα μικρότερα και πλέον απομονωμένα κράτη του κόσμου. 

Τουβαλού: Κοραλλιογενείς βραχονησίδες

Το Τουβαλού αποτελείται από εννέα κοραλλιογενείς βραχονησίδες με μήκος 579 χιλιομέτρων και συνολική έκταση λίγο μεγαλύτερη από 26 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Κατοικούν περίπου 11.000 άνθρωποι και η έλλειψη πόρων όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο το μετατρέπουν αυτομάτως σε μη στόχο.

Όμως πρόκειται για ένα δύσκολο ταξίδι, ακόμα και σήμερα. Στο Τουβαλού πάνε μόλις δύο αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες ενδεχομένως δεν θα εξυπηρετούν το κοινό σε περίπτωση παγκόσμιας σύγκρουσης. Ωστόσο, ένας τρόπος για να μεταβεί κάποιος στο σύμπλεγμα είναι με σκάφος. Όπως και στα Φίτζι έτσι και στο Τουβαλού, υπάρχει άφθονο φαγητό που προσφέρει ο ωκεανός.

Νέα Ζηλανδία: Απομόνωση με εκατομμύρια... πρόβατα

Μπορεί να είναι λίγο πιο κοντά στα ηπειρωτικά αλλά ένα ασφαλές μέρος σε περίπτωση παγκοσμίου πολέμου είναι η Νέα Ζηλανδία. Βρίσκεται σε απόσταση 1.609 χιλιομέτρων από την Αυστραλία αλλά είναι νοτιότερα από τα Φίτζι και το Τουβαλού, κάτι που σημαίνει πως θα είναι ακόμη πιο μακριά από το σημείο που ενδεχομένως θα ξεσπάσει παγκόσμιος πόλεμος αφού θεωρείται πιθανότερο αυτός να γίνει στην Ασία, την βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. 

Ωστόσο η Νέα Ζηλανδία έχει περισσότερος φυσικούς πόρους από οποιοδήποτε άλλη νησιωτική χώρα, κάτι που μπορεί να την κάνει στόχο για εισβολή. Ταυτόχρονα όμως, είναι αρκετά μακριά οπότε ο κίνδυνος είναι μηδαμινός. Τα εδάφη της Νέας Ζηλανδίας είναι εύφορα, έχει άφθονους θαλάσσιους πόρους και περίπλοκο ανάγλυφο που την καθιστά πιο ασφαλή, ακόμη και σε περίπτωση πολέμου. 

Υπολογίζεται πως το 30% της Νέας Ζηλανδίας είναι περιοχές με άφθονους πόρους που παρέχουν... κρυψώνες. Υπάρχει και ακόμα ένα στοιχείο που καθιστά τη χώρα ασφαλή σε περίπτωση παγκοσμίου πολέμου: σε κάθε κάτοικο αντιστοιχούν δέκα πρόβατα, κάτι που σημαίνει μαλλί για ρούχα, γάλα και σε δύσκολες περιπτώσεις φαγητό. 

Για την ιστορία, η Νέα Ζηλανδία είναι σήμερα στο top10 των χωρών με τους πιο ευτυχισμένους πολίτες. Όσοι επιθυμούν μία χώρα απομονωμένη, ασφαλή, γεμάτη πόρους και ωραία τοπία, η Νέα Ζηλανδία είναι η καλύτερη επιλογή.

Ισλανδία: 100% ενεργειακή αυτονομία

Η Ισλανδία απέχει πάνω από 1.600 χιλιόμετρα από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, κάτι που σημαίνει πως δεν θα είναι σε άμεσο κίνδυνο σε περίπτωση παγκόσμιας σύρραξης. Όπως και άλλα νησιωτικά έθνη, η Ισλανδία έχει πλειάδα θαλάσσιων πόρων ενώ τροφοδοτείται ενεργειακά σε ποσοστό 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που βρίσκονται εντός συνόρων. 

Στην Ισλανδία, η γεωθερμική ενέργεια μετατρέπεται σε ηλεκτρισμό και θέρμανση και σε περίπτωση παγκοσμίου πολέμου στη χώρα δεν θα υπάρχει ανησυχία για τροφοδοσία σε καύσιμα, άνθρακα και άλλες πηγές ενέργειας. Η ενεργειακή αυτονομία σημαίνει πως η Ισλανδία μπορεί να μείνει εκτός σύγκρουσης, κρατώντας όσους είναι εντός συνόρων ασφαλείς. 

Και ενώ κάποια μέρη της Ισλανδίας είναι αφιλόξενα, υπάρχει γλυκό νερό και ψάρια σε αφθονία. Στη χώρα υπάρχει αρκετός... χώρος αφού αντιστοιχούν οκτώ άνθρωποι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Το αρνητικό της Ισλανδίας είναι πως ενδέχεται να βρεθεί ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά και στόλους σε περίπτωση μετακίνησης από την Ευρώπη και την Αμερική, ωστόσο θεωρείται πιο ασφαλής από αρκετές άλλες περιοχές του κόσμου. 

Ασφαλή μέρη στην Ευρώπη

Υπάρχουν και άλλα μέρη στον πλανήτη που είναι πιο κοντά στις συγκρούσεις αλλά μπορεί να προσφέρουν κάποια ασφάλεια. Για όσους προτιμούν την Ευρώπη, ένα ασφαλές μέρος είναι η Μάλτα. Θεωρείται, ωστόσο, πως σε περίπτωση παγκόσμιας σύρραξης θα εμπλακεί αλλά μέχρι εκείνη τη στιγμή μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο. 

Σε έκταση 122 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η Μάλτα έχει λίγους πόρους, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα αποτελέσει στόχο σε παγκόσμιο πόλεμο. Υπάρχουν επίσης αρκετά φρούρια που εκτείνονται στο νησί και κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών, που σημαίνει ότι υπάρχει μία σχετική ασφάλεια σε περίπτωση απόβασης δια θαλάσσης. 

Στο παρελθόν η Μάλτα έχει αποκρούσει αρκετές απόπειρες κατάκτησης ενώ αποτελεί και ενδιάμεση στάση για όσους θέλουν να κατευθυνθούν σε ακόμη έναν ασφαλή προορισμό, τις Αζόρες. 

Η τοποθεσία αλλά και οι πόροι στις Αζόρες, κάνουν το μέρος πιο ασφαλές από τα ηπειρωτικά, σε περίπτωση παγκοσμίου πολέμου. Έχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις αλλά και θαλάσσιους πόρους περισσότερους από τις άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης. 

Χιλή: Έχει σχεδόν παντού πατάτες

Ο τρίτος παγκόσμιος κατά πάσα πιθανότητα, αν όχι βεβαιότητα, θα αφορά το βόρειο ημισφαίριο και η νότια Αμερική είναι μακριά από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό. Η Χιλή θα είναι η πιο ασφαλής χώρα σε περίπτωση σύγκρουσης. 

Μάλιστα, το Πουέρτο Γουίλιαμς, είναι η νοτιότερη πόλη του κόσμου ενώ η Χιλή έχει αφθονία σε φυσικούς πόρους και θεωρείται ως το πιο αναπτυγμένο μέρος της νότιας Αμερικής. Όσο για το πιο ασφαλές μέρος της Χιλής σε περίπτωση πολέμου, είναι οι Άνδεις στις οποίες υπάρχουν κοινότητες εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Επίσης, η Χιλή είναι η χώρα που βρίσκεται σε κοντινότερη απόσταση από την Ανταρκτική, στην οποία πόλεμος θεωρείται απίθανο να γίνει. 

Και μπορεί ο καιρός στα νότια της Χιλής να είναι ιδιαίτερα κρύος και οι καταιγίδες συχνές, αλλά η πρόσβαση στον ωκεανό είναι εύκολη και φυτρώνουν σχεδόν παντού πατάτες. 

Το πιο ασφαλές αλλά όχι το καλύτερο μέρος

Σε περίπτωση παγκοσμίου πολέμου, ενδεχομένως δεν υπάρχει πιο ασφαλές μέρος από την Ανταρκτική. Μπορεί να είσαι επιστήμονας και να... ξεμείνεις εκεί με αποτέλεσμα να μην βρεθείς ποτέ εν μέσω διασταυρούμενων πυρών, ωστόσο η έλλειψη πόρων και η αδυναμία τροφοδοσίας θα έχουν σαν αποτέλεσμα να τελειώσει το φαγητό. 

Η χώρα με τη «θωρακισμένη» πόλη

Υπάρχει μία νότια χώρα που έχει πόρους και εκεί υπάρχει το 10% του πλανήτη σε φυτά, πουλιά και ψάρια. Ο λόγος για τη Νότια Αφρική στην οποία υπάρχει άφθονο φαγητό και γλυκό νερό, ενώ βρίσκεται αρκετά μακριά από τις «επικίνδυνες» περιοχές.

Το Κέιπ Τάουν θεωρείται ως μία από τις ασφαλέστερες πόλεις σε περίπτωση παγκοσμίου πολέμου αφού η θέση του δεν έχει στρατηγική σημασία, είναι παραλιακή με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα εύκολο το ψάρεμα και περιτριγυρίζεται από βουνά που έχει ως συνέπεια τη δυσκολία για όσους επιχειρήσουν χερσαία επίθεση. 

Ασφάλεια στην παγωνιά

Η έκταση της Γροιλανδίας είναι τεράστια και κάνει κρύο, αλλά θεωρείται ως το ασφαλέστερο μέρος. Είναι δύσκολο να φτάσεις, είναι δύσκολο και να κινηθείς αφού δεν υπάρχουν δρόμοι που ενώνουν τις πόλεις της Γροιλανδίας. Μία ασφαλής επιλογή είναι στα βόρεια, η πόλη Κάαναακ που βρίσκεται εντός του Αρκτικού Κύκλου. 

Όπως και στην Ανταρκτική, έτσι και στην Γροιλανδία θεωρείται πως ο πόλεμος δεν θα φτάσει ποτέ. Η χώρα δεν έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία και η μόνη στρατιωτική δραστηριότητα που μπορεί να δει κάποιος σε περίπτωση παγκοσμίου πολέμου είναι πολεμικά αεροπλάνα να πετούν. 

Κανείς δεν είναι ασφαλής;

Σε περίπτωση που ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, αν βρίσκεσαι σε κάποια από τις προαναφερθείσες χώρες θα είσαι ασφαλής στην αρχή. Ωστόσο, αν κάποια πλευρά χρησιμοποιήσει πυρηνικά, θα επηρεαστεί όλος ο πλανήτης και θα βρέχει νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια.

Τα πυρηνικά όπλα θα γεμίσουν την ατμόσφαιρα με στάχτη και ο πλανήτης θα μπει σε ραδιενεργό χειμώνα με τη θερμοκρασία να πέφτει κατακόρυφα αφού οι ακτίνες του Ηλίου δεν θα φτάνουν στη Γη.

Σε περίπτωση χρήσης πυρηνικών, το ασφαλέστερο μέρος δεν θα είναι στη Γη αλλά στο διάστημα! Άρα ασφαλείς θα είναι μόνο οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, βλέποντας τον κόσμο να καταστρέφεται, ενώ όταν τελειώσουν οι προμήθειες, θα αφήσουν την τελευταία τους πνοή. 

Διαβάστε επίσης:

Οι πιο ισχυροί στρατοί για το 2023 - Πίσω από Τουρκία και Ισραήλ η Ελλάδα

Πώς είναι σήμερα οι πρωταγωνιστές του Υπαστυνόμου Ρεξ - Αγνώριστος ο Μόζερ

Η λίστα με τις πιο «ανοιχτές» σεξουαλικά χώρες: Η θέση της Ελλάδας - Πού κερδίζει η Τουρκία

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA