Μενού
χωριό στο βουνό
Pexels
  • Α-
  • Α+

Οι προφητείες της Μπάμπα Βάγκα έχουν απασχολήσει πολύ κόσμο τα τελευταία χρόνια με το ενδιαφέρον να ανανεώνεται πρόσφατα. Το πραγματικά εντυπωσιακό βέβαια είναι ότι συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με προφητείες, παρότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν πέσει σε επικό κουβά.

Επειδή, λοιπόν, οι διάφορες προφητείες για το μέλλον είναι άπειρες και επομένως είναι αδύνατο να φτιάξουμε μία συνεκτική εικόνα, επιλέξαμε μία συγκεκριμένη κατηγορία από αυτές. Αυτές που έδιναν μία συγκεκριμένη ημερομηνία για το τέλος του κόσμου και προφανώς, για να διαβάζετε αυτές τις γραμμές, δεν πραγματοποιήθηκαν.

Η καταστροφή του κόσμου το 2012

Από τις πιο γνωστές προφητείες του κόσμου που δεν βγήκαν ποτέ αλλά που απασχόλησαν πολύ την κοινή γνώμη αλλά και την ποπ κουλτούρα. Η φρενίτιδα μάλιστα έφτασε σε τέτοιο βαθμό που βγήκε και μία ταινία με όνομα «2012», η οποία ήταν μάλιστα και πολύ ακριβή παραγωγή.

Η συγκεκριμένη προφητεία υποστήριζε ότι την 21η Δεκεμβρίου της συγκεκριμένης χρονιάς θα ήταν το οριστικό τέλος του κόσμου. Βασικό πόιντ όσων πίστευαν αυτή την προφητεία (ή όσων την εκμεταλλεύτηκαν για ίδιον όφελος) ήταν ότι τότε τελείωνε το ημερολόγιο των Μάγια.

Υπήρχε μάλιστα και ένα μικρό χωριό στα ανατολικά Πυρηναία της Γαλλίας, ονόματι Μπουγκαράς, το οποίο θα ήταν δήθεν ένα από τα ελάχιστα μέρη της Γης που θα σωζόταν. Αποτέλεσμα; Ένα απίστευτο κράμα ψεκασμένων, φασαίων, δημοσιογράφων και άλλων τουριστών έπνιξαν το Mπουγκαράς την ημέρα εκείνη. Τα μαγαζιά του πλούτισαν αλλά ο κόσμος έμεινε ως είχε.

O κομήτης του 1910

O κομήτης Halley είναι ένας κομήτης που περνάει κοντά από τη Γη κάθε περίπου 76 χρόνια. Μία από αυτές τις φορές, το 1910, γέννησε ένα απίστευτο χάος παγκοσμίως καθώς θεωρήθηκε ότι η τροχιά του ενδεχομένως να τον οδηγούσε σε σύγκρουση με τον πλανήτη μας.

Ο πανικός διεσπάρη σε όλον τον πλανήτη και τα media βρήκαν αφορμή να πουλήσουν περισσότερα φύλλα με εξώφυλλα του τύπου «Κομήτης ενδεχομένως να καταστρέψει κάθε ζωή στη Γη, λέει επιστήμονας». H παράνοια έφτασε σε τέτοιο βαθμό που μία ομάδα ανθρώπων στην Oklahoma προσπάθησε να θυσιάσει μία παρθένα για να σώσει δήθεν την ανθρωπότητα από την καταστροφή.

Τελικά δεν έγινε κάτι. Το μόνο ενδιαφέρον ήταν ότι ο πασίγνωστος συγγραφέας Mark Twain που είχε γεννηθεί κατά το προηγούμενο πέρασμα του Halley, λέγεται πως είχε προβλέψει ότι όπως ήρθε, έτσι θα φύγει από τη ζωή. Τελικά, πέθανε την επόμενη μέρα του περάσματος του κομήτη.

Το τέλος του κόσμου του 1666

Ως γνωστόν, οι Γραφές θεωρούν ότι το 666 είναι ο αριθμός του Διαβόλου. Πολύ λογικά, λοιπόν, αρκετοί Χριστιανοί του 17ου αιώνα φοβούνταν ότι το 1666 θα είναι η χρονιά της Αποκάλυψης. Η διαφορά είναι ότι πολλοί από αυτούς μάλλον θα θεώρησαν ότι δικαιώνονται.

Η μεγάλη Πυρκαγία του Λονδίνου ξέσπασε από τις 2 Σεπτεμβρίου ως τις 5 Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς. Κατέκαψε πάνω από 10.000 σπίτια και πολλά δημόσια κτίρια μεταξύ των οποίων και εκκλησίες. Θεωρήθηκε, λοιπόν, απόδειξη της εκπλήρωσης της προφητείας.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η καταστροφή ήταν τεράστια μεν αλλά το κόστος σε ανθρώπινες ζωές σχετικά μικρό, καθώς υπολογίζεται ότι πέθαναν 10 άνθρωποι, αριθμός σημαντικός μεν για μία πυρκαγιά αλλά όχι ιδιαίτερα μεγάλος για ένα τέλος του κόσμου.

Ο γνωστός Harold Camping

Στα '90ς υπήρξε ένας από τους γνωστότερους ανθρώπους που ζούσαν στις ΗΠΑ. Αποτελεί μάλιστα και έναν από τους «σημαντικότερους» σύγχρονους προφήτες του τέλους του κόσμου

Υπολογίζεται ότι ο Harold Camping έχει δημοσίως προβλέψει το τέλος του κόσμου τουλάχιστον 12 φορές με την όχι ιδιαίτερα έγκυρη τεχνική της βιβλικής αριθμολογίας. Κυρίως δε έγινε γνωστός μέσα από το βιβλίο που εξέδωσε το 1992 με τίτλο “1994?” και προέβλεπε το τέλος του κόσμου εκείνη τη χρονιά.

Αργότερα, όταν όλοι μίλαγαν για το 2012, ο ίδιος μιλούσε για τις 21 του Μάη του 2011 που ήταν ακριβώς 7000 χρόνια μετά τη βιβλική πλημμύρα που είχε καταστρέψει τον κόσμο. Όταν δεν του βγήκε, μίλησε για λάθος που έκανε στα μαθηματικά και επικαιροποίησε τις προβλέψεις του για τις 21 Οκτωβρίου 2011. Καλά πήγε αυτό.

Ο άνθρωπος που έγινε κίνημα

Ο θρησκευτικός ηγέτης William Miller ξεκίνησε να κηρύττει ότι το τέλος του κόσμου θα γινόταν με τη Δευτέρα Παρουσία το 1843. Οι αριθμοί των ανθρώπων που τον πίστεψαν και τον ακολούθησαν ήταν απίστευτοι.

Υπολογίζεται ότι περί τους 120.000 ανθρώπους έγιναν ακόλουθοί του πιστεύοντας ότι το να βρίσκονται κοντά του θα τους έδινε αυτομάτως ένα εισιτήριο για τον Παράδεισο. Ο Miller έδωσε το όνομά του σε ένα ολόκληρο cult που τον ακολουθούσε σε ό,τι έλεγε.

Όταν ήρθε το 1843 και δεν συνέβη τίποτα, ο Miller επανυπολόγισε τη θεωρία του και υποστήριξε ότι τελικά η καταστροφή θα ερχόταν έναν χρόνο μετά, το 1844. Η αποτυχία ήταν και πάλι εκκωφαντική προς απογοήτευση των χιλιάδων οπαδών του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA