Μενού
escobar
Η είσοδος στο σπίτι - μουσείο του Πάμπλο Εσκομπάρ | YouTube
  • Α-
  • Α+

Στην είσοδο, τους επισκέπτες, καλωσόριζε ο Ρομπέρτο ​​Εσκομπάρ, ένας σχεδόν τυφλός άνδρας με τετράγωνα γυαλιά, ένα κόκκινο σκουφάκι και ένα πάντα καλοσιδερωμένο πουκάμισο. «Καλώς ήρθες, εδώ είναι το σπίτι του», έλεγε ο μεγαλύτερος αδερφός του Πάμπλο Εσκομπάρ. Αφού η πρώην σύζυγός του (βασίλισσα ομορφιάς της δεκαετίας του 1990) έπαιρνε από τους τουρίστες το εισιτήριο των 50 δολαρίων, ο Ρομπέρτο ​​ξεκινούσε την ξενάγηση στο σπίτι.

Υπήρχε ένα πορτρέτο του Πάμπλο Εσκομπάρ με τον Μάρλον Μπράντο, ως Δον Βίτο Κορλεόνε, το ρώσικο γούνινο καπέλο που φορούσε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη Μόσχα, το αυτοκίνητο της Μπόνι και του Κλάιντ, ένα γραφείο με μυστικές κρύπτες για να κρύβονται όπλα, ένα θωρακισμένο SUV με «παραθυράκια» για να μπορείς να πυροβολείς από μέσα, ένα τζετ σκι και ένα γιγάντιο... χαρτονόμισμα 500 δολαρίων. 

Η έπαυλη που άθελά της απέτισε φόρο τιμής στο κιτς και τη ρετρό αισθητική έγινε ιερό του πιο διαβόητου εγκληματία στην ιστορία της Κολομβίας. Το μουσείο του Πάμπλο Εσκομπάρ ανήκει πλέον στο παρελθόν. Τη Δευτέρα, 10 Ιουλίου, 50 αξιωματούχοι του Μεντεγίν έφτασαν με εκσκαφείς για να γκρεμίσουν το κτίριο. Όταν πήγαν, βέβαια, διαπίστωσαν πως το σπίτι ήταν άδειο. Το μόνο που είχε μείνει ήταν ένα τεράστιο χρηματοκιβώτιο. Άδειο και αυτό.

Δικαστής είχε διατάξει την κατεδάφιση του κτιρίου επειδή δεν είχε την απαραίτητη δημοτική άδεια. Αλλά πίσω από αυτόν τον γραφειοκρατικό ελιγμό κρυβόταν η επιθυμία των Αρχών να τερματιστεί το φαινόμενο του ναρκοτουρισμού αφού οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα, πέρα από αυτά που διαβάσατε στην αρχή του κειμένου, να περιηγούνται στην πόλη και να βλέπουν διάφορα σημαντικά για την πορεία του καρτέλ όπως σπίτια μελών ή τοποθεσίες που είχαν διαπραχθεί άγριες δολοφονίες. Ακόμη και τον τάφο του Εσκομπάρ.

Το μουσείο του Εσκομπάρ βρισκόταν στην οδό Λόμα ντελ Ίντιο, στη συνοικία Πομπλάδο του Μεντεγίν. Την είσοδό του κοσμούσε μια φωτογραφία του αεροπλάνου που χρησιμοποίησε ο Εσκομπάρ για την πρώτη του αποστολή μεταφοράς κοκαΐνης. Ένας διάδρομος οδηγούσε στο σπίτι του Ρομπέρτο, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο, πλέον, γκρεμισμένο κτίριο του μουσείου.

Ναρκοϊστορία και... ναρκοτουρισμός 

Πίσω στον χρόνο, η Αμερικανική Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (DEA), θεωρούσε τον Ρομπέρτο ​​ως τον νούμερο δύο στο καρτέλ του Μεντεγίν, το καρτέλ ναρκωτικών υπό τον Πάμπλο που πλημμύρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες με κοκαΐνη. Ο Ρομπέρτο ήταν ο... επικεφαλής λογιστής του καρτέλ. Κάποτε αποφάσισε ότι ο καλύτερος τρόπος για να μετρήσει τα τεράστια ποσά μετρητών που προέρχονταν από τις πωλήσεις ναρκωτικών ήταν να τα... ζυγίσει στη ζυγαριά. Σε αντίθεση με τον αδερφό του Πάμπλο, ο οποίος ήταν φυγάς μέχρι που σκοτώθηκε σε μια ταράτσα του Μεντεγίν από τις ειδικές δυνάμεις της Κολομβίας το 1993, ο Ρομπέρτο ​​παραδόθηκε στις αρχές δύο φορές. 

Οι τοίχοι του μουσείου ήταν καλυμμένοι με φωτογραφίες ανθρώπων του καρτέλ. Ανδρών που δολοφόνησαν εκατοντάδες ανθρώπους πριν πεθάνουν βίαια. Ο Ρομπέρτο ​​έφτασε στα γηρατειά - τώρα είναι 75 - αλλά δε βγήκε αλώβητος. Στη φυλακή, τυφλώθηκε μερικώς από μια επιστολή - βόμβα που εξερράγη στο πρόσωπό του. Τα μπλε μάτια του Ρομπέρτο ​​είναι πλέον καλυμμένα με μια διαφανή, γκρίζα μεμβράνη και περιστασιακά βγάζει ένα μικρό μπουκάλι με τεχνητά δάκρυα για να τα υγράνει.

Πριν γίνει ο συνεργός - συνεργάτης του αδελφού του στο έγκλημα, ο Ρομπέρτο ​​ήταν ένας εξαιρετικός ποδηλάτης που είχε το παρατσούκλι «El Osito» (σσ: ο αρκούδος) επειδή κάποτε πέρασε τη γραμμή τερματισμού ενός αγώνα εντελώς καλυμμένος με λάσπη. Ο σπίκερ στο ραδιόφωνο είπε: «Έρχεται ένα αρκουδάκι». Και κάπως έτσι του κόλλησε. Ο Ρομπέρτο ​​αγωνίστηκε για αρκετά χρόνια σε αγώνες ποδηλασίας της Κολομβίας και κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο στον Παναμά. Ο Πάμπλο (που ήταν μικρότερος) και οι συμμαθητές του άρχισαν να αναφέρονται στοργικά στον... διάσημο αδερφό του ως «Οσίτο». Χρόνια αργότερα, οι ρόλοι αντιστράφηκαν και, πλέον, η ιστορία θα θυμάται τον Ρομπέρτο ​​ως τον αδερφό ενός από τους πιο διαβόητους γκάνγκστερ που έχουν περπατήσει ποτέ στη γη.

«Το γκρέμισμα του μουσείου του El Osito είναι ο τρόπος των αξιωματούχων της πόλης να πολεμήσουν την εμπορευματοποίηση του θρύλου του Εσκομπάρ», είπε ο δημοσιογράφος Αλφόνσο Μπουιτράγκο και πρόσθεσε πως «το μέρος προκάλεσε τόσες πολλές... παρανοήσεις, ιδιαίτερα επειδή η αφήγηση του ''El Osito'' διαστρέβλωνε στους τουρίστες την ιστορία του Καρτέλ του Μεντεγίν και της ναρκοτρομοκρατίας».

Αυτό που τόνισε, ωστόσο, ο δημοσιογράφος είναι πως οι Αρχές του Μεντεγίν θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τους όρους και να χρησιμοποιήσουν όλη αυτή την ιστορία υπέρ της πόλης και να λένε την πραγματική ιστορία σε όσους θέλουν να επισκεφθούν την πόλη.

Για πολλούς, ο Ρομπέρτο ​​είναι ένας ευγενικός άντρας που ήταν πολύ προσεκτικός με τους επισκέπτες του μουσείου, αλλά έλεγε την ιστορία από τη δική του οπτική. Για τη βομβιστική επίθεση στην Μπογκοτά που στοίχισε τη ζωή σε 25 ανθρώπους; Κατηγορούσε τις αρχές. Για την έκρηξη αεροπλάνου κατά τη διάρκεια της πτήσης με πάνω από 100 νεκρούς; Κατηγορούσε τους «εχθρούς» από αντίπαλα καρτέλ που προσπάθησαν να ρίξουν την ευθύνη στον Πάμπλο. Στα μάτια του Ρομπέρτο, ο Πάμπλο ήταν ένας σύγχρονος Ρομπέν των Δασών. Η κατεδάφιση του μουσείου, ωστόσο, αφαίρεσε ένα ακόμη «τούβλο» από το οικοδόμημα του μύθου που είχε «χτίσει» μέσα στα χρόνια για τον Εσκομπάρ, επιτρέποντας στο Μεντεγίν να αρχίσει να εξαλείφει αυτήν την ανησυχητική κληρονομιά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA