Ερωτήματα έχει προκαλέσει ένα σκούρο σημάδι, σαν μελανιά, που εμφανίστηκε στο πρόσωπο του πάπα Φραγκίσκου μετά τον θάνατό του, με ειδικούς να εξηγούν τι θα μπορούσε να έχει συμβεί.
Η ξαφνική εμφάνιση ενός μεγάλου μώλωπα στην πάνω αριστερή πλευρά του προσώπου του Πάπα μετά τον θάνατό του έχει προκαλέσει σύγχυση και ανησυχία σε πολλούς σε όλο τον κόσμο. Μόλις μια μέρα νωρίτερα, κατά την τελευταία δημόσια εμφάνισή του στην παραδοσιακή ευλογία Urbi et Orbi την Κυριακή, έδειχνε αδύναμος - αλλά το πρόσωπό του δεν είχε σημάδια.

Στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου η σορός του Πάπα για το λαϊκό προσκύνημα - LIVE εικόνα από το Βατικανό
Ωστόσο, σήμερα είναι αδύνατο να αγνοηθεί η ύπαρξη του μώλωπα στο πρόσωπό του. Ήταν το αποτέλεσμα ενός τραυματισμού; Ή κάτι εντελώς διαφορετικό;
Τι θα μπορούσε να προκαλέσει μια μελανιά στο πρόσωπο μετά τον θάνατο;
Σύμφωνα με διάφορους ειδικούς ιατρούς που συμβουλεύτηκε η ιταλική Diario AS, η πιο πιθανή εξήγηση υποδηλώνει πτώση μετά από υποψία εγκεφαλικού επεισοδίου. Ένας αιματολόγος από τη Μαδρίτη πρόσθεσε ότι αν ο Πάπας έπαιρνε αντιπηκτικά -μια συνήθης θεραπεία για ηλικιωμένους ασθενείς που αναρρώνουν από εγκεφαλικά επεισόδια- ακόμη και ένα μικρό χτύπημα ή πίεση θα μπορούσε να προκαλέσει μια μεγάλη μελανιά. Και ο μώλωπας αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, φαίνεται να προκλήθηκε ακριβώς από αυτό.
Υπάρχουν όμως και άλλες πιθανές εξηγήσεις. Αν ο πάπας Φραγκίσκος είχε υποστεί πτώση ή οποιοδήποτε σωματικό χτύπημα λίγο πριν πεθάνει, το τραύμα που προκλήθηκε θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε ορατούς μώλωπες. Αυτού του είδους οι τραυματισμοί -γνωστός ως προθανάτιο τραύμα- συμβαίνουν ενώ η καρδιά εξακολουθεί να αντλεί, επιτρέποντας στο αίμα να συγκεντρωθεί κάτω από το δέρμα.

Μεταθανάτιος χειρισμός του σώματος
Μια άλλη πιθανότητα είναι αυτό που ονομάζεται μεταθανάτια εκχύμωση ή μώλωπες που εμφανίζονται μετά τον θάνατο λόγω χειρισμού του σώματος. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη μεταφορά, τη διαδικασία επίδεσης ή ακόμη και κατά την προετοιμασία της νεκροψίας. Ενώ τα σημάδια αυτά μοιάζουν με μώλωπες, εμφανίζονται χωρίς ενεργή ροή αίματος και δεν έχουν τα χαρακτηριστικά ενός πραγματικού αιματώματος.
Το σενάριο αυτό γίνεται πιο πιθανό όταν το πτώμα ανήκει σε κάποιον ηλικιωμένο. Τα τριχοειδή αγγεία στο δέρμα γίνονται πιο ευαίσθητα με την ηλικία, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και η παραμικρή πίεση μπορεί να αφήσει αποχρωματισμό μετά τον θάνατο.

Livor mortis ή υπόσταση
Υπάρχει επίσης μια φυσική μεταθανάτια διαδικασία που πρέπει να ληφθεί υπόψη: η υπόσταση -γνωστή και ως livor mortis (νεκρική κυανότητα)- όταν το αίμα κατακάθεται στα κατώτερα μέρη του σώματος λόγω της βαρύτητας αφού η καρδιά σταματήσει να χτυπά. Εάν ο πάπας Φραγκίσκος ήταν ξαπλωμένος με το πρόσωπο προς τα κάτω ή με το κεφάλι του γυρισμένο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει τη συγκέντρωση αίματος σε αυτή την περιοχή, μιμούμενη την εμφάνιση μώλωπα.
Κυάνωση από καρδιακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια
Τέλος, οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης την κυάνωση, έναν γαλαζωπό αποχρωματισμό που μπορεί να εμφανιστεί όταν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα πέφτουν απότομα -συχνά προκαλείται από καρδιακή ανεπάρκεια.
Αυτού του είδους ο χρωματισμός του προσώπου μπορεί να εμφανιστεί τις τελευταίες στιγμές της ζωής και μπορεί να θεωρηθεί λανθασμένα ως μώλωπας κατά τη μεταθανάτια παρατήρηση.
Θα μπορούσε αυτό να είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας του θανάτου;
Για κάποιον της ηλικίας και με τα προβλήματα υγείας του πάπα Φραγκίσκου, οποιαδήποτε από αυτές τις εξηγήσεις είναι ιατρικά εύλογη. Αν όντως υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και βρισκόταν ήδη σε εύθραυστη κατάσταση, ο μώλωπας θα μπορούσε να είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα των τελευταίων ωρών του -ή ακόμη και των τελευταίων στιγμών του.
Αυτό που είναι σαφές είναι ότι αυτό το σημάδι στο πρόσωπο έχει προκαλέσει βαθιά ανησυχία σε πολλούς, ωστόσο από ιατρικής άποψης, τα στοιχεία δείχνουν έντονα ότι δεν είναι ασυνήθιστο -και όχι απαραίτητα ύποπτο.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.