Μενού
polemos-oykrania
Πόλεμος στην Ουκρανία | AP, Getty
  • Α-
  • Α+

Η Κίνα βοηθά τη Ρωσία να πραγματοποιήσει «τη μεγαλύτερη στρατιωτική της ανάπτυξη από τη σοβιετική εποχή και με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι νομίζαμε ότι ήταν εφικτό» στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποίησε σήμερα υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν το Πεκίνο να παίξει αντ' αυτού «έναν εποικοδομητικό ρόλο» στη σύγκρουση, είπε και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι οι σύμμαχοί μας θα ενωθούν μαζί μας».

Οι Αμερικανοί ελπίζουν κυρίως ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα ασκήσουν πίεση στην Κίνα για να μειώσει τη στρατιωτική της υποστήριξη στη Ρωσία.

Η έκκληση αυτή γίνεται την ώρα που ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, η χώρα του οποίου διατηρεί ιδιαίτερα στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Κίνα, αναμένεται να μεταβεί εκεί το Σάββατο, για τριήμερη επίσκεψη.

Ως παραδείγματα της υποστήριξης του Πεκίνου στο ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα, μια άλλη υψηλόβαθμη Αμερικανίδα αξιωματούχος επικαλέστηκε τις μαζικές αγορές από τη Μόσχα κινεζικών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, εργαλειομηχανών και εκρηκτικών, προσθέτοντας ότι «κινεζικές και ρωσικές οντότητες εργάζονται για την παραγωγή από κοινού μη επανδρωμένων αεροσκαφών» στο ρωσικό έδαφος.

Οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση Μπάιντεν δείχνουν ότι τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023 «πάνω από το 70% των εισαγωγών εργαλειομηχανών της Ρωσίας προέρχονταν από την Κίνα» - κάτι που σύμφωνα με τους αξιωματούχους - επέτρεψε στους Ρώσους να αυξήσουν την παραγωγή τους στους βαλλιστικούς πυραύλους.

Οι Αμερικανοί ανέφεραν την κινεζική εταιρία Dalian Machine Tool Group μεταξύ των προμηθευτών της Ρωσίας.

Οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι οι όμιλοι Wuhan Global Sensor Technology, Wuhan Tongsheng Technology και Hikvision προμήθευαν οπτικά συστήματα που χρησιμοποιούνται σε ρωσικά άρματα μάχης για παράδειγμα.

Κατονόμασαν επίσης τις κινεζικές εταιρίες iRay Technology και North China Research Institute of Electro-Optics.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Κίνα παραδίδει επίσης στη Ρωσία κινητήρες μη επανδρωμένων αεροσκαφών και προωθητικά συστήματα για πυραύλους κρουζ, καθώς και νιτροκυτταρίνη, ένα υλικό που χρησιμοποιεί η Ρωσία για την κατασκευή πυρομαχικών πυροβολικού.

«Ξέρουμε ακόμη ότι η Κίνα παρέχει εικόνες αναγνώρισης στη Ρωσία για τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας», δήλωσε η υψηλόβαθμη αξιωματούχος.

«Ένας από τους πιο αποφασιστικούς τρόπους για να βοηθήσουμε την Ουκρανία σήμερα είναι να πείσουμε την Κίνα να σταματήσει να βοηθά τη Ρωσία στην ανοικοδόμηση της στρατιωτικο-βιομηχανικής της βάσης», σχολίασε ο άλλος υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA