Την ώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι ουκρανικές επιχειρήσεις στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει στραμμένο το βλέμμα του στη Γερμανία που - πιθανώς - να του φέρει σημαντικά οφέλη.
Όπως αναφέρει το Politico σε δημοσίευμά του, οι επερχόμενες εκλογές στα γερμανικά κρατίδια Βραδεμβούργου, Σαξονίας και Θουριγγίας και η πιθανή άνοδος των φιλορωσικών κομμάτων, ίσως φέρουν πολιτικά κέρδη στη Μόσχα το Σαββατοκύριακο.
Το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) έχει πολλές πιθανότητες να βγει πρώτο στις εκλογές αυτές ενώ το νεοσυσταθέν αριστερό κόμμα «Συνασπισμός Σάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) καταγράφει επίσης σημαντική άνοδο.
Οι εξελίξεις αυτές δίνουν στη Ρωσία την ευκαιρία να επανακτήσει επιρροή σε μεγάλο μέρος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, περιοχής που βρισκόταν υπό τη ρωσική επιρροή για δεκαετίες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω προβλέψεις, αναμένεται να προκαλέσουν έντονη ανησυχία στη Γερμανία.
Μία πιθανή επιτυχία των εξτρεμιστικών κομμάτων, πιθανώς να αποκαλύψει την αποτυχία των πολιτικών ηγεσιών της Γερμανίας να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης και να κλονίσει τον πυρήνα του τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο, που ήδη αντιμετωπίζει προκλήσεις.
Προσωπική δικαίωση του Πούτιν
Μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε προσωπική νίκη του Πούτιν, που ξεκίνησε την καριέρα του ως κατάσκοπος της KGB στη Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας την δεκαετία του '80.
Ο Πούτιν, έχει περιγραφεί ως «ο Γερμανός στο Κρεμλίνο» από βιογράφο, διατηρεί ένα έντονο ενδιαφέρον για τη Γερμανία και μια νίκη των φιλορωσικών κομμάτων θα ήταν για τον ίδιο μια προσωπική δικαίωση.
Τα φιλορωσικά κόμματα, που εκτείνονται από την άκρα δεξιά έως την άκρα αριστερά, αναμένεται να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 50% των ψήφων στις συγκεκριμένες ανατολικές περιοχές της Γερμανίας, όπως δείχνουν τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Στη Θουριγγία, το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάσει το 65%, με το AfD να προηγείται με περίπου 30%.
Πολλά ανώτερα στελέχη του AfD δεν κρύβουν την πολιτική τους συγγένεια με το καθεστώς του Πούτιν.
Αν και δεν είναι όλα τα κόμματα τόσο φιλορωσικά όσο το AfD, ωστόσο μοιράζονται κοινές αφηγήσεις που προωθούνται από την άκρα δεξιά: ότι το ΝΑΤΟ φέρει μέρος της ευθύνης για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι μια ειρηνική λύση θα ήταν εφικτή αν η Δύση ήταν πιο σοβαρή στις διπλωματικές της προσπάθειες.
Ο Μπιορν Χέκε, ηγέτης του AfD στη Θουριγγία, τον οποίο πολλοί θεωρούν ως πνευματικό μέντορα του κόμματος, έχει πει ότι αν γίνει ποτέ καγκελάριος της Γερμανίας, το πρώτο του ταξίδι θα ήταν στη Μόσχα...
- Η Βαλέρια Λάτσιου ενηλικιώθηκε: Η ανάρτηση της Ελένης Μενεγάκη με τις τρομερές ομοιότητες
- Έκρηξη στο εργοστάσιο Βιολάντα: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες - Τέσσερις ώρες κατέθεταν
- «Δεν διέθετε lane assist» λέει ο δικηγόρος της εταιρίας ενοικίασης του βαν των φιλάθλων του ΠΑΟΚ
- Θλίψη στο ΠΑΣΟΚ: Πέθανε η υποψήφια βουλεύτρια Αριστέα Καζάκου σε ηλικία 40 ετών
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.