Μενού
Βατικανό
Πλήθος κόσμου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό | ΑΠΕ-ΜΠΕ/RICCARDO ANTIMIANI
  • Α-
  • Α+

Από τη στιγμή που βγήκε λευκός καπνός από την καμινάδα της Καπέλα Σιξτίνα στο Βατικανό, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει νέο Πάπα.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, λίγα λεπτά αργότερα, ο πρωτοδιάκονος βγαίνει στο μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου και απευθύνεται στους χιλιάδες πιστούς λέγοντας: «habemus papam», που σημαίνει «έχουμε Πάπα».

Στη συνέχεια ανακοινώνει τον νέο Ποντίφικα και το νέο του παπικό όνομα.

Το όνομα που θα επιλέξει ο νέος Πάπας «θα υποδεικνύει ένα συγκεκριμένο πνεύμα, κατεύθυνση και όραμα του νέου Πάπα», λέει ο Ντένις Ντόιλ, θεολόγος και ομότιμος καθηγητής θρησκευτικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Ντέιτον.

Ο Πάπας Φραγκίσκος (Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο) επέλεξε το όνομά του προς τιμήν του Φραγκίσκου της Ασίζης, του Ιταλού αγίου που απαρνήθηκε τον οικογενειακό του πλούτο και υπερασπίστηκε τους φτωχούς.

Ο προκάτοχός του, Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' ( Γιόζεφ Άλοϊς Ράτσινγκερ), επέλεξε το όνομα που στα λατινικά σημαίνει «ο ευλογημένος»- από τον Βενέδικτο ΙΕ' 

Όπως αναφέρει το cbsnews.com, τα ονόματα που έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερες φορές, είναι:

  • John: 23 φορές
  • Benedict: 16 φορές
  • Gregory: 16 φορές
  • Clement: 14 φορές
  • Innocent: 13 φορές
  • Leo: 13 φορές
  • Pius: 12 φορές

Αξίζει να σημειωθεί πως από τους 266 ποντίφικες, οι 129 έχουν επιλέξει νέα ονόματα, σύμφωνα με το Vatican News. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Φόρτωση BOLM...