Μενού
  • Α-
  • Α+

Ζημιές αξίας τουλάχιστον 152 δισ. δολαρίων έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Το παραπάνω ποσό προκύπτει από την κοινή έκθεση της ουκρανικής κυβέρνησης, της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε σήμερα (15/02).

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι τομείς που έχουν επηρεαστεί περισσότερο είναι αυτοί της στέγασης, των μεταφορών, του εμπορίου, της βιομηχανίας, της γεωργίας και της ενέργειας.

Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών έχει σημειωθεί στις επαρχίες Ντονέτσκ, Χάρκοβο, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα και Κίεβο.

Κατά την ίδια έκθεση, στις 31 Δεκεμβρίου 2023 το κόστος για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας υπολογιζόταν σε τουλάχιστον 486 δισεκ. δολάρια για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Οι υπολογισμοί αυτοί βασίζονταν στην περίοδο από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ουκρανία: Τρομακτικές ζημιές

Ωστόσο, οι οικονομικές απώλειες που προκάλεσε ο πόλεμος αυτό το διάστημα εκτιμώνται στα 499 δισ.. δολάρια.

«Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ένα κενό χρηματοδότησης ύψους 9,5 δισ.. δολαρίων για τη χρηματοδότηση το 2024 των άμεσων προτεραιοτήτων ανάκαμψης και ανοικοδόμησης», σημειώνεται στην έκθεση.

«Οι τακτικές σφοδρές επιθέσεις εναντίον των υποδομών συνεχίστηκαν το 2023 με τις απρόβλεπτες αεροπορικές επιθέσεις και επιθέσεις με drones να επεκτείνονται πέρα από τις εμπόλεμες ζώνες και να επηρεάζουν πόλεις όπως το Κίεβο, η Οδησσός και η Λβιβ», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Ουκρανία: Ερείπια τα σπίτια

Οι απώλειες που καταγράφει η έκθεση είναι τεράστιες, με περίπου 2 εκατομμύρια κατοικίες - περίπου το 10% του συνόλου στην Ουκρανία- να έχουν υποστεί ζημιές ή να έχουν καταστραφεί.

Περίπου 8.400 χιλιόμετρα εθνικών δρόμων, πάνω από 200 σιδηροδρομικοί σταθμοί και 150 σιδηροδρομικές γέφυρες έχουν επίσης υποστεί ζημιές.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA