Μενού
Έκθεση στρατιωτικού εξοπλισμού σε πλατεία της Αγίας Πετρούπολης, Ρωσία
Έκθεση στρατιωτικού εξοπλισμού σε πλατεία της Αγίας Πετρούπολης, Ρωσία | AP
  • Α-
  • Α+

Πόλεμος στην Ουκρανία, τρομοκρατικά χτυπήματα σε Ευρωπαϊκά κέντρα, πραξικοπήματα ανεξαρτησίας στην Αφρική, και η μαινόμενη γενοκτονία των Παλαιστινίων που καθιστά το Ισραήλ κόκκινο πανί για τα γειτονικά κράτη.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο θέατρο του πολέμου φαντάζουν σαν χαμένοι στίχοι από το «We didn't start the fire», με έναν κοινό φόβο να κρέμεται από τα χείλη πολλών: Το ξέσπασμα ενός τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με το Sky News, η πιθανότητα γενικευμένων ανοιχτών συγκρούσεων διεθνώς είναι εξαιρετικά υψηλή.

Νωρίτερα φέτος, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, Γκραντ Σαπς, προειδοποίησε ότι ο κόσμος θα μπορούσε να βυθιστεί σε συρράξεις με την Κίνα, τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν στα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς μεταβαίνουμε «από έναν μεταπολεμικό σε έναν προπολεμικό κόσμο».

Οι εκτιμήσεις των ειδικών για τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο

Το μέσο ζήτησε τις γνώμες ειδικών σε γεωπολιτικά θέματα, θέλοντας να εκτιμήσει το πραγματικό μέγεθος του κινδύνου.

Ο Hugh Lovatt, ανώτερο στέλεχος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, είχε αυτά να πει: «Τα καθησυχαστικά νέα είναι ότι δεν οδεύουμε προς τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ενώ υπάρχουν συγκρούσεις και εντάσεις σε διάφορα μέτωπα -Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Ασία- όλα αυτά είναι ξεχωριστά και δεν συνδέονται», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως είναι υπαρκτός ο κίνδυνος τα βρετανικά στρατεύματα να παρασυρθούν σε μια σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Στον αντίποδα, η Deborah Haynes, συντάκτρια του γεωπολιτικού ρεπορτάζ στο Sky News, εκτίμησε ότι ποτέ δεν απείχαμε λιγότερο από έναν παγκόσμιο στη μεταπολεμική περίοδο.

Δεδομένης της κλίμακας της αναταραχής που συγκλονίζει μέρη του πλανήτη -ιδίως στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή- η πιθανότητα για μια σπίθα που θα πυροδοτήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο υπάρχει ήδη, όπως σημείωσε.

Διευκρίνισε ωστόσο πως αυτό δεν σημαίνει ότι μια κλιμάκωση σε παγκόσμια αντιπαράθεση είναι αναπόφευκτη, αλλά είναι αναμφισβήτητα πιο πιθανή τώρα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Η ανάγκη για ρεαλισμό

Από τη μεριά του, ο Edward R. Arnold, ανώτερος ερευνητής στο thinktank Royal United Services Institute (RUSI), στάθηκε πάνω στην ανάγκη για νηφαλιότητα και ωριμότητα από όλες τις θιγόμενες πλευρές.

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει πραγματικά να κατανοήσουν τι είναι η Βορειοατλαντική Συνθήκη, η οποία είναι το θεμέλιο του ΝΑΤΟ», είπε. Ο κ. Arnold υποστηρίζει ότι το κοινό φαίνεται να πιστεύει ότι το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ (η αρχή ότι μια επίθεση σε ένα μέλος αντιμετωπίζεται ως επίθεση σε όλα) λειτουργεί ως αυτόματος πυροκροτητής.

Όμως, όπως δήλωσε: «Αυτό εκ των πραγμάτων δεν ισχύει και σίγουρα δεν χρειάζεται να συμβαίνει. Η κλιμάκωση δεν είναι αυτόματη και υπάρχουν μέτρα για την αποκλιμάκωση των πραγμάτων».

Εξετάζοντας την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου το ΝΑΤΟ παρέχει όπλα και βοήθεια, λέει ότι ο κίνδυνος στρατιωτικών αστοχιών και λαθών μεταξύ Δύσης και Ρωσίας έχει αυξηθεί.

«Οι πιθανότητες παρανοήσεων και κακής επικοινωνίας όταν ένα πλοίο πυροβολεί κατά λάθος ένα άλλο, νομίζω ότι αυξάνεται. Πρέπει να είμαστε πραγματικά προετοιμασμένοι για το τι σημαίνει αυτό».

Παράλληλα, υποστήριξε πως όσο παρατείνεται η εκστρατεία του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, τόσο μειώνεται η απειλή μιας ευρύτερης σύγκρουσης με τη Ρωσία. 

Αυτό διότι, αν και οι δυνάμεις του Κρεμλίνου συνεχίζουν να αναπτύσσουν τις θέσεις τους, η στρατιωτική τους ισχύ εξαντλείται μέρα με τη μέρα, ώστε δεν είναι σε θέση να παρουσιάσουν απειλή για το ΝΑΤΟ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA