Καζάνι που βράζει είναι για μία ακόμα φορά η Μέση Ανατολή, με τις εξελίξεις να κλιμακώνονται ραγδαία σε καθημερινή βάση και τις εχθροπραξίες στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ να εντείνονται.
Το κρίσιμο ερώτημα τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι κατά πόσοείναι πιθανός ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή.
Απάντηση σε αυτό επιχειρεί να δώσει ο ανταποκριτής του BBC στην περιοχή Φρανκ Γκάρντνερ
«Δεν είναι αναπόφευκτο. Και υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι και για τις δύο πλευρές να παραμείνουν συγκρατημένες.
Τον Απρίλιο έμοιαζε ακόμα πιο πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενός εκτεταμένου πολέμου που θα τραβούσε στο πεδίο τόσο το Ιράν όσο και τις ΗΠΑ αλλά και άλλους. Τα πράγματα ήταν πολύ σοβαρά τότε, όμως οι δύο πλευρές κατάφεραν να απομακρυνθούν από το χείλος του γκρεμού.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι υπόθεση του ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση, με το Ισραήλ να ελπίζει να εκμηδενίσει τις ικανότητες της Χεζμπολάχ να χτυπήσει».
Η διεθνής ανταποκρίτρια Λιζ Ντουσέ, ρωτήθηκε πώς μπορεί το Ισραήλ να πραγματοποιεί τόσο εκτεταμένους βομβαρδισμούς σε μια γειτονική του χώρα χωρίς να κηρύξει πόλεμο, απαντώντας: «είναι η ιστορία της περιοχής. Μοιάζει με πόλεμο σε όλα εκτός από το όνομα.
Όμως μπορεί να γίνει πολύ, πολύ χειρότερο. Θα μπορούσαν να στοχεύσουν πόλεις, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν, με πολύ περισσότερες απώλειες».
«Διαλύουμε υποδομές της Χεζμπολάχ που έχτιζε 20 χρόνια»
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) προετοιμάζονται για τα επόμενα στάδια των επιχειρήσεών τους στον Λίβανο, μετά το σημερινό κύμα αεροπορικών επιδρομών, δήλωσε ο στρατηγός Χέρτσι Χαλέβι, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ.
«Διαλύουμε στρατιωτικές υποδομές που η Χεζμπολάχ έχτιζε επί 20 χρόνια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πλήττουμε στόχους και προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια», λέει ο στρατηγός Χαλέβι σε κέντρο επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού, σε βίντεο που δόθηκε νωρίτερα στη δημοσιότητα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Συνοψίζοντας, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ, υπογραμμίζει πως «όλα πρέπει να γίνουν με στόχο τη δημιουργία των (κατάλληλων) συνθηκών για την επιστροφή των (εκτοπισμένων) κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους».
Νετανιάχου: Έχουμε πόλεμο με την Χεζμπολάχ
Στο μεταξύ, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έστειλε μήνυμα στον λαό του Λιβάνου εν μέσω των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.
Σε αυτό, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός λέει ότι «δεν έχουμε πόλεμο με εσάς αλλά με τη Χεζμπολάχ».
Στη συνέχεια ο Νετανιάχου καλεί τους Λιβανέζους να λάβουν στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις του στρατού για εκκενώσεις.
«Μην αφήνετε την Χεζμπολάχ να βάζει σε κίνδυνο τον Λίβανο. Σας παρακαλώ, φύγετε από εκεί τώρα».
Καταλήγει μάλιστα λέγοντας πως όταν τελειώσουν οι επιχειρήσεις του Ισραήλ, θα μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια σπίτια τους.
Κάτοικοι της Χάιφα - της τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Ισραήλ, στο βόρειο τμήμα της χώρας - έσπευσαν απόψε στα καταφύγια όταν ήχησαν σειρήνες συναγερμού για επικείμενη επίθεση με ρουκέτες, όπως μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).
Στόχος ανώτερος διοικητής της Χεζμπολάχ
Ο διοικητής της Χεζμπολάχ για το νότιο μέτωπο του Λιβάνου έγινε στόχος ισραηλινού πλήγματος στα νότια προάστια της Βηρυτού απόψε, ανέφερε μια πηγή προσκείμενη στη φιλοϊρανική οργάνωση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Η επιδρομή είχε ως στόχο τον διοικητή του νοτίου μετώπου της Χεζμπολάχ, Αλί Καράκι, που θεωρείται ως ο υπ’ αριθμόν τρία στρατιωτικός διοικητής της Χεζμπολάχ» είπε η πηγή αυτή, που δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει την τύχη του.
Λίγο αργότερα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι ο στρατιωτικός διοικητής της Αλί Καράκι «είναι καλά» και βρίσκεται σε ασφαλές μέρος.
Λουτρό αίματος με πάνω από 350 νεκρούς
Στο μεταξύ, αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τις επιδρομές της ισραηλινής αεροπορίας στον νότιο Λίβανο καθώς, το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε πως οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 356 και πάνω από 1.246 οι τραυματίες.
Από τα θύματα, 24 είναι παιδιά και 42 γυναίκες.
Ο αριθμός των νεκρών από τις σημερινές επιθέσεις είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί μέσα σε μία μέρα μετά το τέλος του 15ετούς θηριώδους εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο, δήλωσε ένας Λιβανέζος αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σχεδόν 5.000 είναι οι τραυματίες «μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα», από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.
Αντιδράσεις από τον αραβικό κόσμο
Το Ιράκ ανακοίνωσε απόψε (23/09) ότι θέλει να οργανώσει μια «κατεπείγουσα σύνοδο» των αραβικών χωρών, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που διεξάγεται αυτήν την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συζητηθούν «οι επιπτώσεις από τη σιωνιστική επιθετικότητα» στον Λίβανο και «να εργαστούν από κοινού για να σταματήσει (σ.σ. το Ισραήλ) την εγκληματική συμπεριφορά του».
«Το Ιράκ καλεί και εργάζεται για τη διεξαγωγή μιας κατεπείγουσας συνόδου με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των αραβικών χωρών που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη (…) για να συζητήσουμε τον αντίκτυπο της σιωνιστικής επιθετικότητας (…) στον Λίβανο» ανέφερε η ανακοίνωση του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι, ο οποίος βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ.
Η Αίγυπτος από την πλευρά της ζήτησε να παρέμβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «μετά την επικίνδυνη ισραηλινή κλιμάκωση».
Τα στρατιωτικά πλήγματα του Ισραήλ στον Λίβανο «θα οδηγήσουν την ευρύτερη περιοχή στο χάος», υποστηρίζει η Τουρκία.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε σήμερα τη βαθύτατη ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στον Λίβανο, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ
«Ο γενικός γραμματέας ανησυχεί βαθύτατα για την κλιμάκωση της κατάστασης κατά μήκος της Γαλάζιας Γραμμής και για τις μεγάλες απώλειες αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών, που αναφέρθηκαν από τις λιβανέζικες αρχές», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.