Μενού
Καρχαρίας
Καρχαρίας | Youtube
  • Α-
  • Α+

Για τις παλιές γενιές ήταν το Jaws του Στίβεν Σπίλμπεργκ, για τους Millenials το «Βαθιά Άγρια Θάλασσα», και για τα πιτσιρίκια ήταν το «Ψάχνοντας τον Νέμο». Ανεξαρτήτως, ο φόβος ενός αφηνιασμένου καρχαρία έχει εντυπωθεί βαθιά στο υποσυνείδητό μας.

Είναι όμως ακριβής ο τρόπος που αποτυπώνει το σινεμά αυτά τα ζώα; Μία πρόσφατη έρευνα που μοιράστηκε το LadBible προτείνει πως όχι...ακριβώς. Συγκεκριμένα, ο τρόπος που το αίμα προσελκύει τους καρχαρίες είναι παρεξηγημένος.

Τα media μας έχουν «μάθει» ότι τα τρομακτικά αρπακτικά μπορούν να μυρίσουν το αίμα σε μικροσκοπικές συγκεντρώσεις, και μάλιστα σε μία τεράστια ακτίνα μέσα στο νερό. Ο πρώην μηχανικός της NASA, Μαρκ Ρόμπερ, ήθελε πάντα να δοκιμάσει αυτή τη θεωρία και έκανε ακριβώς αυτό.

Μυρίζουν το αίμα οι καρχαρίες;

Συνοπτικά ναι, αλλά έχουν συγκεκριμένες προτιμήσεις. Ο Ρόμπερ κατευθύνθηκε σε ένα σημείο γεμάτο καρχαρίες 20 μίλια στα ανοιχτά των Μπαχαμών, για να πραγματοποιήσει το πείραμά του μαζί με τον θαλάσσιο βιολόγο και ειδικό σε καταδύσεις Λουκ Τιπλ.

Σχεδίασε να δοκιμάσει από πόσο μακριά θα μπορούσαν να μυρίσουν μια σταγόνα αίματος στο νερό, αλλά πρώτα, έπρεπε να αποδείξει ότι προτιμούσαν το αίμα από οποιοδήποτε άλλη οσμή.

Για να το κάνει αυτό, τοποθέτησε σε τέσσερις σανίδες του σερφ τέσσερις σακούλες με διαφορετικά υγρά -ιχθυέλαιο, αίμα αγελάδας, θαλασσινό νερό και ούρα- που θα απελευθερώνονταν αργά μέσα στο νερό.

Οι σανίδες που απελευθέρωναν αίμα
Οι σανίδες που απελευθέρωναν αίμα | Youtube

Τα αποτελέσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά για τα blockbuster του Χόλιγουντ. Αν και οι περισσότεροι καρχαρίες συνέρρευσαν στο αίμα της αγελάδας, πήρε πολύ ώρα να τους ελκύσει το ενδιαφέρον, παρά την ποσότητα που είχε απελευθερωθεί.

Αλλά καθώς φάνηκε πως προτιμούσαν το αίμα, το πείραμα συνέχισε με ακόμα περισσότερους ελέγχους. 

Αυτή τη φορά χρησιμοποιήθηκαν 3 σανίδες σερφ, οι δύο με αίμα που είχαν δωρίσει ο ίδιοι οι συμμετέχοντες, και μία που απλά αντλούσε θαλασσινό νερό. Η σανίδα με την αντλία νερού τοποθετήθηκε στη μέση, και απλά ανάδευε το νερό γύρω της.

Από τις άλλες δύο, μία απελευθέρωνε αίμα με αργό ρυθμό, μίας σταγόνας το λεπτό, ενώ η άλλη με γρήγορο ρυθμό, μίας σταγόνας κάθε 4 δευτερόλεπτα. Τα αποτελέσματα ήταν τουλάχιστον ενδιαφέροντα.

Κανένας καρχαρίας, μέσα σε αρκετή ώρα, δεν προσέγγισε καμία από τις 3 σανίδες, δίνοντας μία ένδειξη πως η εικόνα του θηρίου που χάνει τα «λογικά» του και μετατρέπεται σε αδίστακτο θηρευτή στη θέα του αίματος μάλλον δεν περιέχει αλήθεια.

Οι καρχαρίες αγνοούσαν το ανθρώπινο αίμα και προτιμούσαν τη βάρκα
Οι καρχαρίες αγνοούσαν το ανθρώπινο αίμα και προτιμούσαν τη βάρκα | Youtube
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA