Μενού
nagorno karabakh
Ναγκόρνο Καραμπάχ | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Προς εκεχειρία οδεύει η σύγκρουση στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ, η οποία αναζοπυρώθηκε τις τελευταίες ημέρες. Οι αρχές του θύλακα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάπαυση πυρός και να αποδεχθούν τις προτάσεις της ρωσικής ειρηνευτικής αποστολής, μετέδωσε το μέσο ενημέρωσης 24News με έδρα το Ερεβάν, επικαλούμενο το κέντρο πληροφοριών του Καραμπάχ.

«Η ανάλυση των δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν δείχνει ότι ο στόχος είναι να διαιρεθεί το Αρτσάχ (η μη αναγνωρισμένη Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ) και να προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στη βιωσιμότητά του.

Εδώ και δύο ημέρες, οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων του Αρτσάχ αντιστέκονται γενναία στις επιθέσεις ενός εχθρού που τους ξεπερνά σημαντικά σε αριθμό και διαθέτει πολύ περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό και παρόλα αυτά κατάφεραν να προκαλέσουν μεγάλες απώλειες στον εχθρό», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass.

«Η διεθνής κοινότητα απέτυχε να λάβει επαρκή μέτρα για τον τερματισμό του πολέμου και την επίλυση της κατάστασης. Τούτου λεχθέντος, οι αρχές της Δημοκρατίας του Αρτσάχ αποδέχονται την πρόταση κατάπαυσης του πυρός της ρωσικής ειρηνευτικής αποστολής», προστίθεται.

«Κοντά 100 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες»

Νωρίτερα, πρώην πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αρμενικής διοίκησης του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε ότι σχεδόν 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τον, όπως τον χαρακτήρισε, «μεγάλο πόλεμο» που εξαπέλυσε χθες το Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή αυτή.

«Πρόκειται για μεγάλο πόλεμο - το Αζερμπαϊτζάν άρχισε πλήρη επιχείρηση», δήλωσε ο Ρούμπεν Βαρντανιάν, πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της αποσχισθείσας περιοχής στο Reuters.

«Ήδη εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και κοντά 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί», σημείωσε ο Βαρντανιάν.

«Βασικά μας λένε ότι πρέπει να φύγουμε, να μην μείνουμε εδώ, ή να αποδεχθούμε ότι αυτό είναι τμήμα του Αζερμπαϊτζάν - πρόκειται ουσιαστικά για συνηθισμένη επιχείρηση εθνοκάθαρσης και για έναν πόλεμο με πολλούς αμάχους να έχουν τώρα χάσει τη ζωή τους», πρόσθεσε.

Το Αζερμπαϊτζάν απορρίπτει τις κατηγορίες ότι σκοπός του είναι η εθνοκάθαρση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και δηλώνει ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Αρμενίων πολιτών του θύλακα βάσει του Συντάγματός του. Σημειώνει ωστόσο ότι είναι αποφασισμένο να απομακρύνει τις πολιτικές και στρατιωτικές δομές τις αποσχισθείσας περιοχής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.