Μενού
Μαρίν Λεπέν
Μαρίν Λεπέν | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Με τις ευρωεκλογές να πλησιάζουν, η de facto ηγέτης της ακροδεξιάς στη Γαλλία, Μαρίν Λεπέν, έτεινε χείρα φιλίας προς την, αξιωματικά και πολιτικά, Ιταλίδα ομόλογό της Τζόρτζια Μελόνι, για μία συνεργασία ακροδεξιάς.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Politico, αυτή η κίνηση θέλει μάλλον να τιθασεύσει δύο τάσεις στις φετινές ευρωεκλογές. Από τη μία, την ποσοστιαία άνοδο της ακροδεξιάς και από την άλλη, την παρουσία πολλών σχηματισμών που επιδιώκουν τις ίδιες έδρες.

Το όραμα της Λεπέν είναι ο σχηματισμός μίας δεξιάς «υπερομάδας», όπως σχολιάζει το μέσο, με τη συμβολή της Μελόνι, για να αποτελέσει το 2ο μεγαλύτερο κομματικό μπλοκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η πρόσκληση Λεπέν σε Μελόνι

Η πρότασης της Γαλλίδας πολιτικού θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντική για τις ισορροπίες εξουσίας στην ευρωπαϊκή πολιτική «σκακιέρα». Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera την Κυριακή (26/5), η Λεπέν είπε:

«Είναι η στιγμή να ενωθούμε, θα ήταν πραγματικά χρήσιμο. Αν τα καταφέρουμε, θα γίνουμε η δεύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Νομίζω ότι δεν πρέπει να αφήσουμε μια τέτοια ευκαιρία να μας προσπεράσει».

Η Μελόνι, την οποία επίσης «κορτάρει» η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να ενώσει τις δυνάμεις της με το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, απάντησε ότι είναι ανοιχτή σε συνεργασία με οποιοδήποτε κόμμα της δεξιάς.

Το κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν συμμετέχει επί του παρόντος με την ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), ενώ το κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας του Μελόνι συμμετέχει με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR).

Τα ακροδεξιά κόμματα χωρίζονται επί του παρόντος, χονδρικά, σε τέσσερις ομάδες, σχολιάζει το Politico, και ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα γύρω από τις εκλογές είναι πώς θα μπορούσαν να προχωρήσουν.

Όπως φιλοδοξεί η Μαρί Λεπέν, μία μαζική συνεργασία θα τα καθιστούσε δεύτερη δύναμη στην Ευρώπη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA