Μενού
Στρατιωτική παρέλαση στη Ρωσία
Στρατιωτική παρέλαση στη Ρωσία | AP Photo/Alexander Zemlianichenko
  • Α-
  • Α+

Κοινή συνισταμένη των τελευταίων δηλώσεων του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι η αναφορά στην πυρηνική ετοιμότητα της χώρας του, απειλώντας έτσι, εμμέσως, πως η Ρωσία δεν θα διστάσει να καταφύγει στην έσχατη αυτή λύση, αν παραβιαστούν οι «κόκκινες γραμμές» της. Στην τελευταία του τοποθέτηση, ο επικεφαλής του ενός εκ των δύο πυρηνικών μεγαθηρίων του πλανήτη, επανέλαβε ότι η Ρωσία είναι πάντα έτοιμη. 

Τόσο στην καθιερωμένη ετήσια ομιλία του, όσο και στην πρόσφατη συνέντευξή του στην τηλεόραση Rossiya-1 και στο πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο επικεφαλής του ρωσικού κράτος τόνισε: «Από στρατιωτικο-τεχνική άποψη, είμαστε, φυσικά, έτοιμοι», αλλά ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία «βιασύνη». 

Ρωσία και ΗΠΑ διαθέτουν πάνω από το 90% του παγκόσμιου πυρηνικού οπλοστασίου, γεγονός που κάνει τους πάντες να ξορκίζουν την πιθανότητα εμπλοκής τους. 

Τα πυρηνικά όπλα που διαθέτει η Ρωσία

Η Ρωσία κληρονόμησε τα πυρηνικά όπλα της Σοβιετικής Ένωση και διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο.

Ο Πούτιν ελέγχει περίπου 5.580 πυρηνικές κεφαλές, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS). Εξ αυτών, περίπου 1.200 έχουν αποσυρθεί αλλά παραμένουν, σε μεγάλο βαθμό, άθικτες και περίπου 4.380 είναι αποθηκευμένες για χρήση από στρατηγικούς εκτοξευτές μεγάλου βεληνεκούς και τακτικές πυρηνικές δυνάμεις μικρότερου βεληνεκούς, σύμφωνα με τη FAS.

Από τις αποθηκευμένες πυρηνικές κεφαλές, 1.710 έχουν αναπτυχθεί: περίπου 870 σε βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους, περίπου 640 σε βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια και πιθανώς 200 σε βάσεις βαρέων βομβαρδιστικών, κατά τις εκτιμήσεις της ίδιας πηγής. 

Οι αριθμοί αυτοί υποδηλώνουν πως η Μόσχα θα μπορούσε να καταστρέψει τον κόσμο, πολλές φορές.

Υπό ποιες συνθήκες μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα πυρηνικά

Το δημόσιο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας του 2020 καθορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες ένας πρόεδρος θα σκεφτόταν να τα χρησιμοποιήσει.

Σε γενικές γραμμές, ορίζεται πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει ως απάντηση σε μια επίθεση κατά της χώρας με πυρηνικό ή άλλο όπλο μαζικής καταστροφής αλλά και επίθεση με συμβατικό οπλισμό «όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους». 

Το 2022, οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει πως Ρωσία και Κίνα επεκτείνουν και εκσυγχρονίζουν τις πυρηνικές τους δυνάμεις. Η Ουάσινγκτον ξεκαθάρισε πως, από πλευράς της, θα ακολουθήσει μια προσέγγιση που θα βασίζεται στον έλεγχο των εξοπλισμών, για να αποτρέψει δαπανηρές κούρσες εξοπλισμών.

«Ενώ οι πυρηνικές δηλώσεις και η απειλητική ρητορική της Ρωσίας προκαλούν μεγάλη ανησυχία, το πυρηνικό οπλοστάσιο και οι επιχειρήσεις της Ρωσίας έχουν αλλάξει ελάχιστα από τις εκτιμήσεις μας του 2023, πέρα από τον συνεχιζόμενο εκσυγχρονισμό» ανέφερε η FAS, σε μία ανάλυση του 2024 για τις ρωσικές δυνάμεις.

«Στο μέλλον, ωστόσο, ο αριθμός των πυρηνικών κεφαλών που ανατίθενται στις ρωσικές στρατηγικές δυνάμεις μπορεί να αυξηθεί, καθώς οι πύραυλοι με μία κεφαλή αντικαθίστανται από πυραύλους εξοπλισμένους με πολλαπλές κεφαλές» ξεκαθαρίστηκε. 

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα κάνει η Μόσχα πυρηνικές δοκιμές

Στη χθεσινή (12/3) συνέντευξή του, ο Πούτιν ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε πυρηνικές δοκιμές, είναι πιθανό να πράξει το ίδιο και η χώρα του.

«Δεν είναι απαραίτητο (...) πρέπει να το σκεφτούμε, αλλά δεν αποκλείω να κάνουμε το ίδιο» είπε, χαρακτηριστικά.

Πέρσι, ο πρόεδρος είχε υπογράψει διάταγμα για την απόσυρσης της ρωσικής επικύρωσης στη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT).

Στη μετασοβιετική εποχή η Ρωσία δεν έχει προχωρήσει σε πυρηνική δοκιμή, γράφει, ωστόσο, το Reuters. 

Από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, μόνο λίγες χώρες έχουν δοκιμάσει πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με την Ένωση Ελέγχου Όπλων: οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν την τελευταία τους δοκιμή το 1992, η Κίνα και η Γαλλία το 1996, η Ινδία και το Πακιστάν το 1998 και η Βόρεια Κορέα το 2017.

Η Σοβιετική Ένωση έκανε την τελευταία δοκιμή το 1990.

Ο Πούτιν ελέγχει το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο

Ο Ρώσος πρόεδρος είναι αυτός που θα λάβει την τελική απόφαση για την εκτόξευση πυρηνικών. 

Ο λεγόμενος πυρηνικός χαρτοφύλακας ή «Τσεγκέτ» (σ.σ. πήρε το όνομά του από το όρος Τσεγκέτ στα βουνά του Καυκάσου) βρίσκεται, πάντα, δίπλα στον Πούτιν. 

Πιστεύεται ότι ανάλογους χαρτοφύλακες έχουν ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα εργαλείο επικοινωνίας που συνδέει τον πρόεδρο με τα ανώτατα στρατιωτικά στελέχη του και, από εκεί, με τις πυραυλικές δυνάμεις, μέσω του άκρως απόρρητου ηλεκτρονικού δικτύου διοίκησης και ελέγχου «Καζμπέκ». Το Καζμπέκ υποστηρίζει και ένα άλλο σύστημα, γνωστό ως «Καύκασος».

Πλάνα που προβλήθηκαν από τη ρωσική τηλεόραση Zvezda το 2019 παρουσίασαν πώς μοιάζει αυτός ο χαρτοφύλακας με τα πολλά κουμπιά. 

Στο τμήμα που ονομάζεται «εντολή» υπάρχουν δύο κουμπιά: ένα λευκό κουμπί «εκτόξευσης» και ένα κόκκινο κουμπί «ακύρωσης». Ο χαρτοφύλακας ενεργοποιείται από μια ειδική κάρτα, σύμφωνα με το ίδιο μέσο.

Σε περίπτωση που υπάρξει πυρηνική απειλή, ο Πούτιν - ή όποιος είναι πρόεδρος της Ρωσίας όταν προκύψει - θα έστελνε την εντολή για την εκτόξευση από τις δυνάμεις που έχουν τα πυρηνικά. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA