Μενού
Βλαντίμιρ Πούτιν
Βλαντίμιρ Πούτιν | EPA/SERGEY GUNEEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL/ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε, ξανά, τη Δύση ότι η χώρα του είναι τεχνικά έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο και ότι αν οι ΗΠΑ στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία θα θεωρηθεί σημαντική κλιμάκωση του πολέμου.

Ο Πούτιν, μιλώντας λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές της 15ης-17ης Μαρτίου, οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα του εξασφαλίσουν άλλα έξι χρόνια στην εξουσία, δήλωσε ότι το δεν υπάρχει «βιασύνη» για το σενάριο του πυρηνικού πολέμου και ότι δεν βλέπει καμία ανάγκη για τη χρήση τέτοιων όπλων στην Ουκρανία.

«Από στρατιωτικο-τεχνική άποψη, είμαστε, φυσικά, έτοιμοι» ξεκαθάρισε ο 71χρονος πολιτικός στην τηλεόραση Rossiya-1 και στο πρακτορείο ειδήσεων RIA, απαντώντας σε ερώτηση αν η χώρα είναι πραγματικά έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο.

Δήλωσε ότι οι ΗΠΑ κατανοούν ότι αν αναπτύξουν αμερικανικά στρατεύματα στο ρωσικό έδαφος  - ή στην Ουκρανία - η Ρωσία θα αντιμετωπίσει την κίνηση αυτή ως επέμβαση.

«(Στις Ηνωμένες Πολιτείες) υπάρχουν αρκετοί ειδικοί στον τομέα των ρωσοαμερικανικών σχέσεων και στον τομέα της στρατηγικής αυτοσυγκράτησης» σημείωσε και συμπέρανε πως «επομένως, δεν νομίζω ότι υπάρχει βιασύνη (σ.σ. ως προς την πυρηνική αντιπαράθεση), αλλά είμαστε έτοιμοι γι' αυτή». 

Παράλληλα, ο πρόεδρος, που έχει τον τελικό λόγο για το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο, επανέλαβε ότι η χρήση τους ορίζεται ξεκάθαρα από το σχετικό δόγμα της Ρωσίας, όπου αναφέρονται, αναλυτικά, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες μπορεί να δοθεί η σχετική εντολή.

«Τα όπλα υπάρχουν για να τα χρησιμοποιούμε. Έχουμε τις δικές μας αρχές» ξεκαθάρισε. 

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις, ελέγχοντας πάνω από το 90% των πυρηνικών όπλων του κόσμου.

Εάν οι ΗΠΑ πραγματοποιούσαν πυρηνικές δοκιμές, η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει το ίδιο, πρόσθεσε στην εκτενή συνέντευξη. «Δεν είναι απαραίτητο (...) πρέπει να το σκεφτούμε, αλλά δεν αποκλείω να κάνουμε το ίδιο». 

Αλλά, διερωτήθηκε: «Γιατί χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε όπλα μαζικής καταστροφής; Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια ανάγκη».

Πούτιν: Ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ανέφερε πως «η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, αλλά αυτές θα πρέπει να βασίζονται στην πραγματικότητα - και όχι σε πόθους μετά από χρήση ψυχοτρόπων φαρμάκων». 

Το Reuters είχε ενημερώσει τον περασμένο μήνα ότι μία πρόταση του Πούτιν για κατάπαυση του πυρός στη γείτονά του χώρα, απορρίφθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από επαφές μεταξύ μεσαζόντων.

Ωστόσο, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν αντιμετώπισε ποτέ την ανάγκη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, όπου η σύγκρουση μαίνεται από τον Φεβρουάριο του 2022.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA