Μενού
putin-stratigos
Βλάντιμιρ Πούτιν | AP Photos
  • Α-
  • Α+

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνει σήμερα, Πέμπτη (29/2), την ετήσια ομιλία του. Μέχρι στιγμής, έχει ενημερώσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία - ή την «ειδική επιχείρηση», όπως επιμένει να τον χαρακτηρίζει η χώρα του - τις πυρηνικές δυνατότητες της Μόσχας και τη σχέση της με τη Δύση.

Η ομιλία έρχεται δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες ο Πούτιν αναμένεται να κερδίσει άλλη μια εξαετή θητεία με συντριπτική διαφορά.

«Σήμερα, που η πατρίδα μας υπερασπίζεται την κυριαρχία και την ασφάλειά της και προστατεύει τις ζωές των συμπατριωτών μας» είπε, αναφερόμενος στις ουκρανικές περιοχές που έχει προσαρτήσει η Μόσχα.

«Ο αποφασιστικός ρόλος σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα ανήκει στους πολίτες μας, στην ενότητά μας, στην αφοσίωση στην πατρίδα μας και στην ευθύνη για την τύχη της» σημείωσε, επί του ιδίου θέματος.

Ισχυρίστηκε πως ο ρωσικός λαός υποστηρίζει την «ειδική επιχείρηση, κατά απόλυτη πλειοψηφία» και τόνισε πως «παρ' όλες τις δοκιμασίες και την πικρία των απωλειών, ο λαός είναι αμετακίνητος σε αυτή την επιλογή». 

«Δεν ξεκινήσαμε εμείς αυτόν τον πόλεμο στο Ντονμπάς. Όπως έχω πει πολλές φορές, θα κάνουμε τα πάντα για να τον τερματίσουμε, για να εξαλείψουμε τον ναζισμό. Για να εκπληρώσουμε όλα τα καθήκοντα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Για να προστατεύσουμε την κυριαρχία και την ασφάλεια των πολιτών μας» υπογράμμισε. 

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφωνεί την ετήσια ομιλία του
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφωνεί την ετήσια ομιλία του | EPA/SERGEI ILNITSKY/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέες απειλές Πούτιν με πυρηνικά 

Σε άλλο σημείο της ετήσιας ομιλίας του, ο Πούτιν επαίνεσε τη μαχητική ικανότητα της χώρας του αλλά και έκανε αναφορά στα πυρηνικά της χώρας.

«Οι μαχητικές ικανότητες των ενόπλων δυνάμεων έχουν αυξηθεί πολλαπλά. Οι μονάδες μας κατέχουν σταθερά την πρωτοβουλία των κινήσεων. Προχωρούν με αυτοπεποίθηση σε διάφορες επιχειρησιακές κατευθύνσεις, απελευθερώνοντας νέα εδάφη» σημείωσε, αρχικά.

«Οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας για εγγυημένη χρήση» προειδοποίησε ο Πούτιν και έκανε ειδικές αναφορές σε οπλικά συστήματα που διαθέτει η Ρωσία. 

Ο Ρώσος πρόεδρος κατήγγειλε τη Δύση ότι «προσπαθεί να μας παρασύρει σε μία κούρσα εξοπλισμών» και συμπλήρωσε: «Προσπαθούν να μας φθείρουν, να επαναλάβουν το τέχνασμα που κατάφεραν (να πετύχουν) με τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του '80». 

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφωνεί την ετήσια ομιλία του
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, εκφωνεί την ετήσια ομιλία του | EPA/SERGEI ILNITSKY/ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η Δύση προκάλεσε τη σύγκρουση στην Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, σε άλλες περιοχές του κόσμου, και συνεχίζει να λέει ψέματα, χωρίς καμία αμηχανία, λέγοντας ότι η Ρωσία δήθεν σκοπεύει να επιτεθεί στην Ευρώπη. (...) Υπήρξε συζήτηση για το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικών τμημάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Αλλά θυμόμαστε την τύχη εκείνων που κάποτε έστειλαν τα αποσπάσματά τους στο έδαφος της χώρας μας. Αλλά τώρα οι συνέπειες για τους πιθανούς επεμβαίνοντες θα είναι πολύ πιο τραγικές. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι διαθέτουμε επίσης όπλα που μπορούν να πλήξουν στόχους στο έδαφός τους. Όλα αυτά απειλούν πραγματικά μια σύγκρουση με τη χρήση πυρηνικών όπλων και την καταστροφή του πολιτισμού. Δεν το καταλαβαίνουν αυτό;»

«Πρέπει να κατανείμουμε τους πόρους όσο το δυνατόν πιο ορθολογικά και να οικοδομήσουμε μια αποτελεσματική οικονομία των ενόπλων δυνάμεων, ώστε να επιτύχουμε το μέγιστο για κάθε ρούβλι αμυντικών δαπανών».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA