Μενού
drone
AP Photo/Evgeniy Maloletka
  • Α-
  • Α+

Ένα επιθετικό drone μεγάλης εμβέλειας με ονομασία Garpiya-A1 άρχισε να παράγει πέρυσι η Ρωσία, με κινητήρες και ανταλλακτικά από την Κίνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Τα drone έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με δύο πηγές από ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών και έγγραφα που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Οι πληροφορίες - που περιελάμβαναν σύμβαση παραγωγής για το νέο drone, εταιρική αλληλογραφία για τη διαδικασία κατασκευής και οικονομικά έγγραφα - ανέφεραν ότι η IEMZ Kupol, θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας όπλων Almaz-Antey, παρήγαγε περισσότερα από 2.500 Garpiya από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Ιούλιο του 2024.

Η ύπαρξη του νέου ρωσικού drone που ενσωματώνει κινεζική τεχνολογία δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν. Η IEMZ Kupol και η Almaz-Antey δεν απάντησαν σε αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Οι δύο πηγές πληροφοριών ανέφεραν ότι το Garpiya, έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων στην Ουκρανία.

Μάλιστα, τα συγκεκριμένα drone προκάλεσαν ζημιές σε κομβικές υποδομές και από τις επιθέσεις τους σκοτώθηκαν πολίτες και στρατιωτικοί.

Ο Σάμιουελ Μπέντετ, συνεργάτης του Centre for a New American Security, ένα thnik tank με έδρα την Ουάσιγκτον, δήλωσε στο Reuters ότι αν επιβεβαιωθεί η κινεζική εμπλοκή στην κατασκευή του Garpiya, θα σήμαινε απεξάρτηση της Ρωσίας από τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας.

«Αν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η Ρωσία μπορεί πλέον να βασίζεται περισσότερο στην εγχώρια παραγωγή καθώς και, προφανώς, στην Κίνα», είπε χαρακτηριστικά.

Drone και από το Ιράν

Το Ιράν, το οποίο δεν σχολίασε αυτή την ιστορία, έχει παραδώσει περισσότερα από χίλια drones Shahed «kamikaze» στη Ρωσία από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Μάιο του περασμένου έτους.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε δήλωση στο Reuters ότι το Πεκίνο ελέγχει αυστηρά τις εξαγωγές ειδών με πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των drones.

«Σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση, η Κίνα ήταν πάντα δεσμευμένη στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών και της πολιτικής διευθέτησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι δεν υπάρχουν διεθνείς περιορισμοί στο εμπόριο της Κίνας με τη Ρωσία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA