Μενού
coppola
Φράνσις Φορντ Κόπολα | AP Photo
  • Α-
  • Α+

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Φράνσις Φορντ Κόπολα, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, εισήχθη στην πανεπιστημιακή πολυκλινική Τορ Βεργκάτα της Ρώμης.

Ο Κόπολα, 86 ετών, είχε προγραμματίσει εδώ και καιρό να πραγματοποιήσει επέμβαση στην καρδιά στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Λίγο μετά την εισαγωγή του, φέρεται να παρουσίασε ελαφρά καρδιακή αρρυθμία και οι γιατροί, στη φάση αυτή, παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας του.

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης είναι ιταλικής καταγωγής και τους τελευταίους μήνες βρέθηκε στην Ιταλία, εν όψει των γυρισμάτων της επόμενης ταινίας του.

Ο Κόπολα είναι μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του κινηματογράφου, δημιουργός ταινιών όπως το γκανγκστερικό δράμα «O Νονός» (1972) και το αντιπολεμικό δράμα «Αποκάλυψη Τώρα!» (1979), που έχουν αφήσει ανεξίτηλο στίγμα στην ιστορία της μεγάλης οθόνης. Οραματιστής με μεγαλεπήβολα σχέδια, έπεσε και σηκώθηκε πολλές φορές, αλλά κατόρθωσε, μέσα από πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες, να κάνει αυτό που ήθελε.

Πρότεινε νέες φόρμες και προσπάθησε να έχει τον απόλυτο έλεγχο της δουλειάς του, αναπτύσσοντας ένα εναλλακτικό του Χόλιγουντ σύστημα παραγωγής και διανομής, γεγονός που τον έφερε αρκετές φορές στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα γεννήθηκε στο Ντιτρόιτ, την πρωτεύουσα της αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ, στις 7 Απριλίου 1939 από οικογένεια ιταλικής καταγωγής.

Σε ηλικία εννιά χρονών ο Φράνσις Φορντ (το δεύτερο όνομά του το οφείλει στον αυτοκινητοβιομήχανο Χένρι Φορντ, τον οποίο γνώριζε ο πατέρας του) βρισκόταν καθηλωμένος στο κρεβάτι με πολιομυελίτιδα και διασκέδαζε στήνοντας παραστάσεις κουκλοθεάτρου.

Η ταινία που ανέδειξε τον Κόπολα ως σπουδαίο δημιουργό ήταν το γκανγκστερικό δράμα «Ο Νονός» («The Godfather», 1972), βασισμένο στο ομώνυμο μπεστ-σέλερ του Μάριο Πούζο.

Η πιο πολυέξοδη ταινία του Κόπολα και για πολλούς το αριστούργημά του, ήταν το αντιπολεμικό δράμα «Αποκάλυψη, τώρα!» («Apocalypse Now!», 1979), μεταφορά της νουβέλας του Τζόζεφ Κόνραντ «Η καρδιά του σκότους» στον πόλεμο του Βιετνάμ. Η ταινία γυρίστηκε στις Φιλιππίνες κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και ξεπέρασε κατά πολύ τον προϋπολογισμό της, με αποτέλεσμα να καλύψει ο ίδιος με δικά του κεφάλαια ένα μέρος του. Ήταν το πιο φιλόδοξο και προσωπικό έργο της καριέρας του, το οποίο όμως σήμανε και την αρχή της πτώσης του.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα sanshmera.gr, από το 1963 είναι παντρεμένος με τη ντοκιμαντερίστρια Έλινορ Νιλ, με την οποία έχει αποκτήσει τρία παιδιά. Στα χνάρια του βαδίζει η κόρη του Σοφία Κόπολα, γνωστή σκηνοθέτρια με σημαντικές ταινίες στο ενεργητικό της. Γνωστοί ηθοποιοί είναι η αδελφή του Τάλια Σάιρ και ο ανιψιός του Νίκολας Κέιτζ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Φόρτωση BOLM...