Μονάδες της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας επιχειρούν για να απωθήσουν ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο, ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση της ουκρανικής πρωτεύουσας νωρίς σήμερα (20/11) το πρωί.
Δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Reuters άκουσαν εκρήξεις, που εκτίμησαν ότι οφείλονταν σε αναχαιτίσεις.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει δοθεί εντολή να κλείσει η αμερικανική πρεσβεία στην ουκρανική πρωτεύουσα και οι κάτοικοι να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Συγκεκριμένα, η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο έχει λάβει πληροφορίες ότι η Ρωσία ενδέχεται να εξαπολύσει σήμερα μεγάλη αεροπορική επίθεση και για τον λόγο αυτό θα παραμείνει κλειστή, ανακοίνωσε η υπηρεσία προξενικών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Για λόγους ασφαλείας η πρεσβεία θα παραμείνει κλειστή και οι εργαζόμενοι σε αυτή έχουν λάβει εντολή να αναζητήσουν καταφύγιο εντός της πρεσβείας», επεσήμανε η υπηρεσία στην ανακοίνωσή της η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπο της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο.
«Η αμερικανική πρεσβεία συνιστά στους Αμερικανούς πολίτες να είναι προετοιμασμένοι να σπεύσουν αμέσως στα καταφύγια σε περίπτωση που ηχήσει προειδοποίηση για αεροπορικές επιδρομές», πρόσθεσε.
Η προειδοποίηση εκδόθηκε μία ημέρα αφού η Ουκρανία χρησιμοποίησε αμερικανικούς πυραύλους ATACMS για να πλήξει στόχους στο ρωσικό έδαφος, εκμεταλλευόμενη την άδεια που έλαβε από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν κατά τη 1.000η ημέρα του πολέμου με τη Ρωσία.
Νάρκες κατά προσωπικού από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κυβέρνηση του Δημοκρατικού απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα προμηθεύσει στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας νάρκες κατά προσωπικού περιορισμένης διάρκειας (που διαθέτουν δηλαδή μηχανισμό αυτοκαταστροφής ή απενεργοποίησης έπειτα από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα λόγω της εξάντλησης της μπαταρίας που απαιτείται για την πυροδότηση), για να βοηθήσει να επιβραδυνθεί η ρωσική προέλαση στα μέτωπα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters και στο Γαλλικό Πρακτορείο αμερικανός αξιωματούχος.
Η απόφαση αυτή ακολουθεί αυτήν προ ημερών να επιτραπεί η χρήση για να χτυπηθούν στόχοι βαθιά στη ρωσική επικράτεια πυραύλων αμερικανικής κατασκευής μέσης και μακράς εμβέλειας, με τη Μόσχα να διαμηνύει πως θα υπάρξει η «προσήκουσα» ανταπόδοση.
Στην απόφαση αναφέρθηκε πρώτη χθες (19/11) η εφημερίδα Washington Post.
Οι ΗΠΑ προμηθεύουν επίσης από την αρχή του πολέμου την Ουκρανία με αντιαρματικές νάρκες.
- Τραγωδία στα Τρίκαλα: Η μειωμένη βάρδια, το διάλειμμα των πέντε και η μακάβρια διαδικασία ταυτοποίησης
- Πίσω από κάθε νεκρό σε χώρο εργασίας, υπάρχει μια κοινή αλήθεια
- Πότε και πού θα «χτυπήσουν» δύο νέα κύματα κακοκαιρίας: Τι θα γίνει στην Αττική - Ανεβαίνει η θερμοκρασία
- Ιωάννα Τούνη για revenge porn: «Ντρέπεται και η ντροπή - Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι έχει στραβισμό»
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.